“Çocukların ölmemesi internetten daha önemli”

Afrika'da her dakika 5 yaşın altında 8 çocuk hastalıklar yüzünden hayatlarını kaybediyor

Afrika’da her dakikada 5 yaşından küçük 8 çocuk hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor

Microsoft’un kurucusu Bill Gates, teknoloji dünyasının şampiyonlarından biri. Dünyanın en zengin insanı olan Gates, uzun bir süredir eşi Melinda Gates ile hayır işleri yapıyor. Ancak bu onun Microsoft’tan uzak kaldığı anlamına gelmiyor. CEO olmasa da, hala yönetim kurulu toplantılarında patron olarak baş köşeye oturuyor.

Gates gerçekten uzun bir süredir dünyanın dört bir yanına yardım götürüyor ve bunun için çok büyük paralar harcıyor. Pazartesi günü Financial Times’a verdiği röportajda da: “Teknolojiyi tabii ki seviyorum” diyor ve ekliyor, “Ama insanların hayatlarını etkilemek istiyorsak önce çocukların yaşaması ve beslenmeleri gibi daha ana şeylerle ilgilenmemiz gerekiyor .”

Daha önce Google ile Facebook‘un  -birbirlerinden bağımsız olarak- dünyanın internet bağlantısı olmayan bölgelerine internet götürme planlarını paylaşmıştık. Ayrıca bunların sosyal sorumluluk kisvesi altında iş yatırımı olduğunu düşünen insanlardan da bahsetmiştik. Bill Gates daha önce bu yönde açıklamalar yapmıştı, dün verdiği röportajda bunu yineleyerek, hastalıkları önlemenin bundan daha önemli olduğunu düşündüğünü söyledi.

gates in africa

Gates röportajında Google ve Facebook’un 5 milyar insana internet götürme hamlesini enine boyuna düşündüğünü belli ederek, okumaya ve yıllarca hatırlamaya değer açıklamalarda bulundu. İki teknoloji devinin internet götürmeyi planladığı gelişmemiş ülkelerde eşiyle birlikte çalışan ve başta çocuk ölümleri olmak üzere hastalıklar ve açlıkla savaşan Gates, “Sıtma seni öldürmek üzereyken kafanı kaldırıyorsun ve bir balon görüyorsun. Bu balonun sana nasıl yardım edeceği konusunda emin değilim.” diyor. Yine bir benzer söylemi ise “Açlıktan ölüyorsan internet bağlantısının pek de bir önemi yok.”

Bill Gates, eşiyle kurdukları Melinda ve Gates Vakfı ile dünyadaki sıtma ve çocuk felci vakalarını bitirmek için 28 milyar dolardan fazla para harcadı. Bunların dışında çeşitli konularda bağışlanan 10 milyar dolarlık bir meblağnın daha olduğu belirtiliyor.

Google’ın dünyaya internet sunacak olan balonu ve Facebook’un kendisi için yeni kullanıcılara olanak tanıyacak projesini tasvip etmeyen Gates, röportajını şu sözlerle bitirdi: “Peki, o Bangalore Infosys merkezlerine gidebilirsin. Ama önce yalnızca 5 km yakınında bulunan, tuvalet ve su olmadan yaşayan adama git ve halini bir gör. Dünya düz değil, PC de insan ihtiyaçları hiyerarşisinde ilk beşte değil.”