Facebook açığını bulanlara milyonlarca dolar ödedi

Facebook, geçtiğimiz yıl sistemlerinde hata bulan 330 güvenlik uzmanına toplam 1,5 milyon dolar para ödülü verdiğini açıkladı. Sosyal ağ, 2011 yılından bu yana güvenlik uzmanlarını ödüllendiriyor.

Güvenlik uzmanları 2013 yılında Facebook’a 14.763 bin açık raporladı ve bunların her biri Facebook’un güvenlik uzmanları tarafından incelendi. 2012’ye oranla yüzde 246 artış gösteren hata ve açık raporlarının yalnızca 687 tanesi (yüzde 4,65) doğruydu ve ödüllendirildi. Ödüllerin değeri ortalama 2204 dolardı ve bulunan açıkların çoğunluğu Facebook’un ana operasyonlarıyla alakalı değildi.

2013 yılında Facebook’a bildirilen açık ve hataların yalnızca yüzde 6’sı yüksek önemli olarak etiketlendi. Facebook ayrıca, bildirilen yüksek önemli açık ve hataları ortalama altı saatte giderdiğini açıkladı. Bu altı saatlik süreç, güvenlik uzmanından gelen raporun incelenmesi ve hatanın veya açığın giderilmesini kapsıyor.

Rus uzmanlar az ama öz buldu

Facebook’tan 2013 yılında en çok ödül kazananlar ise Rus güvenlik uzmanları oldu. 38 açık bildiren Rus uzmanlar, bu açıkların her biri için ortalam 3961 dolar ödül kazandı. Rusya’nın ardından en çok ödülün gittiği ülke ise Hindistan oldu. Toplam 136 geçerli geri dönüş yapan uzmanlar, her bir açık için ortalama 1353 dolar kazandı. Liste sırasıyla ABD, Brezilya ve Birleşik Krallık şeklinde devam ediyor.

2014 yılında ise güvenlik uzmanları tarafından sosyal ağda bulunan kritik açık ve hataların sayısı azaldı. Facebook, güvenlik uzmanlarının kendilerine büyük hata bulmanın zorlaştığını bildirdiğini belirtiyor.

Facebook, güvenlik uzmanlarının ilgilerini kaybetmemesi için, ödül olarak verilen meblağları artıracağını ve Bug Bounty programına birkaç yenilik getireceğini açıkladı. En büyük yenilik ise Facebook şirketleri Instagram, Prase, Atlas ve Onavo’nun da programa dahil edilmesi oldu. Bu sitelerde hata bulan uzmanlar da Facebook tarafından ödüllendirilecek.