Jonathan Ive iOS’u baştan yaratıyor

Jonathan Ive mı dedik? Çok özür dileriz, Sir Jonathan Ive demeliydik. Steve Jobs’ın tasarım anlayışına güvendiği nadir kişilerden biri olan Ive, Tim Cook’un da en büyük dayanaklarıdan birisi. Hatta Cook, Ive’ın iOS 7’yi baştan aşağı yenileyeceğini ve bu mobil işletim sistemini baştan yaratacağını belirtti. Ayrıca Ive’ın bunun için ihtiyaç duyduğu tüm zamana sahip olacağını söyledi.

Söylentilere göre, Ive öncelikle haziran ayında düzenlenecek olan WWDC 2013’te gösterilecek ana özellikler üzerinde çalışıyor. Bu etkinliğin ardından, yeni iOS bu yıl sonunda çıkacak iPhone ile birlikte sunulacak.

WWDC 2013‘e birkaç hafta kaldı ve iOS 7’ye dair ayrıntılar, yeni tasarıma dair ilk bilgiler yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bu konudaki duyumların ortak noktası, yeni iOS’un çok daha “sade” bir tasarıma sahip olacağı iddiası.

Uzun süredir iOS kullananlar, işletim sisteminin son sürümünü gördüklerinde şaşırabilirler. Çünkü Apple’dan sızan bilgiler, canlı renklerden ve enerjik dokulardan oluşan eski tasarımının yerini yeni sürümde daha sade, minimalist ve monokrom bir tasarıma bırakacağını gösteriyor.

Sistem ile ilgili duyduğumuz ilk büyük değişiklik, iOS’lu cihazlarda görmeye alıştığımız taklit dokular ve efektlerin yerini daha basit bir tasarıma bırakacak olması. Her şeyin temelinde yeni kilit ekranları yer alıyor: Parlak ekran ve saat yerini düz, siyah bir arka plana ve geliştirilmiş dokunmatik kontrollere bırakıyor. Güvenlik şifresi ekranındaki tanıdık tasarım bile değiştiriliyor, yerini yuvarlak siyah tuşlar ve beyaz metinden oluşan sade bir tasarıma bırakıyor.

Dedikodu olarak yayılan bir diğer yenilikse panoramik duvar kağıtları. Ana menünün her sayfasında, duvar kağıdının farklı bir bölümü görüntülenecek. Android kullanıcıları uzun süredir bu duvar kağıtlarını kullanabiliyordu.

Söylentilerin doğru olma ihtimalleri var ancak tasarımla Jonathan Ive’ın ilgilenmesi ve kendisine her şeyi değiştirmesi için yetki tanınması, onun Android benzeri sistemler yerine daha değişik şeyler deneyeceğini düşünmemize de sebep oluyor. Gerçi tasarımlarının birçoğu, 1960’larda Braun’da tasarımcı olarak çalışan dahi Dieter Rams’inkiler ile çok büyük benzerlik gösteriyor. Neyse ki WWDC’ye çok az bir süre kaldı ve daha fazla teori üretmeden yeni iOS 7’yi görebileceğiz.