Robotlar daha iyi öğretiyor

İngiltere’deki bir pilot okulda yapılan çalışma sonucunda, otistik çocukların robotlardan yardım aldıklarında insan öğretmenlerden daha iyi öğrendikleri ortaya çıktı.

Max ve Ben adındaki iki insansı robot, Topcliffe İlköğretim Okulu’nda Mart ayından bu yana Otizm hastası çocuklarla çalışıyorlar. Okul, İngiltere’de bu teknolojiyi deneyen ilk okul olma özelliğini taşıyor.

Öğretmenlerden Ian Lowe konu hakkında şöyle konuştu: “Robotların duyguları olmadığından, otistik çocuklar onlardan öğretmenlere nazaran daha az çekiniyorlar ve daha kolay kaynaşıyorlar. Gerçekten sevimli görünen robotlar kullandık. Otizmli çocuklar yetişkinlerle ve diğer çocuklarla iletişim kurmakta zorlanıyorlar ama her nedense, bu robotlarla iyi anlaştılar. Okula ilk kez başlayan çocuklar insanlarla göz teması kuramıyorlar, ancak robotlarla üzerinden iletişim kurabiliyorlar.”

Okuldaki çocukların dörtte biri Otizm hastası ve robotlar çocuklar gibi hareket ediyorlar ve insanın dizine gelen boyutlardalar. Robotlar yaşları 5 ile 10 arasında değişen çocuklara okumayı, kartlarla oynamayı öğretirken, bellek ve taklit oyunları oynatabiliyor.

Fransız Aldebaran Robotics firmasının okula bağışladığı robotların her biri yaklaşık 24 bin dolar değerini taşıyor.