Tetris 30 yaşında!

Dünyanın en çok oynanan video oyunlarından Tetris, geçtiğimiz günlerde 30 yaşına bastı.

En ünlü zeka oyunları arasında yer alan Tetris, Rus bilgisayar mühendisi Aleksey Pajitnov tarafından 6 Haziran 1984 tarihinde geliştirildi. 1990’larda oldukça popüler bir hale gelen Tetris, bilgisayarlar üzerinde oynanabilmesinin yanında Nintendo Gameboy gibi el oyun konsollarında da oynanabiliyordu. İsmi ise Yunanca dört anlamına gelen ‘tetra’ ile Pajitnov’un en sevdiği spor olan tenisin birleşimiyle ortaya çıkmış. İşte o Tetris, 6 Haziran 2014 tarihinde 30 yaşına bastı. Şimdiye kadar 50’den fazla oyun platformu için geliştirilen Tetris, çoğumuzun oynadığı ilk oyun olduğundan ötürü de büyük bir önem taşıyor.

Oyunun bu kadar başarılı olacağını tahmin bile edemeyen Pajitnov, Tetris’in bugüne kadar 425 milyon kez indirildiğini ifade etti. Hatta oyun, kendisinde de bağımlılık yapmış. Dünyanın her yerinde Tetris’e büyük ilgi gösteren insanlarla karşılaşan Pajitnov, oyunun her yeni cihaz ve platformda yaygınlaşmaya devam edeceğini belirtti.

Tetris, aynı zamanda 30. yılına özel olarak konsollara geri dönecek. Ubisoft ve The Tetris Company tarafından geliştirilen oyun, Tetris Ultimate adını alacak. Tetris Ultimate, Xbox One ve PlayStation 4 konsolları için bu yaz raflardaki yerini alacak. Tetris’in önümüzdeki 30 yıl boyunca lisans haklarını ise  The Tetris Company’nin sahibi Blue Planet Software elinde bulunduruyor.