Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesi

TÜBİTAK’ın üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıraladığı “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açıklandı.

TÜBİTAK’ın ilk kez 2012’de hazırladığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile her yıl Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesi belirleniyor. 2014 yılı endeksi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açıklandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu ve Genel Sekreter Arif Koyuncu’nun katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Işık, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabetin artmasını, böylece girişimcilik ekosisteminin gelişmesini hedeflediklerini belirtti.

Endeksin üniversitelerin eğitim kalitesini veya en iyi üniversiteyi belirlemediğine işaret eden Işık, “Bu, tamamen girişimci ve yenilikçi üniversite endeksidir. Özellikle bu endeksle girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabetin artmasını, böylece girişimcilik ekosisteminin gelişmesini hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Birinci bu yıl da değişmedi

Değerlendirmeye alınan üniversite sayısının bu yıl 144’e çıktığını belirten Işık, bünyesinde 50’den az akademisyen bulunan üniversitelerin endekse dahil edilmediğini ifade etti. 6 aylık çalışmanın ardından sıralamanın belli olduğunu bildiren Işık, “Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi yine birincilik Orta Doğu Teknik Üniversitesinin. Üniversitemizi tebrik ediyorum” diye konuştu.

Sıralamada ikinciliği yine Sabancı Üniversitesinin aldığını açıklayan Işık, geçen yıl 4. sırada yer alan Boğaziçi Üniversitesinin bu yıl 3. sıraya yerleştiğini söyledi. Puanların daha da yükselmesi dileğinde bulunan Işık, Anadolu’daki üniversitelerin de kendi yapılanmalarını “girişimci ve yenilikçi üniversite” anlayışına göre revize etmesi ve endekste daha üst sıralara yerleşmesi gerektiğini ifade etti.

144 üniversite değerlendirildi

Endeks kapsamında 50 ve üzeri öğretim üyesi olan 144 üniversite hesaplamaya dahil edildi. Bu yıl, ilk 10’a bir yeni üniversite dâhil olurken, ilk 10’daki 8 üniversitenin yeri bir önceki döneme göre değişiklik gösterdi. Aynı şekilde ilk 20’ye 2; ilk 50’ye 4 yeni üniversite dâhil oldu.

turkiyenin-en-girisimci-universiteleri-tubitak-tam-liste