İnceleme | Sony Xperia Z3+

Geçtiğimiz yıl aramıza katılan Sony Xperia Z3 pil ömrü, işlemcisi ve tasarımıyla kendini kabul ettirmeyi başarmıştı. Sony, bu sene çok fazla riske girmeden Z3’e hafif makyaj uygulayıp Z3+’ı piyasaya sürdü. İşlemcisi ve bataryası gelişen telefonun dış kısmında ise büyük değişiklik yapılmamış. Dikkatli bakmayan gözler aradaki farkı kolay anlamayabilir. Sony’nin bu hareketi, büyük atılım yapan Samsung ve LG karşısında ne kadar başarılı olacak?

Tasarım

z-plus-8

Daha önce Xperia kullandıysanız, Xperia Z3+’ı elinize aldığınız zaman yabancılık yaşamayacağınız kesin. Boyut ve tasarım olarak daha önce piyasaya sürülen Z2 ve Z3 ile ciddi farklılıkları bulunmuyor. Bu nedenle bazı kullanıcılara tasarım eski gelebilir.

Z3+’ın en büyük artılarından biri, suya ve toza dayanıklı yapıda olması. IP65/68 sertifikasına sahip olan Z3+ bu sayede 30 dakika tatlı su altında çalışmaya devam ediyor. Tabii suya sokmadan önce SIM ve microSD kart yuvasının sıkıca kapalı olması gerekiyor. USB bağlantı noktası için böyle bir gereklilik bulunmuyor.

Telefonun ön yüzünde Gorilla Glass ekran var. Darbelere dayanıklı olan bu ekranı plastik arka kapak destekliyor.

Rakiplerine baktığımızda, Samsung Galaxy S6 ve LG G4 rekabeti bir adım ileri taşıdığını görüyoruz. Sony makyaja rağmen rakiplerinin arkasında kalıyor.

 

Ekran

zplus9

Z3+’ın ekranı geçen seneki modelden tanıdık. 5.2 inç boyutundaki bu ekran 1920×1080 çözünürlüğe sahip. Rakiplerinden HTC One M9 gibi Sony de QHD’ye geçiş yapmayan markalardan. Buna rağmen ekranın 424 ppi değeri sayesinde görüntüler oldukça keskin.

İnceleme sırasında ekranın verdiği renkler bizi memnun etti. Renkleri canlı veren ekranın beyaz dengesini ayar menüsünden düzenlemek mümkün.

 

Performans

z-plus-11

Sony’nin bu cihazında kullandığı arayüzü çok renkli. Bu açıdan LG’den daha iyi gözüktüğü ortada. Kullanışlılık açısından memnun etmeyi başarıyor. Arzu ederseniz eklediğiniz pencerelerle uygulamalarınızı düzenleyebilirsiniz. Android 5.0.2 ile çalışan arayüzü istenilen performansı veriyor.

Cihazın performansı da arayüzü gibi başarılı. Kullanılan Snpadragon 810 işlemci ve 3 GB Ram sayesinde Geekbench 3 skoru 3374. Bu işlemciyi kullanan farklı cihazlarla bu sonuçları daha önce alamamıştık. Fakat işlemcinin en büyük dezavantajı meşhur ısınma problemi.

İşlemciye 32 GB hafıza eşlik ediyor. Eğer yüksek hafıza ihtiyacınız varsa microSD kart ile genişletebilirsiniz.

 

Isınma problemi

z3-plus-1

Snapdragon 810 işlemcinin performansına rağmen ısınma sorunu başarısına gölge düşürmüştü. Sony’nin bu problemi bilerek bu işlemciyi kullanması bile bile lades olmuş.

Oyun sırasında ısınma ileri seviyede olmuyor fakat video çekiminde işler kötüleşiyor. 4K video çekimi sırasında telefon çok ısınıyor ve güvenlik tedbiri olarak uygulamayı kapatıyor.

Isınma problemi dışında işlemci bizi çok memnun etti. Sony’nin amiral gemisi olarak sunduğu cihazda ısınma problemi pek kabul edilebilir değil.

