Pioneer optik disklerin kapasitesini artıracak

Pioneer, standart bir Blu-ray diskten çok daha fazla depolama kapasitesine sahip yeni bir optik disk geliştirdiğini duyurdu.

Pioneer, tek bir yüzeye 256 GB veri yazılabilen yeni bir optik disk üzerinde çalışıyor. Firma, tek bir disk üzerine birkaç kez veri depolanmasını sağlamak için rehber katmanı teknolojisini kullanacak. Teknoloji sayesinde disk katmanları birbiri üzerine istifleniyor ve standart depolama sınırları aşılabiliyor.

Standart bir optik disk, bu teknolojiyi kullanarak 8 kayıt katmanına sahip olup, her katman 32 GB olmak üzere toplamda 256 GB depolama alanına sahip olabilir. Çift taraflı optik diskte ise bu rakam 512 GB seviyesine çıkabilir.

Blu-ray sürücü ve oynatıcıları ile kullanılabilecek yeni teknoloji, ucuz SSD ve yüksek kapasiteli sabit disklerin kullanımını gölgede bırakabilir. Pioneer, bu diskler ile disk bakım masraflarını düşürüp, veri erişim güvenilirliğini artırarak, dijital arşivleme konusunda önemli bir adım atmayı planlıyor.

Sony ve Panasonic, 500 GB ve 1 TB kapasiteli olmak üzere, uzun ömürlü Archival Disc adlı yeni bir optik disk formatını 2015 yılında piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Pioneer ise bu ikiliyle rekabet edebilecek 1 TB kapasiteli başka bir optik disk üzerinde daha çalışıyor.