Apple iPad için dikdörtgen cihaz patentini aldı

Samsung ile davalık olmalarına sebep olan iPad ve Galaxy Tab benzerliği, patent savaşlarına dönüşecek. Apple’ın yuvarlak köşeli dikdörtgen elektronik cihazlar için başvurduğu patent onaylandı.

ABD Patent Ofisi (USPTO), Apple’ın başvurduğu D670,286 adlı tasarım patentini onayladı. iPad’in tasarımını kabaca içeren patent, benzer cihaz tasarım patentlerindeki birden fazla sürekli çizgiyle oluşturulmadığı için şimdiden tartışma konusu oldu. D286 patentinde iPad’in teknik çizimi sadece dış hatları sürekli çizgiyle belirtiliyor. Bu sebeple, patent yuvarlak köşeli dikdörtgen bir cihazı işaret ediyor.

Bunun ileride benzer eğimle yuvarlatılmış köşeli cihazların üretimine engel olması ve dolayısıyla çerçevesiz ya da görece kalın çerçeveli ekranlı tabletlerin üretilmesine sebep olabilmesi düşüncesini doğuruyor. Böyle bir şey gerçekleşirse, rekabeti olumsuz etkileyeceği kadar, son yıllarda tartışılan bir başka konuyu daha gündeme getiriyor. O da, patentlerin aslında yenilikçiliğin önünde ciddi bir engel oluşturması.

Kısa bir süre önce Samsung’un çeşitli ülkelerde Galaxy Tab 10.1 modeli tabletinin satışının geçici süre durdurulmasıyla başlayan ve Samsung’un Apple’a tazminat ödemesi kararıyla sonuçlanan dava, Apple’In D504,889 tasarım patenti sebebiyle açılmıştı.

İlgili patenti şu adreste görebilirsiniz: http://assets.sbnation.com/assets/1701443/USD670286S1.pdf