iOS 9’da bizi bekleyen 9 yenilik

WWDC 2015’te Apple Music kadar dikkat çeken bir diğer yenilik de iOS 9 oldu. iPhone ve iPad’lerde kullanılacak olan bu yeni işletim sistemi önümüzdeki sonbaharda kullanıma sunulacak.

iOS 9 beraberinde birçok yenilikle de getiriyor:

1. Siri daha akıllı hale geldi

apple-ios9-siri-spotlight

Türkçe versiyonu ülkemize geç gelmiş olsa da Siri birçok kullanıcının akıllı asistanı oldu. iOS 9 ile Siri daha da akıllanıyor. Apple, bu güncellemelerle Siri’nin hata payını %40 oranında düşürdüğünü ve yeni özelliklere kavuştuğunu belirtiyor.

Güncellemeyle birlikte Siri, Google Now’dan etkilenmişe benziyor. Bulunduğunuz noktayı, zamanı ve bunun gibi birçok bilgiyi bir araya getirip ihtiyacınız olacak konular hakkında size tavsiyelerde bulunacak. Örneğin kulaklığınızı taktığınızda müziği başlatacak veya otomobilinizde hareket edince navigasyon sistemini çalıştıracak. Tanımadığımız telefon numaralarından arandığımızda ise Siri, bu numarayı mail kutusunda arayabilecek.

2. Aramalar daha detaylı olacak

apple-ios9-search

Siri’nin daha detaylı Spotlight aramaları yapabileceği de açıklanan bir diğer özellik. iOS 9 ile gelecek olan bu özelliğin nasıl çalışacağına dair henüz bir bilgi verilmedi. Temel değişiklik, aramalar sırasında uygulamanın derinliklerine de ulaşılabilecek olması.

3. iPad’e çoklu ekran

apple-ios9-splitscreen

Uzun süredir iOS cihazlarında olması beklenen çoklu ekran uygulaması iPad’e geldi. Uygulama üç farklı seçeneğe sahip:

  • Split View: Bu seçenekte iki uygulama yan yana çalışabiliyor. Her uygulama ekranın %50’sini kullanacak. Bu özellik iPad Air 2’de kullanılacak.
  • Slide Over: iPad Air ve iPad Mini modellerinde kullanılacak olan bu seçenekte bazı uygulamalar (Twitter gibi) ekranın %30’unu kaplayabilecek.
  • Picture in Picture: Bu ekran seçeneğinde ise video uygulaması diğer uygulamanın üstünde küçük bir yer kaplayacak ve çalışmaya devam edecek.

4. Maps, toplu taşıma yönlendirmelerini de içerecek

apple-ios9-maps

Apple’ın Maps uygulamasında toplu taşıma yönlendirmelerinin de eklenmesi bekleniyordu. iOS 9 ile beklenen oldu. Şimdilik Londra, New York, San Francisco gibi yirminin üzerinde şehirde bu sistem kullanılabilecek. Metro ve otobüslerin geliş saatini, gittiğiniz nokta için hangi duraklarda aktarma yapmanız gerektiğini bildiriyor.

5. Sanal cüzdan

apple-ios9-wallet-pay

Apple’ın sanal ödeme sistemi Apple Pay Temmuz ayında İngiltere’de kullanılmaya başlayacak. Bu yenilik iOS 9’un piyasaya sürülmesinden önce gerçekleşecek.

Ülkemizde kullanamadığımız Passbook uygulaması yerini, Apple Pay ile uyumlu çalışacak olan Wallet’a bırakıyor. Uçuş kartları, film biletleri, indirim kuponları gibi bilgilerinizi Wallet’ın içinde tutmanıza ve ihtiyaç halinde telefondan kullanabilmenize imkan tanıyor.

6. Apple kendi Fliopboard’unu yarattı

apple-ios9-news

iOS 9 ile gelen News uygulaması birçok kişiye tanıdık gelecek. News, Flipboard’a benzer şekilde, gazete okur gibi istediğiniz kaynaktaki haberleri takip etmenize imkan tanıyor. iOS cihazlarının medya deneyiminin artması planlanıyor.

7. Klavyede geliştirmeler

apple-ios9-keyboard

Apple’ın Quick Type klavyesi iOS 9 ile geri geliyor. Bu sefer daha fazla özelliğe sahip olan klavye iPad’de kullanılacak. Yazım denetimi dışında kopyalama, yapıştırma için de kısa yollara sahip olacak.

8. Batarya ömrü

low-battery

Apple’ın performans ve kararlılık konusuna yöneldiğini biliyorduk. iOS 9 ile bataryanın kullanım süresi artıyor.

Bunun dışında düşük güç modu sayesinde iPhone ve iPad kullanıcıları yaklaşık 3 saat daha fazla batarya ömrüne sahip olabilecek. Bu özellik uzun süredir bekleniyordu.

9. Hangi cihazlar kullanabilecek?

apple-ios9-enhancements

Apple’ın yeni işletim sistemi iOS 9 şu an güncel işletim sistemi olan iOS 8’i çalıştıran cihazlar kullanabilecek.

Apple’ın açıklamasına göre iOS 9 yüklenmesi içi 1.8 GB boş alana ihtiyaç duyuluyor. iOS 8’de bu alan 4.6 GB idi. Apple iOS 9’un beta sürümünü Temmuz ayından itibaren kullanıcılarına sunacak. Bunun için buradan ön kayıt olmanız gerekli.