Google Chromecast 35 dolar fiyatla satışa sunuldu

 

Bu haftanın başında, Google’ın çarşamba günü yeni Nexus 7‘yi ve Android 4.3‘ü tanıtacağını söylemiştik. Tahminimiz doğruydu ancak Google etkinlikte bir sürpriz yaparak daha önce hiç duymadığımız bir ürünü daha tanıttı: Chromecast. Standart bir USB bellek boyutundaki bu cihaz, HDMI yuvasından TV’ye bağlanıyor ve bilgisayar, akıllı telefon ve tabletteki görüntünün ‘tek bir tuşla’ TV’ye yansıtılmasını sağlıyor.

Bugün ABD’de satışa sunulan Chromecast, kablosuz ağ üzerinden mobil cihazınız üzerindeki görüntüyü gecikme süresi ya da takılma gibi problemler olmadan TV’ye aktarıyor. 1080p (Full HD) çıkışı olması ise bu minik cihazın kullanım alanını son derece genişletiyor. İster YouTube’dan komik bir videoyu TV’ye yansıtabilirsin ya da tüm arkadaşlarını toplayın Full HD film izleyebilirsin. Üstelik Android – iOS ayrımı yok.

Chromecast çılgın bir inovasyon ürünü değil; formu açısından son derece yenilikçi ancak işlevi Apple’ın Air Play’ine benziyor. Cihaz Netflix, YouTube, Google Play ve doğal olarak Chrome tarayıcıya entegre edilmiş durumda. Ancak bu çok kısa süreli bir sınırlama çünkü Google dün gerçekleştirdiği toplantıda Chromecast’ın iOS ve Android için SDK’larını yayınladı. Yani kısa bir süre sonra daha birçok uygulama Chromecast ile kullanılabilir hale gelecek.

Chromecast doğrudan Apple TV’nin karşısına çıkarılan bir gladyatör gibi. Ve onun Air Play özelliğindeki ‘yetersizliklerini’ hedef alıyor. Daha önce Apple TV kullandıysanız Air Play’in görüntü yansıtma özelliğinin pek de stabil olmadığını doğrulayacaksınızdır. Bunun yanı sıra, Chromecast fiyat konusunda bir değil, birkaç adım önde; yalnızca 35 dolara satılıyor.

Biraz da acı gerçeklerden bahsedelim; birincisi Google’ın global pazarlama stratejisi tam bir fiyasko. ABD dışındaki milyonlarca teknoloji takipçisi henüz bir kez bile Chromebook görmedi. Bundan yola çıkarak, Chromecast’ı basitçe sana en yakın teknoloji mağazasına gidip alamayacağını bilmen gerekiyor. Umarız yanılırız ancak geçmiş tecrübeler bunu gösteriyor. Her neyse, bu çok da büyük bir sorun değil. Eğer Chromecast’ı gerçekten beğendiysen Amazon’dan orijinal satış fiyatıyla satın alabilirsin.