Türkiye'nin ilk siber güvenlik merkezi kuruldu

Türkiye’nin ilk siber güvenlik merkezi, ODTÜ Enformatik Enstitüsü Siber Güvenlik ve Savunma Ar-Ge Merkezi adıyla açıldı.

Siber güvenlik firması Comodo’nun desteği ile kurulan siber güvenlik merkezi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Karvanoğlu’nun da katılımıyla açıldı.

Güvenlik satın alınamaz

Devletlerin güvenliğiyle ilgili problemlere yeni çözümler üretilmesi gerektiğini dile getiren Karvanoğlu, bu güvenliğin satın alınamayacağının altını çizdi. ODTÜ bünyesindeki Siber Güvenlik ve Savunma Ar-Ge Merkezi’nin Türkiye’nin siber güvenliği için iyi bir başlangıç olduğunu söyleyen Kervanoğlu:”Gidecek çok yolumuz var. Biz çok şeyi acil yapması gereken bir ülkeyiz. Yapmadığımız takdirde bunun bedellerini öderiz. Bu nedenle ODTÜ ile Comodo’nun başlattığı bu girişim çok önemli” dedi. Kervanoğlu ayrıca, hükümetin Ar-Ge konusunda son 10 yılda ölçüsüz kaynak ayırdığına fakat destekleyebilecekleri kaliteli projeler bulmakta güçlük çektiklerine değindi.

Türkiye’de mühendislik fiyatları pahalı

Siber güvenlik firması Comodo’nun CEO’su Melih Abdülhayoğlu da (yukarıda) siber güvenlik konusunda ODTÜ, hükümet ve mühendislerin birlikte çalışması gerektiğini belirterek, Türkiye’deki mühendislerin kaliteli olduğunu ancak mühendislik fiyatlarının yüksek olduğunu ve uzmanlık olmadığını ifade etti. Uluslararası şirketlerin Türkiye’ye ucuz olmaması ve uzmanlık bulunmaması nedeniyle gelmediğini belirten Abdülhayoğlu, Türkiye’de uzman yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Güvenlik merkezinin Türkiye’ye ve üniversitelerine yeni projeler getirmesini beklediklerini söyleyen ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, merkezin siber güvenlik konusunda yeni standartların gelişmesinde odak olmasını hedeflediklerini belirtti.

Uluslararası patentler üretilecek

Türkiye’nin yakın bir zamanda teknolojiyi kullanan değil bunu üreten bir ülke olacağını belirten ODTÜ Enformatik Enstitüsü Direktörü Prof. Nazife Baykal, hedeflerinin siber güvenlik ve siber savunma alanında özgün ve yenilikçi AR-GE çalışmaları yapmak, ulusal ürünler ve uluslarası patentler üretmek olduğun ifade etti.