iPad Mini

iPad Mini ile on dakikalık kısa bir kaçamağın hikayesi;

iPad Mini – ekran

Steve Jobs’un “İyi tablet uygulamaları üretebilmek için gereken en küçük ekran 10 inçtir” minvalinde ünlü bir sözü vardır.  Alternatiflerin hala kanıtlamaları gereken hususlar olsa bile görünen o ki 7 inç yeterince büyük ve tartışılabilir tarafları olsa da hareket halinde medya tüketimi için büyüklerden daha iyi ve kullanışlı. iPad Mini de bu özelliği  hakkını vererek taşıyor.

iPad Mini – görüntü oranı

Mini’nin ekranı da büyük öncülleri gibi 4:3 bu da uzatılmış Android’ler Nexus 7 ve Kindle Fire HD’den daha kare olduğu anlamına geliyor. Bu ölçülendirme portre pozisyonunda, okuma ve internet deneyiminde ekstra bir alan sağlarken yatay pozisyonda film deneyimlerine uyumlu değil.

iPad Mini – film izlemek

Oran problemine rağmen film izlemek için hala iyi bir boyutu var. 7 inçlik rakiplerinden farkı olan 0,9 inçlik fazlalığı sayesinde kenardaki siyah sütunlara rağmen rakiplerine az da olsa alan üstünlüğü sağlıyor.

iPad Mini – renkler ve çözünürlük

Medya türünden bağımsız olarak Mini temel gereksinimleri iyi karşılıyor – renkler parlak ve gerçekçi-. Her ne kadar Yeni iPad’in piksel sayısı, ufaklığın dört katı (264 ppi vs  163 ppi) olsa da bu küçük ekran da gayet kullanılabilir sınırlar içerisinde.

iPad Mini – uygulama deneyimi

Mini’nin kompleks arayüzlere sahip uygulamalarla olan ilişkisi ile ilgili bir yorum da bulunabilmek için kendi favorilerimizi yükleyecek kadar uzun süre elimizin altında olacak bir taneye ihtiyacımız var. 9,7 inçlik iPad ekranının her pikselini kullanan Korg’un iMS-10 synthesiser uygulaması gibilerinin bu küçük ekranda neye benzeyeceği konusunu merakla bekliyoruz.

Mini’nin arayüzü iPad’inkinin küçültülmüş hali uygulama ikonları ve düğmeler de önemli ölçüde ufalmışlar. Denediğimiz sürece yüklü olan ikonları, parmağımızla tutturmak oldukça rahattı bu yüzden ikon ufaklığının uzun vadede bir sorun teşkil edeceğini sanmıyoruz ayrıca o kadar hafif ve ince ki insani boyutlarda bir el ile tutulması çok rahat ve ayakta kullanımı büyük abileri ile kıyaslanamayacak derecede verimli.

 iPad Mini – tasarım

Apple yine becermiş. iPad Mini ufak bir güzellik, yuvarlak köşelerinden alüminyum sırtına geçişler çok yumuşak. Detaylara kadar çok iyi bir iş yapılmış; metal ses düğmeleri ve hoparlör ızgaraları birer minik sanat eseri.

iPad Mini – boyut

Tablete olduğu kadar büyük bir telefona yakın ebatlara sahip. Ekran yanındaki ince çerçeve sayesinde ekranın görsel ve dokunsal hissi çok keyifli. Bu gerçekten arzu edilesi bir cihaz ister siyah isterse parlak beyaz olsun.

iPad Mini – performans

Bu güzel kutunun içinde sıkıştırılmış bir iPad 2 var diyebiliriz. Ekran çözünürlüğü ve çift çekirdekli Apple A5 işlemci aynı. Performans açısından pek takılacakmış gibi durmuyor lakin uçuyor demek de erken olur.

 iPad Mini – kamera

5 MP’lik iSight kamerayı hakkıyla test edemedik ama seri olduğunu söyleyebiliriz.

iPad Mini vs Google Nexus 7

Bir Apple lansmanında çantanızdan bir Google cihazı çıkarmak köpek çiftliğine bir kedi salmak gibi olacağından Nexus 7’mizi saklı olduğu yerde bıraktık. Ama kendisini çıktığı günden beri elimizden düşürmediğimiz için karşılaştırma yapmakta zorlanmadık. Ekran çözünürlüğü açısından Nexus’un üstünlüğü bariz (Retina Display’den sonra iPad Mini’nin göze görünür pikselleri iştah kapatıyor) lakin Mini’nin daha “premium” bir cihaz hissi verdiği kesin. Ayrıca renkler ve parlaklık konusunda da Nexus’dan küçük de olsa bir adım önde.

Bu kısa süreli deneyime dayanarak her iki cihazın da hız olarak birbirine bariz üstünlük sağlayabileceğini sanmıyoruz fakat daha sofistike uygulamalar ve çoklu işlemlerde iPad Mini’nin performansını görmekte de fayda var.

iPad Mini – Android vs iOS uygulamaları

Uygulamalara geldiğimizde, iPad Mini uyumlu uygulamaların gerek kalitesi gerekse de çeşitliliği Nexus’unkilerden ileride. Fakat Nexus’un giriş modeli iPad Mini’ninkinden 100 doların üstünde daha ucuz ve yeni nesil teknolojilere (NFC, güçlü dört çekirdekli Tegra 3 işlemci) sahip. Tartışmaya açık olsa da bizce daha yenilikçi ve taze bir işletim sistemine ve çok faydalı ekran araçlarına sahip. Diğer yandan Mini’nin 5 MP’lik arka kamerasına karşılık Nexus bir kameradan yoksun.

iPad Mini  – sonuç

Apple’ın uygulama zenginliğinin yanında, Mini’nin cezbedici tasarımı ve ekran renklerindeki başarısı onu ufak tablet segmentinin zirvesine oturtabilir. Yılbaşı döneminde çok ciddi bir satış rakamı yakalamasını da beklemek hayalcilik olmayacaktır.

İlgili Yazılar