iOS 8’in bilmen gereken 8 özelliği

Apple, San Fransisko’da düzenlediği WWDC 2014 etkinliğinde, yeni iPhone ve iPad işletim sistemi iOS 8’i tanıttı.

Önümüzdeki sonbaharda indirilmeye sunulacak iOS 8, tasarım açısından bir önceki sürüme çok benziyor. Özellikler açısından ise heyecan verici yenilikler getiriyor.

Konsol kalitesinde oyunlar

ios-8-metal

Abarttığımızı düşünebilirsin ancak, Apple’ın yeni Metal teknolojisi 3D grafikleri geliştiriyor, işlem yükünü azaltıyor ve daha verimli çalışmalarını sağlıyor.

Tanıtım etkinliliğinde, EA’nin Frostbite motoru ve hemen ardından Unreal Engine 4 ile geliştirilen Zen Garden iPad’de denendi. Zen Garden gerçekten harika görünüyordu. iOS 8 indirilmeye sunulduğunda, Zen Garden demosunu ücretsiz olarak indirebileceksin.

Üçüncü parti klavyeler

ios-8-third-party-keyboards

iOS klavyesi, Android’deki gibi bir kelime tahmin etme özelliği olan QuickType ile geliyor. Ayrıca İngilizce kullanımda yazışmanın içeriğini algılayarak yanıtlar oluşturabiliyor. Hangi insanlara ne tarz konuştuğunu da algılamak gibi büyük bir meziyeti var fakat Türkçe kullanımda bu özellikleri sunacağından hiç ümitli değiliz.

Her neyse, büyük haber bu değil. Büyük haber, artık Apple’ın ön yüklü klavyesini Swype gibi üçüncü parti daha iyi alternatiflerle değiştirebilecek olman. Güvenlik endişeleri nedeniyle bu özellik kapalı gelecek, isteğe göre aktif edip, arzu ettiğin üçüncü parti klavyeyi iOS 8’li iCihazına kurabileceksin.

Birbirleriyle konuşan uygulamalar ve cihazlar

ios-8-continuity

Kulağa sıradan geldiğinin farkındayız ama bu büyük bir haber. Yeni OS X Yosemite ile çalışan Mac’ler ve iCihazlar birbirleri ile konuşabiliyor. Örneğin, Mac’in üzerinden iPhone aracılığı ile telefon görüşmeleri yapabilecek ve Pages dokümanını kaldığın yerden okumaya devam edebileceksin.

iOS 8 akıllı evinin merkezi olacak

nest_1

Akıllı cihazlar dört bir yandan fışkırıyor ve her birinin kendine özel çalışma prensipleri, kontrol metodları var. iOS 8 ile gelen HomeKit, tüm bunları tek bir dijital çatı altında topluyor ve iPhone’unu akıllı evin merkezi haline getiriyor. Daha basit bir anlatımla, iPhone’un aracılığıyla kapını kilitleyebilecek, evin ısısını ayarlayabileceksin.

Siri’ye İngilizce “Yatma zamanı” dediğinde, iPhone’un otomatik olarak ışıkları kapatabilecek, evin ısısını daha önce ayarladığın dereceye çekebilecek ve kapıları kilitleyecek. Siri hâlâ Türkçe destekli olmadığından, bu özelliği kullananları uzaktan izlemek zorunda kalacağız. İngilizce konuşabiliyorsan da, bu özelliğin ABD dışında da aktif edilmesi için dua etmeye başlayabilirsin.