Kasislerden elektrik üretmek mümkün

Gaziantep Üniversitesi’nde geçen hafta sonu gerçekleşen ilk “Alternatif Enerji Semineri”nde Gaziantep Üniversitesi Otomobil, Robot ve Enerji Topluluğu’nun (ORET) projeleri dikkat çekti.

Gaziantep Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve Gaziantep Üniversitesi Otomobil, Robot ve Enerji Topluluğu(ORET) işbirliği ile Gaziantep’de gerçekleştirilen Alternatif Enerji Semineri”nde ORET topluluğu birçok proje sergiledi. Çalışmalardan birinde kasisten geçen araçların kuvveti ile elektrik enerjisi elde ediliyor. Bu enerjinin ilk kullanılacağı yer ise sokak lambaları.

Otomobil Robot ve Enerji Topluluğu ismini alan ve amatör bir AR-GE topluluğu ORET, en son 10-15 Temmuz 2012 Tübitak Formula G yarışlarında Oretron isimli güneş aracıyla Türkiye 7.si oldu.

DSC_0503

ORET, 2011’de düşük bir bütçeyle üretilen Oretron güneş aracıyla Türkiye 4.sü, Hidromobil 2009’da “Hidrofıstık 2” isimli hidrojen aracıyla Türkiye 5.si, Formula G 2010’da “Sunrise 2” ile 16.lık, Hidromobil 2010’da Hidrofıstık 3 ile 10.luk, Formula G 2006’da bölgenin ilk alternatif enerjili aracıyla 12.lik ve Hidromobil 2007’de ANOK 3.lük derecelerini aldı.

Kasislerden geçerken elektrik üretiyor 

Projenin adı Basgeç. Bir kasisten geçerken durum araçta hissedilir ve araçta rahatsızlık duyulur. Basgeç’de kasislerin verdiği tepki ortadan kaldırarak aracın tepki vermesi sağlandı. Bu sayede araç, hem enerji üretiyor hem de kasislerin arabaya zarar vermesi önleniyor. 1 tonluk araç ile 300 watlık enerji üretiliyor. Projeyle ilgili patent başvurusu yapıldı. Sonuç bekleniyor.

İlgili Yazılar