Microsoft Surface telefon planını açıkladı

Microsoft’un Surface adı altında kendi akıllı telefonlarını yapacağı söylentileri, firmanın Windows Phone direktörü tarafından yanıtlandı

surface-telefon

Microsoft’un kendi markası adı altında geliştirdiği Surface tabletler, hem performans hem de tasarım açısından doyurucuydu. Bu nedenle ister istemez Surface akıllı telefon ile ilgili soru işaretleri ortaya çıktı. Microsoft’un Windows Phone’dan sorumlu yöneticisi Terry Myerson, söylentileri reddetti ve yakın bir zamanda bunun gerçekleşmeyeceğini belirtti.

Microsoft, Windows Mobile ile mobil pazarda zor günler yaşadığı dönemlerde Kin I ve Kin II isimli akıllı telefonlar geliştirmişti. Bu iki telefonun satış rakamları 1000’e ulaşamadı, Kin’ler firmanın mobil pazardaki başarısızlığının sembolü haline geldi ve Steve Ballmer’ın %200 oranındaki yıllık maaş bonusu %100’e düşürülmüştü (Ballmer’a çok acımasız davranmışlar). Ardından yaşananları biliyorsunuz; Windows Mobile ile ilgili her şey tarihe gömüldü ve Windows Phone ile yeni bir başlangıç yapıldı.

Bu konu ile ilgili bilmemiz gereken çok önemli bir detay daha var; Microsoft’un kendi akıllı telefonunu geliştirmesi Samsung, HTC ve Nokia gibi iş ortakları tarafından pek iyi karşılanmamıştı. Surface tableti akıllı telefondan ayıran şey ise, ne Nokia ne de HTC’nin uzun süredir tablet geliştirmemesi. Sonuçta pazarda Windows Phone’lu tablet de olmalı değil mi?

Terry Myerson, Surface akıllı telefonun yakın gelecek planlarında olmayışı için şöyle söylüyor ‘Bu akıllı telefon, Nokia’nın ve HTC’nin müşteri deneyimini sağlayamadığı bir yerde olmalı ancak bizim platformumuz ile bunu yaptıklarını düşünüyoruz.’ Surface telefon son derece mantıklı bir fikir ancak Microsoft mobil tarafta ince eleyip sık dokuyor. Öte yandan şu an pazarın böyle bir cihaza ihtiyacı da yok.

‘Android karmaşa, iOS yenilik yoksunu’
Myerson, rakipleri için de birkaç şey söyledi. İlk olarak Android hakkında konuşan Myerson ‘Android adeta karmaşa. Samsung’a bakın, orada açıkca bir ayaklanma var. Android’e para kazandıran tek şey Samsung.’ dedi.

Ardından Apple’a geçen Myerson, iPhone 5’teki yenilikler için şunları söyledi: ‘iPhone’da biraz acelecilik sezdim. iOS 5’teki tek yenilik 5. sıra ikonlar.’

Microsoft’un bu hafta başında ortaya çıkan akıllı saat projesi de Myerson’a soruldu. Tam olarak doğrulamasa da, ‘Heyecan verici bir alan’ dedi ve ekledi ‘Giyilebilir teknolojinin inanılmaz bir potansiyeli olduğu kesin.’