Monochroma Kickstarter'da 40 bin dolar topladı

Nowhere Studios adlı Türk şirketinin 18 aydır geliştirmekte olduğu Monochroma adlı platform oyunu, bağış toplamak için yer aldığı Kickstarter sitesinde 33 günde 40 bin dolar toplamayı başardı. Eğer kalan son 11 günde 40 bin dolar daha toplayabilirse, oyun farklı alanlarda birçok ilki gerçekleştirmiş olacak.

“Monochroma aslında bir tüketim toplumu eleştirisi,” diyor, İstanbul Cihangir’de çalışan geliştirici takım. “Ama bu eleştiriyi yapmak için 1950’lerdeki fantastik bir dünyayı ve bir robot fabrikasını kullandık hikayemizde.” Monochroma böyle eleştirel bir hikayeyi oyunlar üzerinden anlatan, üstelik de bunu yaparken hiç söz veya yazı kullanmayan dünyadaki ilk oyun. Bu da özellikle tüm dünyadan insanların Monochroma’ya destek vermesi için güzel atmosferinin, oynanışının ve müziklerinin yanında bir sebep oluyor.”

Dünyada bağımsız oyunlar özellikle son yıllarda büyük prodüksiyonlu oyunların yapamadıklarını yapıp, oyuncuların daha derin, daha özgün ve özellikle oynanışa odaklanan oyunlara erişmelerini sağlıyor. Kickstarter gibi destek platformları da yayıncı ve oyun yatırımcılarının hazır şablon oyunlarından uzak durmak isteyen küçük ve yaratıcı takımların hayallerindeki oyunları yapabilmelerine olanak veriyor.

Şimdiye kadar toplanan 40 bin dolarlık desteğin yarısının Türkiye’den, yarısının da yurtdışından geldiğini söyleyen Monochroma ekibi, özellikle Türk oyuncuların ve diğer Türk oyun geliştiricilerin verdiği desteğin onları çok mutlu ettiğini söylüyor ve bu oyundan elde ettikleri maddi ve deneyimsel kazanımları Türk oyun sektörünün gelişmesi yönünde kullanabilmek istiyor.

Hedeflerine ulaşmak için tüm dünyadan özgün hikâye anlatımına odaklanan ve eleştirel oyunlar görmek isteyen oyuncuların desteğini bekleyen Nowhere Studios, Türkiye’de de Türk oyun sektörünün böyle bir adımı atmasına destek olacak ve bu başarıyı kendileriyle paylaşacak yardımseverler arıyor.

Kickstarter üstünde 5 dolardan, 5000 dolara kadar her bağış miktarı için farklı ödüller destekçileri bekliyor. 15 dolar karşılığında oyunun bir kopyasının yanı sıra, oyunda size özel bir teşekkür notuna sahip olurken, 300 dolar karşılığında oyunun tişörtü, Collector’s Edition’u ve adınızın “yardımcı yapımcı” olarak anılmasıyla beraber, oyun içinde bir bölümde görünecek olan kendi portrenizi yaptırabiliyorsunuz. Bir dolarlık bir desteğin bile kendileri için çok büyük anlam ifade ettiğini açıklayan ekip, az ya da çok diye düşünmeden, üretilmekte olan güzel bir şeye katkıda bulunan herkesin, oyunun ve ekibin bir parçası olduğu ve bundan gurur duymaları gerektiğini düşünüyor.

Monochroma’nın daha fazla yardımsevere ulaşabilmesi için son 2 hafta için bir youtube video yarışması düzenleniyor. Yarışmaya katılmak isteyenlerin yapması gereken Monochroma konseptli bir video çekip, youtube’ta description kısmına http://www.kickstarter.com/projects/445804219/monochroma linkini paylaşarak koymaları ve daha sonra çektikleri videonun linkini info@nowherestudios.com adresine mail atmaları. Video bir oynanış videosu, Monochroma temalı deneysel bir kısa film ya da Monochroma için hazırlanmış bir tanıtım videosu ya da jenerik olabilir.

Yarışma her katılan ve 1000 üstünde izlenen video için oyun çıktığında oyunun bir kopyasını hediye etmek dışında ilk üç için şu ödülleri sunuyor:

  • 1.ye: Oyunun açılış partisi için davetiye, Monochroma Crate Box(Monochroma şapkası ve atkısı ile beraber collector’s edition)  ve Monochroma t-shirt’ü
  • 2.ye: Oyunun açılış partisi için davetiye, Collector’s Edition ve Monochroma tişörtü
  • 3.ye: Oyunun açılış partisine davetiye, oyunun kutulu versiyonu ve Monochroma tişörtü

Monochroma aynı zamanda dünyanın en büyük online satış platformu olan Steam Greenlight’ta yayıncı olmadan pazara girebilmek için oyuncuların oylarını bekliyor. Şimdiye kadar bu süreç çok olumlu gitmiş durumda ve oyunun Steam’e girmeye hak kazanabileceği düşünülüyor.

Oyun aralıkta Windows, Mac ve Linux PC’lerde oynanabilir olacak. Daha sonra Wii U, Playstation ve Xbox versiyonları hazırlanacak.