ForenScope tıp alanında devrim yaratacak

Dünyada ilk kez dermatoloji hastalıklarında gözle görünmeyeni görüntüleyen, doktorların ofislerini cep telefonlarında taşıyabileceği ForenScope görüntüleme cihazı birçok alanda devrim yaratacak.

Erken teşhis ve cilt hastalıklarının takibinde devrim yaratan buluş olarak tanımlanan ForenScope görüntüleme cihazı, dermatologların yanı sıra fotoğrafçılıkta da makro görüntüden mikroya geçişi sağladı. ForenScope, dünyanın ilk multispektral mobil görüntüleme ve arşiv sistemi olarak geçiyor.

Türkiye’nin mobil proje alanında ihraç edeceği ve global pazarda adından söz ettirecek ForenScope görüntüleme cihazının global pazara tanıtılacağı dünya lansmanı ise, 2014 yılı sonunda Kore’de gerçekleştirilecek. Uluslararası akademik platformlarda büyük ilgi gören ForenScope projesi için bugüne dek 1,5 milyon dolar üzerinde Ar-Ge yatırımı gerçekleştirildi.

Osman Eşki-Prof. Dr.Server Serdaroğlu-Doç Dr. Mustafa Kamaşak

ForenScope ilgili “Türkiye’de geliştirilen en büyük mobil sağlık projesi” yorumunu yapan ForenScope projesi Ar-Ge Başkanı Osman Eşki, halihazırda üretimi tamamlanmış ve satışa hazır bin adet cihaz bulunduğunu belirtti. Eşki, cihazın satış rakamı ile ilgili, “Farklı ihtiyaç ve kullanım alanlarına göre oluşturduğumuz setler 350 ile 3 bin dolar arasında fiyatlandırılmıştır.” açıklamasını yaptı. Ayrıca, cihazda kullanılan dalga boylarının insan sağlığına hiçbir yan etkisinin bulunmadığına vurgu yaparak şunları söyledi: “Forenscope projesi, Ar-Ge’si Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta faaliyetlerini sürdüren Grimed şirketine aittir. Bilimsel çalışma grubumuzun merkezi Türkiye, üretim yerimiz ise Şenzen’dir. ForenScope mobil projesi Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak, global pazarda adından söz ettiriecek.”

Prof. Dr. Server Serdaroğlu, konuyla ilgili, “ForenScope ile artık karanlık odaya ihtiyaç duyulmadan florasans görüntüleme (wood lambası işlevi) yapılabilecek olmasıyla birlikte görüntüleme kalitesi ve kullanım kolaylığı devreye girmiş olacak. Elde edilen görüntülerin gerek hasta takibinde, gerek arşivlemede, gerekse eğitimlerde kullanılabilecek olması sayesinde ise doktorlar ofislerini cep telefonlarında taşımış olacak. Doktorların üzerinden büyük bir yük alacak. Ayrıca zaman kazandıracak ve hastalıklarda erken teşhis sağlayacak. Özellikle ForenScope ile alınan görüntülerin yan yana ya da üst üste kullanılabilmesi, dermatoloji kadar kozmotolojide de hastalık seyirlerinde ve tedavi süreçlerinde önemli avantajlar kazandıracak. Aynı zamanda tanı koyma sürelerini kısaltacağı gibi dermatoloji kliniklerinin standartlarını yükseltecek. Ekonomik açıdan ise ciddi anlamda maliyetleri düşürecek ve her doktor ForenScope mobil görüntüleme cihazına sahip olabilecek.” dedi

Doç. Dr. Mustafa Kamaşak, ForenScope ile ilgili teknoloji açısından şu yorumu yaptı: “İnsanlar mobil cihazlarda sağlık ile ilgili yeni projeler bekliyor. ForenScope sayesinde fotoğrafı çekilen görüntülerin akıllı analizi yapılacak. Böylelikle birtakım ön analizlerle şüpheli veya görülen hastalıkların mobil cihazlarla ortaya çıkarılmasını mümkün kılacak. Bu gelişmenin öncelikli faydası sağlık hizmeti veren kuruluşlarda veya merkezlere bağlı çevre ilçelerde yapılacak taramalarda kolaylık sağlanması olacak.”