 

Batarya

z-plus-7

Geçen sene piyasaya sürülen Z3 uzun pil ömrüyle namını duyurmuştu. Z3+ da bu özelliği devam ettiriyor.

Rakipleri LG G4 ve HTC One M9 ile karşılaştırdığımızda batarya ömrünün %30/40 daha fazla olduğunu görüyoruz. Sony’de kullanılan güçlü işlemci sayesinde iki günü rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. Bu yıl piyasaya sürülen amiral gemisi telefonlardan Galaxy S6 ve Z3+ batarya konusunda bizi en memnun eden telefonlar oldu. Z3+, video izleme testinde ise 10 saatlik süreye imza attı.

2930 mAh bataryası olan Z3+’ın, 3000 mAh bataryası olan G4’ten daha iyi süreye imza atması rakamların her zaman doğruyu göstermediğini kanıtlıyor.

 

Kamera

z3-plus-2

Batarya konusunda rakamların her zaman doğruyu göstermediğini görmüştük. Bakalım Z3+’ın 20.7 MP’lik kamerasının sonuçları nasıl?

Xperia Z3+’ta geçen yıl piyasaya sürülen Z3 ile benzer kamera kullanılıyor. Geçtiğimiz yıldan farklı olarak IMX220 sensörünün yerine IMX 230 sensörünün kullanılması göze çarpıyor.

Z3+ kamerasıyla genel anlamda başarılı performans sunmayı başarıyor. Kamerayı otomatik modunda bırakırsanız değişen koşullara kendini adapte etmeyi başarıyor. Fakat kameranın optik görüntü sabitleyicisinin olmaması düşük ışıkta çekimi zorlaştırıyor. Diğer modellerde böyle problemle karşılaşmamıştık.

Sayıların her zaman doğruyu göstermediğini bu sefer Sony kanıtlıyor. 20.7 MP kamera, detayları verme konusunda LG G4 ve Samsung Galaxy S6’nın gerisinde kalıyor. Rakiplerine yaklaşmak istiyorsanız manuel moda geçip yeteneklerinizi konuşturmanız gerekli.

4K video çekimi rakiplerini zorlayan özelliklerinden bir tanesi. 4K kulağa çok güzel gelmesine rağmen çekim yaparken dikkatli olmanız gerekli. Ortamın yeterli ışığa sahip olması ve görüntüleri kaydederken hızlı hareket etmemeniz gerekli.

 

Ses

Ses konusunda HTC One M9’u zorlayabilen telefon henüz karşımıza çıkmadı. Özellikle yüksek seste sunduğu kaliteye diğer üreticiler yaklaşamadı. Sony Z3+’ta kullandığı hoparlör sistemi tatminkar sonuçlar verse de üstüne çıkamıyor.

 

Karar

z-plus-10

LG G4 ve Samsung Galaxy S66’nın yükselttiği çıtaya Sony yetişmeyi başaramıyor. Z3+, HTC One M9 ile benzer sonuçlar sergiliyor.

Yapılan makyajla başarılı sonuçlar alınsa da bu değişim rakiplerine yetişmesi kolay değil. Sony rekabetçi olmak istiyorsa tasarım konusunda kapsamlı değişime girmeli.

Performans anlamında iyi olmasına rağmen Snapdrgon 810 işlemci ısınma problemlerinin gölgesinde kalıyor.

Kamera konusunda da G4 ve Galaxy S6’nın gerisinde kalan Z3+ batarya performansıyla rakiplerini kıskandırmayı başarıyor.

———————————————————-

Teknik özellikler

İşletim sistemi: Android Lollipop
Ekran: 5inç, 1,920 x 1080, LCD
İşlemci: Octa-core Snapdragon 810
RAM: 3GB
Hafıza: 32GB (microSD ile arttırılabilir)
Kamera: Arkada 20.7MP, f/2 lens, LED flaş, önde 5Mp
Batarya: 2930mAh
Ölçüler: 146 x 72 x 6.9 mm
Ağırlık: 144gr