PS Türkiye’den Mustafa Yiğit ile ‘toprak çıktık’

Kaan Kayar

Sony PlayStation Türkiye Ürün Müdürü Mustafa Yiğit ile kısa süre önce piyasaya çıkan yeni nesil oyun konsolu PlayStation 4 üzerine konuştuk.

Sizi yakından tanıyabilir miyiz?

Beni? Tamam (gülüyor). 1982’de İstanbul’da doğdum. Antalya Anadolu Lisesi’nden mezun oldum. Bak, bütün detayları vereceğim sana…

…Aa, ben de 100. Yıl’daki liseden, neydi adı…

Karatay mı?

O Dokuma’daydı… Hah, Gazi Lisesi’nden mezun oldum.

Antalyalı mısın sen de? Toprak çıktık.

Evet. Burhanettin Onat’ta oturuyordum.

Haydi ya? Ben de Bahçelievler’de. Mümkünse bu kısımları da derginizde görmek istiyorum (gülüşmeler). Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, Hızlı tüketim malları alanında çalıştım. Nestle ve Eti’de çalıştım. Sonra, PlayStation’a geçtim. Geçişim kolay oldu, zaten pazarlama kökenim vardı; bir de oyuncuydum. Üç yıldır Sony’deyim. Sadece Ürün Müdürlüğü değil; genel koordinasyondan da sorumluyum. Bütün işlerimizi Londra ile yönetiyoruz. Londra ve Türkiye arasındaki koordinasyondan da sorumluyum. Evliyim, bir de oğlum var.

Allah bağışlasın. PS4 teknolojilerinden bahseder misiniz?

PS4’ü beş noktada özetliyoruz:

● Kolay olması: PS4, 2008 yılında geliştirilmeye başlandı. Tamamen oyuncular ve oyun geliştiricileri için tasarlandı. Eskiden, spesifik bir platforma oyun yapmak zor denilirdi. PS4 bu sorunun üstesinden gelmek için basit bir mimarîyle tasarlandı. Oyun geliştiricileri, çok rahat ve çok kolayca, geniş bir evrende oyun yaratabiliyorlar.

● Hızlı olması: İçerisinde, sekiz çekirdekli işlemci ve 8 GB DDR5 bellek var. Bunlar sayesinde, çok fazla işlemi aynı anda yürütebiliyor. Bu bize nasıl yansıyor? Oyuncuların en nefret ettiği şeylerden bir tanesi, güncellemeler. Beklemeyi sevmiyoruz. Bir oyunun 2 GB kadar bile güncellemesi varsa, bunu arka planda, oyun oynanırken yapabiliyor. Ayrıca, son günlerde açıkladığımız PS Now adlı bulut hizmetinde de bu çok işimize yarayacak. Bulut üzerinden, bir oyunu indirmeden, doğrudan oynayabileceksiniz. Bir önceki nesle göre, PS4’ün işlemcisi, on kat daha hızlı.

● Entegre olması: Sadece PS Vita ile değil, PlayStation uygulamasıyla, akıllı telefon ve tabletlerle de iletişim kurabiliyor. Bu uygulamayla, örneğin, Sercan’ın oyununu izleyebiliyor; yorum yapabiliyorum. Çok beğendiysem, oyunu satın alıyorum, eve gittiğimde inmiş beni bekliyor oluyor.

● Sosyal olması: 2006’da PS3’ü çıkardığımızda, hayatımızda doğru düzgün ne bir Twitter, ne Facebook, ne de başka bir sosyal ağ vardı. PS4’te oyuncuyu merkezimizde tutarak, sosyal ağlara çok önem verdik. DualShock 4 oyun kumandasının üzerindeki ‘Paylaş’ tuşuyla, video, fotoğraf paylaşabiliyorsunuz, hatta isterseniz, oyununuzu canlı olarak internette yayınlayabiliyorsunuz. Paylaş tuşuna, bugüne kadar 10 milyon kezin üzerinde basıldı.

● Kişisel olması: Eskiden, PlayStation Network’te (çevrimiçi Playstation ağı) sadece mahlasımızla yer alabiliyorduk; artık, istersek kendi ismimizle de var olabiliyoruz. Ben, Mustafa Yiğit olarak, kendi fotoğrafımla oradayım. PS4, oyun geçmişinizi görüntüleyerek, beğenebileceğiniz oyun önerileri yapıyor. Bir adım ötesi var: Örneğin, FIFA 11, 12, 13 aldınız, FIFA 14 ilk çıktığı gibi, otomatik olarak satın alınıyor ve indiriliyor. Eve geldiğinizde, beklemeden, koltuğunuza kurulup oynuyorsunuz.