Ofisler cepte taşınacak 

“Tak-çevir” yöntemiyle tüm akıllı telefonlar ve kamera özellikli mobil cihazlarda kullanım kolaylığı sağlayan ForenScope ile artık karanlık odaya ihtiyaç duyulmadan florasans görüntüleme (wood lambası işlevi) yapılabilecek. Dayanıklı, hafif ve zarif tasarımıyla ForenScope, gizli USB geri besleme çıkışına sahip. Ayrıca, aralıksız 48 saate kadar multispektral incelemelere olanak sağlıyor.

Bir puzzle gibi tasarlanan ürünün farklı lens alternatifleri sayesinde, 365 nm-700 nm aralığındaki tüm dalga boylarında multispektral dermatolojik mikro ve makro görüntülemeler kayıt edilebiliyor; tanı ve tedavi öncesi veya sonrası görüntüleri saklanabiliyor, paylaşılabiliyor. ForenScope için özel olarak geliştirilen mikro lensle, 16 mm’lik bir lezyonu benzersiz keskinlikte görüntülenebiliyor. Tek bir parmak hareketiyle mikro görüntülemeden makro görüntülemeye geçiliyor.

Mükemmel netleme özelliği sayesinde büyük lezyonların dermatoskopik takibi, akne, damarsal yapılar ya da kozmetik uygulamalarda dövme lekesi gibi birçok alanda standart ölçeklemesiyle de kolay ve hızlı kullanım sağlıyor.

ForenScope için özel olarak geliştirilen yazılımın da kullanımı oldukça kolay. Görüntülemelerin gruplandırılması, makro görüntü veya robot resim üzerinden noktalama, lezyon gelişimlerini adım adım izleme, karşılaştırma (yan yana veya üst üste), renk-ölçek skalası, hasta veri güvenliği için şifreli koruma gibi birçok özelliği içeriyor. Zorlu testlerden geçen tüm ForenScope modelleri FCC, CE ve RoSH sertifikalarına sahip bunuyor.

Türkiye dünya pazarında 

Türkiye’deki hastanelerde mevcutta kullanılan ve tamamı yurt dışından ithal edilen dermatoskopi cihazlarının bir adetinin dört yıllığına ülke ekonomisine bedeli 17 bin euro. ForenScope görüntüleme cihazı ise sağlıkta daha düşük miktarda yatırım bütçesine geçiş yapılmasına imkan sağlayacak. Böylelikle sağlık sisteminde daha etkin sonuçlar doğurması da cihazın sağlayacağı ekonomik avantajların başında geliyor.

Türkiye’nin mobil proje alanında ihraç edebileceği ForenScope, aynı zamanda global pazarda de rekabet üstünlüğü ve uluslararası platformlarda teknoloji alanında prestij de sağlayacak.

image description

 

Telefonun kamerası olması yeterli

ForenScope görüntüleme cihazı akıllı telefonlar, tabletler, yüksek kamera çözünürlüğü ve ekran kalitesine sahip mobil tüm cihazlarda kullanılabiliyor. Çok amaçlı multispektral görüntüleme sağlayan Forenscope teknolojisi ilk etapta iOS ve Android temelli cihazlarla pazara sürülüyor. ForenScope’nin ilave dalga boyları eklenerek nanometre aralıklarını genişletmek için Ar-Ge çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor.

ForenScope projesi Ar-Ge ekibinin, mobil cihaz üreticisi firmaların özellikle ürün geliştirme departmanlarıyla ortak çalışmalar yürütülerek ulusal ve global çapta farklı projeler hazırlanması hedefleniyor. ForenScope, mobil cihazları ulaşılabilir bir fiyat ve taşınabilir laboratuvarlara dönüştürüyor. Gelecekte cihazın görüntüleme kaynaklı, hızlı ve net analiz gerektiren farklı alanlarda da kullanılması öngörülüyor.