Bill Gates Steve Jobs anılarını anlattı

Steve Jobs ve Bill Gates’in hikayesi Jobs’ın erken ölümü ile son buldu. Peki sizce bu ikili dişe diş rakip olmanın ötesinde bir bağa sahipler miydi? Bill Gates’in açıklamaları soruyu yanıtlıyor…

Konu ne zaman Apple ile Microsoft’a gelse, insanların odaklandığı şey çoğu zaman Bill Gates ve Steve Jobs arasındaki ilişki oluyor. İkilinin ilk zamanlarına dair birçok şeyi biliyoruz; birlikte çalıştılar, ardından rakip oldular ve son kullanıcı teknolojisini farklı yönlere çekiştirerek günümüzdeki haline getirdiler. Ancak Gates ve Jobs’ın ortak anıları bildiğimizden çok daha fazla.

CBS’in 60 Minutes programında 60 dakika boyunca Charlie Rose’a röportaj veren Microsoft kurucusu ve patronu Bill Gates, Steve Jobs ile ilgili birçok soru yanıtladı ve cevapları son derece ilginçti. Bill Gates röportajda Steve Jobs’ı son gördüğü zamanı hatırlıyor; mayıs 2011, Steve Jobs’ın hastalığı son derece ilerlemiş. Zamanının büyük bir çoğunluğunu yatağında geçiriyor ve biyografisi için Walter Isaacson ile çalşıyor. Gates onu ziyarete gittiğini söylüyor ve devam ediyor “pek melankolik değildi. İlerlemiş hastalığına rağmen gelecek planları ile ilgili çok hevesliydi. ‘Eğitim sektöründe teknolojiyi pek geliştiremedik. Bu konuda ne düşünüyorsun’ diye sordu…” diyor. Ayrıca Jobs’ın bitmiş halini göremediği yatı ile ilgili konuşuyorlar, Jobs Gates’e fotoğrafları gösteriyor ve beğenip beğenmediğini soruyor.

Röportajın en ilginç bölümü ise Gates’in Charlie Rose’un Steve Jobs’ın hangi özelliğine sahip olmak isterdin sorusuna verdiği yanıt: “Oh, onun tasarım anlayışı. Her şey estetik bir şekilde olmalıydı. Ayrıca, çok küçük bir mühendislik geçmişine sahip olmasına rağmen, tasarımın sizi iyi yöne götürebileceğini gösterdi. Böylece fenomen ürünler ortaya çıkardı.”

Gates röportajında son olarak “Ben ve o, bir anlamda birlikte büyüdük. Yeni ürünler yaratmak ve yeni şeyler öğrenmek konusundaki tüm hayallerimizi gerçekleştirdik.” diyor.

Bill Gates Microsoft’taki tam zamanlı işini bıraktığından beri, eşi Melinda ile kurduğu Bill & Melinda Gates Vakfı adı altında Afrika’daki hastalıkları iyileştirmek için çalışıyor. Jobs birlikte katıldıkları tek program olan AllThingsD’de bunu takdir etmişti. 60 Minutes’in sunucusu Charlie Rose bu konuyla ilgili düşüncelerini şöyle dile getiriyor: “Bill Gates Microsoft unutulup gittikten sonra da hatırlanacak bir şeyler yapmak istedi ve hastalıkları iyileştirmeye karar verdi. Steve Jobs’ın bunun için zamanı olmadı.”