Apple ve IBM birlikte iş uygulamaları geliştirecek

Teknoloji dünyasının iki devi Apple ve IBM, iş dünyasına yönelik 100’den fazla mobil uygulama geliştirmek ve bunları iPhone ile iPad üzerinden sunmak için işbirliği yaptı. 

Geçmişte birbirine rakip olan iki firma Apple ve IBM, günümüzde hızla gelişen mobil teknoloji çağında işbirliği yapacaklarını duyurdu.

İmzalanan anlaşma çerçevesinde, iş dünyasına yönelik kullanımı kolay birçok uygulama geliştirilecek ve IBM’in kurumsal müşterilerine iPhone ve iPad satışı yapılacak.

İki firmanın yaptığı bu anlaşma aslında Apple’ın iPhone ve iPad kullanımını geleneksel müşteri profilinin ötesine taşıyarak iş dünyasına ulaştırma amacının olduğunu da gösteriyor.

Öte yandan, iş dünyasına yönelik yazılımlarını çalışanların akıllı cihazlarına her geçen gün daha fazla kaydıran IBM ise Apple’ın basitlik ilkesi ve sahip olduğu popülerlik sayesinde sekiz çeyrektir üst üste gelirlerinde yaşanan düşüşü durdurmayı umut ediyor.

Apple CEO’su Tim Cook, kurumsal ihtiyaçları karşılayacak makul çözümler sunmak için çareyi şirket dışında aradıklarını kabul etti ve Apple’ın basit bir deneyim oluşturma ve cihaz geliştirmekte iyi olduğunun altını çizdi. Kurumsal pazarı dönüştürmek için gerekli olan derin endüstri uzmanlığının kendi DNA’larında olmadığını söyleyen Apple CEO’su, IBM’in bu özelliğe sahip olduğunu dile getirdi.

Şirketler içerisinde çoğu akıllı telefonun yalnızca e-posta ve takvim için kullanıldığına dikkat çeken IBM CEO’su Ginni Rometty ise, “Bu sadece bir başlangıç” ifadesini kullandı. Rometty, her iki şirketin de iş dünyasına yönelik yeni ve sağlam uygulamalar yaratmayı istediğini söyledi.

Apple ve IBM, telekomünikasyon, bankacılık, seyahat, sağlık ve sigortacılık gibi pek çok sektörün ihtiyacına yönelik uygulamalar geliştirecek. Bu uygulamalar, IBM’in bulut altyapısını kullanacak ve Apple iCloud gibi bazı servislerden de yararlanacak. Ayrıca Apple, kurumsal müşterileri için AppleCare servisi oluşturacak.

Apple ve IBM mühendisleri, birlikte çeşitli sektörler için 100’den fazla yeni uygulama geliştiriyor. Uygulamaların, Apple’ın iOS 8’i tanıtacağı eylül ayında kullanıcılara sunulması bekleniyor.

Anlaşmanın finansal detayları açıklanmazken, işbirliğinin duyurulmasıyla birlikte IBM hisseleri yüzde 8,1, Apple hisseleri ise yüzde 1,5 oranında değer kazandı.

İlgili Yazılar