8 adımda Oculus Rift

Bilim kurgu filminin içindeymiş hissi yaratan sanal gerçeklik gözlükleri yakın zamanda hayatımıza giriş yapacak. Bu alanın en ünlü ismi Oculus Rift, 2016 yılında piyasada olacak.

Merak edenler için 8 adımda Oculus Rift’i özetledik.

1. İçeride neler oluyor?

Önümüzdeki yılın ilk çeyereğinde piyasaya sürülmesi beklenen Oculus Rift’te daha önce Crescent Bay prototipinde gördüğümüz iki adet yüksek çözünürlükle OLED ekran bulunuyor. İki ayrı ekran olmasına rağmen gözümüz bunu bütünmüş gibi görecek. Oculus’un CEO’su Brendan Iribe, kullanılan yüksek çözünürlüklü ekranın, olası blur probleminin önüne geçeceğini iddia ediyor. Iribe ayrıca, kullanılan ekranın çözünürlüğünün düşük olmadığını ve başlangıç için uygun olduğunu belirtiyor. Kullanılan headset’te, isteğe göre çıkarılabilen bir de dahili kulaklık bulunuyor.

2. Yüz yapısına uygun tasarım

oculus-rift-iç

Bu tarz gözlüklerin kullanımında yaşanan en büyük sıkıntı, yüze tam uyum göstermemesi. Oculus’un CEO’su bu konuda çok iddialı. Oculus Rift’i kullandığınızda uyum problemi yaşamayacağınızı ve tıpkı beyzbol şapkası takarmış gibi rahat olacağınızı belirtiyor.

Firma, tüketicilere sunulacak son versiyonun sanal dünyayı en iyi şekilde göstereceğini, kullanımının da çok rahat olacağını iddia ediyor.

3. Tanıdık kontroller

oculus-rift-gamepad

Xbox One’ın gamepad’i mi o? Oculus, Microsoft’la işbirliğine gidip Xbox One’ın kablosuz gamepad’ini işin içine katıyor. Bu gamepad’e birçok oyun sever aşinadır, aşina olmayanlar bir süre problem yaşayabilir. Tabii tek alternatif bu olmayacak ve farklı kontrol üniteleri de olacak.

4. Xbox One ve Windows 1o

oculus-rift-xbox

Sony’nin sanal gerçeklik gözlüğü Project Morpheus sadece PlayStation 4′te kullanılabilecek. Oculus ise tek markaya bağlı kalmak yerine daha geniş yelpazede kullanım sağlayacak. Bunun için Xbox One ve Windows 10 uyumu olacak.

5. Arayüz

oculus-rift-home

Oculus Home isimli servis sayesinde kullanıcılar oyunlarını, multimedyalarını seçebilecek. Bu arayüzü bilgisayar ekranı gibi iki boyutlu olarak kullanabileceksiniz. Ayrıca bazı sanal gerçeklik oyunlarını ücretsiz olarak sunacak.

6. Özel oyunlar

Oculus, daha önce EVE Valkyrie ve Lucky’s Tale oyununu tanıtmıştı. Bunlara ek olarak Chronos ve Edge of Nowhere’i de tanıttı.

Chronos, aksiyon-RPG tarzında bir oyun. Oyunu Darksiders’ı da hazırlayan Gunfire Games hazırladı. Bu oyunda labirentler içinde dolaşıp ipuçları topluyorsunuz, farklı yollar bulabiliyorsunuz ve tabii önünüze çıkanlarla savaşıyorsunuz.

Edge of Nowhere ise TPG tarzı bir oyun. Ratchet&Clank‘i hazırlayan Insomaniac Games tarafından hazırlanan oyunda, kutuplarda hayatta kalmaya çalışıyorsunuz.

Henüz sanal gerçeklik için FPS tarzında oyun bulunmuyor. Keşke olsa…

7. Oculus Touch

oculus-rift-touch

Yeni nesil gamepad olan Oculus Touch‘in üzerindeki halka sayesindeki oyundan geri dönüşler alabiliyorsunuz. Gelen geri dönüşler çok etkili değil ama, cihazın da kesin üretim versiyonu değil. Daha gelişecektir.

8. Çıkış tarihi ve fiyat

oculus-rift-arka

Henüz resmi açıklama olmasa da bilgisayarla birlikte satılacak olan setin yaklaşık 1500 dolar civarında olması planlanıyor. Windows bilgisayarınız varsa bu rakam daha aşağı düşecektir.

Çıkış tarihi ise 2016 yılının ilk çeyreği olarak belirtildi.