PS Now Türkiye’ye gelecek mi?

PlayStation Now, ilk olarak yaz döneminde ABD’de çıkacak. Bunun sebebi de, çok büyük bir genişbant ağına ihtiyaç duyması. Sadece, PS4’ünüzde değil, Bravia TV’lerde de PS2 ve PS3 oyunlarını oynayabileceksiniz. Dolayısıyla, Avrupa’ya ve Türkiye’ye gelmesi biraz zaman alacak ama tabii ki nihaî olarak, önümüzdeki dönemde bu hizmetimiz Türkiye’ye gelecek.

Sert soru geliyor: Şubat ayı içerisinde, dünyanın çoğu bölgesinde PS+ üyelerine ücretsiz verilen Outlast, neden Türkiye’de çıkmıyor?

Sercan’a devrediyorum:

Sercan Sülün: Öncelikle sansüre karşı olduğumuzu belirtelim. Outlast’ın Türkiye’de olmamasının yegâne sebebi, İngiltere’deki merkez ofisimizin verdiği yönelgeydi. Bize gönderilen örnek videolarda, şiddet ve cinsellik unsurları çok yüksek seviyedeydi. Bildiğiniz üzere, yaklaşık iki ay önce Balıkesir Valiliği’nin de birkaç oyunu yasaklamasından ötürü, oyunları, ülkemizde Kültür Bakanlığı denetlediği için herhangi bir sorun olmaması açısından böyle bir önlem almayı uygun gördük.

Teşekkürler Sercan bey. PlayStation 4’ün fiyatı neden bu kadar yüksek?

PlayStation 4’ün fiyatı aslında yüksek değil. Şu an Avrupa’da 400 Euro’ya satılıyor. Bu da 1200 TL civarına geliyor. Bunun üzerine, devletimizin aldığı %20’lik Özel Tüketim Vergisi var. Bu sadece oyun konsollarına has değil, buzdolabı aldığınızda bile ödediğiniz bir vergi. Biz, her yıl, vergi kaldırılsın diye girişimlerde bulunuyoruz. Açıkçası, kaldırılması da olası görünmüyor. Son zamanlarda, kurdaki bu değişiklikler de bizi çok rahatsız etti. Türkiye, Sony Computer Entertainment Europe’a (yani Avrupa bölgesine) bağlı. PS4, 13 aralıkta, 1399 TL’den girmişti. O zaman Euro, 2,7 TL idi. Ocak ayında, 3,05 TL olmasıyla, fiyatlar yükseldi. Euro’nun salınımına göre, fiyatlar değişebilir.

PS Vita’daki Remote Play özelliği 3G üzerinden çalışacak mı?

Hayır çünkü ciddi bir Remote Play deneyimi için, Wi-Fi üzerinden bağlanmalısınız. PS4’teki oyunlar 1080p çalıştığı için ciddi bir bantgenişliği gerekiyor. En iyi performansı da bir yönlendirici veya doğrudan Wi-Fi bağlantısından alacağınız için, bunu değiştirmeyi düşünmüyoruz.

“PS4’ÜN SEKİZ ÇEKİRDEKLİ İŞLEMCİSİ, PS3’E GÖRE ON KAT DAHA PERFORMANSLI”

Sony ekosistemi için, PS4’ü ilgilendiren neler olacak? Xperia telefonları DualShock gibi kullanabilecek miyiz?

PlayStation Mobile diye bir platformumuz var. Akıllı cihazlarınızda, Playstation oyunlarını oynayabiliyorsunuz. Önümüzdeki dönemde bu hizmetimiz de Türkiye’ye gelecek. 2014 içerisindeki planımızda yok ama sonra gelecek. Beyond: Two Souls ile, yardımcı uygulama dönemini başlattık. Telefonlarımız bir nevi DualShock gibi çalıştı. Önümüzdeki dönemde, oyunlarımızı, mobil uygulamalarla destekleyeceğiz ama tabletlerde ve akıllı telefonlarda çok iyi bir kumanda deneyimi yaşanmayacağı için bunu eklemeyi düşünmüyoruz. Gerçek oyun deneyimi için, PS Vita, PS3, PS4’te oynamanızı tercih ederiz.

