Astra 5B başarıyla uzaya fırlatıldı

Uydu ve yayıncılık operatörlerinden SES’in filosundaki 56. uydu ASTRA 5B, 22 Mart 2014’te başarıyla fırlatıldı.

SES, Astra 5B uydusunun 22 Mart 2014 tarihinde yerel saatle 19:04’te Fransız Guyanası Korou’da bulunan, Avrupa uzay üssünden Ariane 5 roketi ile yörüngeye oturtulduğunu açıkladı. Uydu, Airbus Savunma ve Uzay Sitemleri (eski adıyla Astrium) tarafından Fransa Toulouse’da yüksek güvenlikli Eurostar E3000 platformu baz alınarak üretildi. 6 Ka-bant ve 40 Ku-bant alıcı vericilerle (36 MHz’ye eşdeğer) donatılan uydu, 31,5 derece Doğu yörünge konumunda yer alacak.

Astra 5B, SES’in uydu alıcı verici kapasitesini ve DTH (Doğrudan Eve Yayın), doğrudan kablo ve dijital televizyon ağlarına katkı yayınları için coğrafi kapsamını Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’na doğru genişletecek.

Uzay aracı aynı zamanda Avrupa Komisyonu Avrupalı Sabit Uydulu Gezici Kapsama Hizmeti (EGNOS) için ikinci SES ana makinesindeki bir L-bant uydu yükünü taşıyor. EGNOS, Avrupa’daki konumlandırma sinyallerinin güvenilirliğinin ve hassasiyetinin doğrulanması, iyileştirilmesi ve raporlanmasına yardımcı oluyor.

Astra 5B, 5724 kilogramlık fırlatmaya sahip. Güneş enerjisi sağlayan tertibatı yörüngeye sevk edildiğinde uydu, 40 m kanat açıklığına ve 13 kW uzay aracı gücüne erişecek. Kullanım ömrü ise 15 yıl.

SES, Astra 5B’nin ardından, Airbus Savunma ve Uzay Sistemleri tarafından bu yılın ilerleyen zamanlarında fırlatılmak üzere Astra 2G’nin testleri üzerinde çalışıyor. Buna ek olarak, SES-10 ile ilgili çalışmalar da yakın zamanda başladı.

İlgili Yazılar