Göktaşı Dünya'ya teğet geçti

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2014 RC adını verdikleri 18 metre boyutundaki bir göktaşının Dünya’ya teğet geçtiğini açıkladı.

Göktaşının Dünya’ya en çok yaklaştığı anın, geride bıraktığımız pazar günü saat 20:18’de (TSİ) Yeni Zelanda üzerinden geçtiği zaman olduğu belirtildi.

İnsanlığın sonunun nasıl geleceğine dair üretilen komplo teorilerinden en popülerlerinden bir tanesi de göktaşları. Tıpkı dinozorlara olduğu gibi, insanların neslinin de Dünya’ya çarpacak bir göktaşı ile biteceğini düşünenler var. Kaldı ki, 2014 RC bu denli büyük bir göktaşı değildi ve Dünya’ya 40.000 km uzaktan geçti. NASA, göktaşının gezegenimiz için hiçbir tehlike oluşturmadığını açıkladı.

2014 RC giderken Dünya’ya bir parçasını bırakmış olabilir. Pazar akşamı Nikaragua’nın başkenti Managua yakınlarındaki bir araziye düşen göktaşı parçasının 2014 RC’den kopmuş olabileceği düşünülüyor.

2014 RC’den kopup Dünya’ya düştüğü düşünülen parçanın patlama ve sarsıntı yarattığı, Managua havaalanının yakınlarında 12 metre uzunluğunda ve 5 metre derinliğinde bir çukur oluşturduğu da gelen bilgiler arasında.

Nakaragualı bilim insanı Humberto Garcia, düşen parçayla ilgili açıklamasında, “Göktaşından kopmuş olabilir. Bunun olması normal. Ancak üzerinde daha çok çalışmalıyız. Çünkü kaya da olabilir, buz kütlesi de…” dedi.

Neyse ki, göktaşı parçasının düştüğü arazide o an hiç kimse yoktu ve herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Geçtiğimiz yılın şubat ayında Rusya’nın Çelyabinsk bölgesinde bulunanlar ise bu kadar şanslı değillerdi. Düşen göktaşı, binden fazla kişiyi yaralamıştı.