Tablete, Bluetooth’la DualShock 3 bağlasak olmuyor mu? Pazarlık yapıyorum ama…

Olmuyor (gülüşmeler).

Dijital oyun fiyatları Avrupa’ya kıyasla iyi ama sadece Türkiye’ye özgün, istikrarlı bir fiyat politikası izleyecek misiniz? 150 TL hâlâ bir oyun için çok.

Avrupa’da fiyatlar, 60-70 Euro seviyelerinde. Bu da, 180 ilâ 210 TL arasında bir fiyat demek. Biz, God of War: Ascension’ı 119 TL, Last of Us’ı da 129 TL’den çıkarttık. Bu oyunların birinde dublaj, diğerinde altyazı olmak üzere, Türkçe dil desteğimiz de vardı…

…Hepsi Sony oyunları ama… İstikrarlıdan kastım, üçüncü taraf (EA, Ubi, Activision) oyunlar da ucuzlayacak mı?

Disk oyunların dağıtımcısı başka bir şirket olduğu için buna müdahele etmemiz söz konusu değil. Dijitalde ise, örneğin GTA V, bu üçüncü taraf bir oyun olduğu için, üçüncü tarafın fiyat politikasına tabi. Türkiye’de, disk hâlindeki GTA V’in dağıtımcısı, oyunu 180 TL’den satıyorsa, bizim PSN’de daha ucuza satmamıza izin verilmiyor. Her şey, tamamen üçüncü taraflardan kaynaklanıyor.

Kullanıcılarınızın bunu bilmesi iyi oldu. “220 TL’ye oyun mu olur, gözünüze dizinize dursun” diye forumlarda küfür kıyamet gırla gidiyor. DLNA özelliği ne zaman gelecek? Ayrıca, SEN’deki, Video Unlimited hizmeti Türkiye’ye gelecek mi?

DLNA ile ilgili, net bir bilgi yok. Music Unlimited ve Video Unlimited da, aynı PS Mobile gibi, 2014 olmasa da, önümüzdeki dönemde gelecek.

Çapraz satış destekleyecek misiniz? Örneğin, PS3’e aldığım BF4’ü, PS4’te ekstra para harcamadan oynamak isterim.

Doğrudan çapraz satış, belli oyunlarda destekleniyor. Daha çok PS3 – Vita arasında ya da PS4 – Vita arasında yapıyoruz. Bir platformda aldığınız oyun, diğerinde de ücretsiz olarak sizin oluyor. PS3 – PS4 arasında olacağını sanmıyorum çünkü ikisi çok farklı platformlar.

Bazı cihazlarda HDMI hatası var. Sony Türkiye, kullanıcıların gönlünü nasıl ferah tutuyor?

Yurt dışındaki satışlara baktığımızda, bu hata, genelde %1 seviyelerinde seyrediyor. Bizim, Türkiye’ye getirdiğimiz cihazlarda %0,1 (binde bir) seviyelerinde. Hatalı ürün çıktığında, Sony Eurasia garantisi altındaysa, birebir değişimini yapıyoruz. Tamir edilecek, bekleyin demiyoruz, doğrudan değişimini yapıyoruz.

İnsanlar, alışveriş sitelerinde F5 tuşunu eskittiler. Bu stok mevzusu ne olacak?

PS4 adetlerini artırmaya çalışıyoruz. Rakibin çözümü bize göre yavaş kaldığı için insanlar yeni nesil konsol tercihlerini PS4’ten yana yapıyor. Üretim tam kapasite çalışıyor ama hiçbir ülkede talebi karşılayamıyor. İnsanlar, “bu Türkiye’ye özgü bir şeydir, ürün getirmiyorlar” diye düşünüyorlar ama öyle değil. Getirdiğimiz her parti, bir saat içerisinde bitti. Çok ciddi bir talep var, yetişmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin stok alamaması gibi bir durum yok. Kısa zamanda, PS4 stoklara girecek.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim Mustafa bey ve Sercan bey.

Biz teşekkür ederiz, ayağınıza sağlık.

Ayağıma sağlıksa, birer el FIFA 14 atalım mı?

Atalım (Gülüşmeler).