DARPA’nın akıllı mermileri keskin nişancılığı bitirecek

ABD, yine üstün özellikli bir silah üzerinde çalışıyor. DARPA’nın geliştirdiği akıllı mermileri kullanan askerin yapması gereken tek şey, hedefi belirleyip kodlamak. Mermiler, belirlenen hedefe gelene kadar önüne çıkan tüm engelleri aşıyor.

Modern teknoloji ile süregelen gelişmeler elbette ki silah teknolojisinde de oldukça etkili. Silah teknolojisi denildiğinde akla gelen ilk isim olan ABD, yeni manevra yapabilen güdümlü mermilerini test edeceği yeni savaş alanları arayışı içinde.

Bir ordudaki askerlerin zor koşullar altında olsalar bile her zaman disiplinli olmaları ve hedeflerini büyük bir sabırla bekleyip, yaptıkları atışların hedefe tam 12’den ulaşması gerekir. Bir çatışma sırasında herhangi bir askerin yapacağı hata, hem kendi hayatını hem de diğer askerlerin hayatını tehlikeye atabilir. Bu yüzden askerler her zaman tetikte olmaları gerektiğini çabuk öğrenirler.

ABD ordusunun bir numaralı silah teknolojisi üreticisi olan Amerikan Savunma ve Araştırma Kurumu (DARPA), envanterine manevra yapabilen güdümlü mermileri de ekledi. Extreme Accuracy Tasked Ordnance (İsabet Odaklı Teçhizat) adı verilen bu sistemle geliştirilen mermiler, hatalı nişan alınsa bile hedefi 12′den vurmayı başarıyor.

Sandia Ulusal Laboratuvarları tarafından geliştirelen ‘Smart Bullet’, yani akıllı mermi teknolojisi ile 2 kilometre uzaklıktaki hedefler kolaylıkla vurabiliyor.

Sandia’dan Red Jones yaptığı açıklamada: ‘’Kısa sürede oldukça masrafsız ve hızlı bir şekilde mermilerimizi üreteceğimiz bu teknolojiden çok umutluyuz’’ dedi. Jones, akıllı mermi teknolojisini, uçuş sırasında bilinmeyen biri tarafından hedefe yön verilmesine benzetti.  Mermilerin genelde mümkün olduğunca düz bir çizgi üzerinde tasarlandığının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Red Jones, akıllı mermilerin tamamen yeniden tasarlandığını da ekledi.

XM25 uzun namlulu saldırı tüfekleriyle kullanılacak olan akıllı mermilerin kat edecekleri mesafe ayarlanabilecek ve hedefe ulaştığında, mermi infilak edecek.

Akıllı merminin 25 milimetrelik çipi, belirlenen mesafedeki hedefi ıskalamamak için, tüfekten gelen radyo sinyallerini algılayacak. Lazer sistemiyle çalışan bu teknoloji ile silahın mermilerle vuracağı hedef kod olarak girilecek ve akıllı mermi hedefi bulana kadar önüne çıkan her şeyi geçecek.

Akıllı mermiler rüzgar, yağmur gibi dış faktörlerden etkilenmediği gibi, içinde barındırdığı gerçek zamanlı optik klavuz bileşeni sayesinde hareket halindeki hedefleri de takip edebiliyor.

Görünüşe göre, akıllı mermi teknolojisi keskin nişancılık kavramını ortadan kaldıracak.