Nokia neden Android yerine Windows Phone’u seçti?

Nokia CEO Stephen Elop

Nokia’nın 2 yıl öncesine kadar yaşadığı zor zamanları hatırlıyorsunuzdur; bir dönem mobil dünyanın kralı olan firma, Symbian ile son birkaç kez daha şansını denemiş, başarılı olamayınca da tam anlamıyla her şeye sil baştan başlamak durumunda kalmıştı. Tüm üst yönetimin değişmesiyle birlikte, Nokia’nın anlayışı da eskisinden farklı bir hal almıştı. Peki Nokia neden başarısı kanıtlanmış ve dünyanın en popüler mobil işletim sistemi olan Android yerine, o dönem nereden baksanız büyük bir risk gibi görünen Windows Phone’u seçti? Uzun süredir aklımızı kurcalayan bu sorunun yanıtını artık biliyoruz: Samsung.

The Guardian’a konuşan Stephen Elop bu seçimi yaparken düşündüklerini şöyle açıklıyor: “Biz birkaç yıl önce bu tercihi yaparken, bir donanım üreticisinin gelip tüm Android’i domine etme riski çok büyüktü.”

“Bu domine edecek firmanın kim olacağına dair tahminimiz de vardı. Çünkü bu  çok büyük bir kaynak ve yeterlilik gerektiriyordu.”

Elop haksız değil, Samsung gerçekten de Android’i ve onun da ötesinde tüm mobil pazarı domine etti. Şu an dünyanın en büyük telefon üreticisi konumunda; ancak Nokia kötü durumda sanmayın. Onlar da hemen Samsung’un ardından ikinci sırada.

Samsung diğer üreticilere gölge düşürüyor

Elop, şu an pazarda birçok kaliteli Android cihaz olduğunu belirtiyor ve örnek olarak HTC One’ı gösteriyor. Ancak Elop’a göre bu kaliteli cihazlara rağmen Samsung rakiplerini gölgelemeye devam ediyor.

“Andorid ekosistemini inceleyin, birçok farklı üreticiden bir sürü iyi cihaz var ancak bir firma tam anlamıyla dominant oyuncu haline gelmiş durumda.”

Elop bunun ardından, zayıf finansı olan bir HTC olmaktansa, ‘üçüncü alternatifin’ büyük bir oyuncusu olmayı tercih ettiğinin altını çiziyor. Ayrıca alternatiflerin çok önemli olduğunu belirten CEO, “Operatörler farklı firmalarla anlaşarak tüm müşterilerine olabilecek en geniş yelpazede ürün sunmak istiyor; işte tam da bu noktada üçüncü alternatif masaya geliyor.” diyor.

“Doğru kararı verdik”

Elop, Nokia için Windows Phone’u tercih etmenin başlarda zor olduğunu ancak şu an her şeyin yolunda gittiğini söylüyor. Hatta meydan okuyup, 41 megapiksel kameralı Lumia 1020‘nin karşısına rakipler beklediklerini belirtiyor.

Elop son olarak, “Doğru bir karar verdik. Şu an Android’li cihaz üreticilerine bakın, hepsi çok zor durumdalar.”