Microsoft’un yavaşlığı Nokia’yı bıktırdı

Bill Gates koridorlarda koşup bağırmadıkça Microsoft’ta işler hızlı yürümüyor gibi. Daha önce firmanın yavaş olduğunu duyuyorduk ancak mobil pazardaki tek dayanağı olan Nokia’yı bile bıktıracak raddede olduğunu tahmin etmiyorduk. Eskisi gibi 2-3 yılda bir işletim sistemi yapmak yerine, artık her yıl işletim sistemleri için büyük güncellemeler ve düzenlemeler yayınlıyor ancak hala yeterince hızlı değil.

Nokia’nın Uygulama Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bryan Biniak, International Business Times’a verdiği röportajda Microsoft’la çalışmanın zorluklarından bahsetti ve firmada işleyişin çok yavaş olmasından dolayı bitkin düştüklerini belirtti.

Windows Phone 8 çıktığından beri Nokia tıpkı eski günlerdeki gibi çok sık  telefon satışa sunuyor ve bu cihazlar hiç de gözardı edilecek türden değiller. Zaten Nokia da olmasa Windows Phone 8’in mobil pazarda hiçbir şansı yok. Fakat gel gör ki Nokia cihazların en büyük zayıflığı yazılım tarafında yaşanıyor.

“Biz çok sık bir şekilde yeni cihazlar satışa sunuyoruz ve her yeni cihazda eğer bir kişinin bile umursadığı bir uygulama  eksikse bu kaçırılmış bir fırsattır” diyerek Microsoft’un üçüncü parti uygulamalardaki eksikliğine işaret eden Biniak, Microsoft’un yıl sonu sonuçlarına ve bütçelere gereğinden fazla odaklandığından da dert yandı: “Benim bugün satacak telefonlarım varken, hedeflere ulaşmak için finansal yılın bitmesinin beklenmesi bize hiçbir yarar sağlamıyor.”

Biniak konuşmasında direkt olarak Microsoft demedi ancak Microsoft’tan bahsettiği gün gibi ortada. Nokia’nın Lumia serisi uygulama desteği dışında hiçbir problemi olmayan çok başarılı telefonlara sahip. Biniak bu fırsatın ve ivmenin yavaşlık ve anlamsız boyutlara ulaşan ultra kurumsal yapıyla sekteye uğratılmasından mutsuz, eh doğal olarak tabii. Biniak “İş  donanımla alakalı değil, her şey o donanımın üzerinde çalışan araçlarla alakalı. Uygulamalar olmadan telefon satamazsın, bunu yapamazsın.” diyerek çok önemli bir noktanın altını çiziyor.

Biniak uygulamaların gücünü ve akıllı telefonların asıl amacını çok iyi analiz etmiş. Microsoft ve Nokia’nın insanlara Windows Phone’a geçmek için daha fazla sebep vermeleri gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Windows Phone’a geçmeni sağlamam için, senin sevdiğin uygulamanın yalnızca Nokia telefonda olduğundan değil, diğerlerinden çok daha iyi bir şekilde seni beklediğinden emin olmam lazım.”

Nokia CEO’su -eski Microsoft yöneticisi- Stephen Elop geçtiğimiz hafta neden Android yerine Windows Phone’u tercih ettiklerini açıklamıştı. Söylememiz gerek, Elop ve ekibi çok doğru bir bakış açısı benimseyerek bu kararı vermiş. Ancak öte yandan, Android’i seçselerdi Lumia serisi uygulama eksikliği yüzünden sorunlar yaşamayacak ve belki de hiç olmadığı kadar başarılı olacaktı.