Türk Telekom’a soruşturma açıldı

Türk Telekom

Türk Telekom’da depremler bitmiyor. Geçtiğimiz gün, Grup CEO’su Hakam Kanafani ile CEO Tahsin Yılmaz başta olmak üzere birçok yöneticinin görevinden ayrıldığı Türk Telekom’a şimdi de soruşturma açıldı

Rekabet Kurulu, Türk Telekom’un deniz altı ve karasal fiber optik kablolardaki hakim durumunu kötüye kullandığı iddiasını içeren şikâyet başvurusunu, İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararı üzerine yeniden değerlendirdi ve soruşturma başlattı.

Rekabet Kurulu, web sitesinden konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Konu hakkında yürütülen önaraştırma sonucunda verilen 16.02.2006 tarih ve 06-13/155-39 sayılı Kurul kararına ilişkin olarak, şikâyetçi tarafından yargı yoluna başvurulmuş, Danıştay 13. Dairesi tarafından da hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmişti. Temyiz aşamasında ise, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun bozma kararında iddiaların daha detaylı incelenmesi için soruşturma açılması gerektiği, bu sebeple dava konusu Kurul kararında ve açılan davayı reddeden temyize konu Daire kararında hukuka uygunluk bulunmadığı ifade edildi.

Bunun üzerine dosyada yer alan bilgi ve belgeleri 28.11.2013 tarihli toplantısında müzakere eden Kurul, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 41. maddesi uyarınca Türk Telekomünikasyon A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Bilindiği üzere 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi, teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve uyumlu eylemleri; 6. maddesi, hâkim durumun kötüye kullanılmasını yasaklamaktadır. Soruşturma; Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin, deniz altı ve karasal fiber optik kablolardaki hakim durumunu, şikayetçinin kiralık devre tarifelerine ilişkin bilgi talebini karşılamamak ve ayrımcılık yapmak suretiyle kötüye kullanıp kullanmadığının tespiti amacıyla başlatıldı.