Google Android L’yi tanıttı

Firmanın I/O konferansında tanıttığı mobil işletim sistemi, yepyeni bir kullanıcı arayüzüyle tazelenecek.

Dün düzenlenen geliştiriciler konferansında tanıtılan yeni Android sürümü ‘Android L’, ‘Material Design’ adını taşıyan yeni ve renkli kullanıcı arayüzüyle dikkat çekti.

Bu arayüz, Android L’nin bir parçası olmaktan çok daha fazlası. Google’ın telefondan tablete, Web’den masaüstüne tüm platformlardaki görünümünü temsil edecek. Android departmanının başında yer alan Sundar Pichai tarafından “taze, iddialı ve yeni bir görünüm” olarak tanımlanan arayüz, Android L’ye pikseller arası ‘derinlik’ kazandırmayı hedefliyor.

Android perspektif kazanıyor

Android L ile tasarımcılar uygulamalarda kullandıkları elementlere çeşitli katmanlar belirleyerek, öne ya da arkaya alabilecek, bu elementlere perspektif verip, gerçek zamanlı gölgelendirme yapabilecek. Ekranlar arası geçişte akıcı animasyonlar yapılmasını sağlayan Android L’de görüntülerdeki renkleri okuyan, böylece çevre renklerini ona göre ayarlayan ‘palette’ adlı bir özellik de mevcut.

android L

Telefon eve geldiğini anlayacak

Kullanım açısından getirdiği yeniliklerin başında ise kişiye özel ekran kilidi açma geliyor. Cihazların, evde olduğunu anlayarak ya da Bluetooth üzerinden güvenilir bir akıllı saate bağlandığında kilidini açabilmesi mümkün olacak.

Oyunlar PC’deki gibi olacak

Google’a göre “PC oyun” kabiliyetlerini üst seviye akıllı telefon ve tabletlere taşıyacak olan “Genişletme Paketi” de Android L’nin bir parçası olacak. Epic Games’in Apple WWDC’dekine benzer sunumlar yaptığı konferansta, Android L’nin yeni bir pil tasarruf modu da tanıtıldı. Bildirimler geliştirilirken, bir uygulama çalışırken de arama ya da mesajlara yanıt verebilmek mümkün hâle getirildi.

Google, uygulamaları da arayabilecek

Son açılan uygulama ve web sitelerine erişim sağlayan “recents” özelliği de tanıtılırken, Google Search’ün uygulamalardan da bilgi arayabilecek olması, ilgi çekti.

Android L’nin geliştirici önizleme sürümü, Nexus 5’te çalışacak hâliyle perşembe günü indirilmeye açılacak. Telefon ve tabletlerde kullanıma açılması ise sonbaharı bulacak.