Google Play artık daha güvenli

Google’ın bir dönem başı boş bıraktığı uygulama mağazası Android Market, Play olduktan sonra değişen tek şeyin ismi olmadığını gösterdi

google-play

Google bir dönem Android uygulama mağazasını o kadar başı boş bıraktı ki, indirdiğiniz her uygulamanın kötü amaçlı yazılım olma olasılığı vardı. Yüklenen uygulamalar kesinlikle herhangi bir kontrolden geçirilmiyordu. Ancak Android Market, Play olarak yenilendikten sonra yalnızca adı değil uygulama mağazanın tüm çalışma mantığı değişti. İyi haber ise güvenlik konusunun da bu değişenler arasında olması.

Google bu ayın başlarında uygulama mağazasında bahar temizliği yaptı. Düşük kaliteli, işe yaramaz veya kötü amaçlı olduğu belirlenen 60 bin uygulama Google Play’den kaldırıldı. Bugün ise Google, Play’in güvenliğini sıkılaştırdı ve Play dışında güncellemeler yayınlayan tüm uygulamaları sildi. Ayrıca Play haricinde güncelleme yayınlamanmasını da yasakladı.

Google, Play’in güncelleme ve güvenlik politikasını değiştirdi. Dün yayınlanan yeni politikada şöyle söyleniyor: “Google Play’den indirilmiş bir uygulama, Google Play’in güncelleme mekanizması dışında değiştirilemez, güncellenemez ve yerine başka bir şey konamaz.”

Bu değişiklik şimdiden birçok büyük geliştiriciyi etkiledi. Bunların başında ise Facebook geliyor. Sosyal ağ mart ayında Google Play olmadan Facebook uygulamasını güncellemek için denemeler yapıyordu. Bunun yerine başka bir yöntem bulmaları gerekecek. Mesela, arka planda otomatik olarak Google Play’den güncellemeler alınabilir. Ancak Google’ın bu konuya yaklaşımı çok net. En küçük güncellemeler bile Google Play kullanılarak yapılacak.

Google’ın planı
Aslında Google çok zekice bir planın son aşamasına geldi. Android Market’te birkaç iyi uygulama varken, Apple App Store birbirinden güzel milyonlarca uygulamaya ev sahipliği yapıyordu. Google da ipleri tamamen bırakmış gibi görünerek, her türlü uygulamanın Play’e gelmesini sağladı. Uygulama sayısı milyonları bulduktan sonra da, bunlar arasından kötü amaçlı ve düşük kaliteli olanları ortadan kaldırdı. Şimdi de artık işler eskisi gibi değil dercesine güvenlik politikasını değiştiriyor.

Tüm bunları göz önünde bulundurunca, Google’ın Android mağazasını zenginleştirmek için başarıyla ortaya koydu bir planı izlemişiz gibi geliyor. Hani filmin sonunda tüm gerçek ortaya çıkar da “vay be” deriz ya, o cinsten bir strateji. The Usual Suspects’i izleyenler neden bahsettiğimizi anlayacaktır.

Güvenlik şirketi Sophos, Google’ın yeni güvnelik politikası ile ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Sophos’a göre Google’ın bu hamlesi Android’in özgür dünyasına ters düşüyormuş. Bir kısıtlama söz konusu ancak zararlı yazılım indireceğimize varsın özgürlüğümüz (!) kısıtlansın.

Sophos’un haklı olduğuna katıldığımız bölüm ise, bu güvenlik politikasının ardından Play’in zor duruma düşebilecek olması. Yani Google artık her uygulamayı kontrol edecek ve ‘onaylayacak’. Eğer bu uygulamalardan biri bile zararlı içerik olursa o zaman işler karışabilir. Kullanıcıların güvenleri sarsılabilir…