RetroTekno | 1980’lerde üretilen 12 ikonik ürün

Retro serimize devam ediyoruz. 1980’li yıllarda üretilen ve kendi alanında efsane statüsüne erişen 12 havalı ürünü derledik.

Roland TR-808 (1980)

Dünyanın ilk vurmalı müzik makinesi TR-808,80’ler müziğinin çehresini, müzik severlerin de hayatını değiştirdi. Kısa sürede elektronik ve hip-hop müzik yapan sanatçıların vazgeçilmezlerinden olan TR-808, Marvin Gaye’in Sexual Healing‘inden, Beastie Boys’un Licensed to III‘sine kadar birçok popüler şarkının 80’ler gençliğine sunulmasını sağladı.

roland-tr-808

 

Audi Quattro (1980)

Porshe, Nissan ve hatta Ferrari, sürekli olarak dört teker üzerinde daha hızlı gidilebileceğini kanıtlıyor. Ralli otomobilleri de uzun yıllardır dört çekişli. İşte tüm bunların babası, Audi Quattro’dan başkası değil. Hem yolda hem arazide inanılmaz verimli olmasının yanı sıra 80’lerin en havalı otomobillerinden biriydi.

audi-quattro

 

IBM 5110 (1981)

Bilgisayarların evlere girmesi, IBM’in ilk kişisel bilgisayarı 5110 ile başladı. Donanım ve yazılım açısından yeni bir dönemin kapısını aralayan bilgisayar, IBM’in üçüncü taraf yazılımlarına kapısını açmasıyla, Microsoft gibi küçük firmaları da besleyen ve PC devrimini başlatan cihaz oldu. IBM üçüncü taraf desteğiyle, bugün Google’ın Android ile yaptığı gibi bir standart ortaya çıkarmıştı.

 

 

IBM-5110

 

Sony CDP-101 (1982)

Sony ve Philips, ortaklaşa geliştirdikleri ‘compact disc‘ (CD) formatını tanıttıktan kısa bir süre sonra, dünyanın ilk CD oynatıcısı CDP-101 satışa sunuldu. Dijital müziği yüksek kalitede ve uzun süre muhafaza edilebilir şekilde evlere getirerek, manyetik kasetlerin canına ot tıkadı.

sony-cdp-101

 

Seiko TV Saati (1983)

Seiko’nun bu saati, 1983 yılında 1,25 inçlik LCD ekranından TV izlemeyi mümkün kılıyordu. Üstelik o zamanlar, dijital saatler 10 yıldır hayatımızdaydı. TV izlemek istediğiniz zaman saati cebinize sığacak boyuttaki bir alıcıya bağlıyordunuz. 1983 yapımı James Bond filminde bile kullanıldı ama saate sahte bir renkli ekran eklemeden edememişlerdi.

seiko-tv-saat

 

Nintendo NES (1983)

Nintendo’nun yeni nesil oyunculuğun temellerini atan konsolu 8 bit’lik NES ve onun hayatımıza kazandırdığı su tesisatçısı Mario’nun ülkemize gelmesi bir hayli zaman aldı. Nintendo’nun salonlardan evlere girmesi büyük bir heyecandı. Hatta elimize silah aksesuarını alıp kanepede otururken ördek avlamıştık. Duck Hunt‘taki köpeği hatırlıyorsunuzdur herhalde…

nintendo-nes

 

Tomytronic 3D (1983)

Dürbün görünümü boyun askısıyla tamamlanıyordu. Bu dürbünlük hali, Tomytronic 3D’nin evler için geliştirilmiş ilk 3 boyutlu oyun olduğu gerçeğini örtemez. Oynanış ve görüntüleri çok tekrara dayalıydı ama Shark Attack ve Thundering Turbo gibi oyunlarda parlamalar ve biplerin büyüsünde, kollarınız dayanamaz olana kadar rekor kırmaya çalışmak benzersizdi.

tomytronic-3d

 

Apple Mac (1984)

Bir fare olmadan bilgisayar kullanmayı hayal edin. Edemediniz değil mi? Haklısınız, çünkü bu pratik olarak mümkün değil. İşte, farenin varoluşu Apple Mac’e dayanıyor. Geleceği etkileyen özellikleri sadece fareyle sınırlı değildi. ‘Hepsi bir arada’ yapısı, iMac ve benzer ürünlerle hala hayatta ve arka tarafındaki kulp, Apple’ın uzun yıllar sürecek tasarım yaklaşımını ortaya koyuyordu. Microsoft’un Windows’u üzerinde çalışan cihazlar dünyayı istila etmiş olsa da Apple olmadan bu pek mümkün olmazdı.

Bu görsel aslında 1991 model Classic II’ye ait. Orijinalinden daha güçlü fakat görünüşleri neredeyse aynı.

macintosh-classic-2

 

Casio Databank CD-40 (1984)

Günümüz standartlarıyla kendisinin akıllı bir cihaz olduğunu söyleyemeyiz ama Databank, giyilebilir teknolojinin tartışmasız öncüsü. Casio’nun içine hesap makinesi yerleştirdiği saatler vardı ama içinde on telefon numarasına kadar veri depolayabilecek bir veri bankası ilk defa bileklere geliyordu. İnsanları ek bir yükten kurtarmaya çalışan giyilebilir dijital depolama, hem de 1984’te…

casio-databank

 

Acorn Archimedes (1987)

Arcimedes, ARM işlemcili ilk ev bilgisayarıydı. Bu onu iPad, Kindle, Pebble ve daha başka telefon ve tabletlerin atası yapıyor. Kendinden hemen önce çıkan Amiga ve Atari’den daha güçlüydü. Okulları bilgisayarlaştırma kampanyaları (hayır bizde değil,  daha batıda) Archimedes’in 4-5 yıl boyunca okullarda bir krallık sürdürmesini sağladı.

acorn-archimedes

 

Commodore Amiga 500 (1987)

64 sahipleri, kasetlerin yüklenmesini, ellerindeki saatçi tornavidasıyla bekleyedursun, Amiga 500 yeni 3,5 inçlik disketlerle, birkaç boy farkla finişi görüyordu. Atari ST‘nin MIDI desteği, Jean Michel Jarre gibi müzisyenler tarafından tutulmuş olabilir ama oyuncular, Amiga 500’ün 16 bitlik grafik cennetini tercih etti ve Sensible Soccer, Lemmings ve Prince Of Persia gibi klasiklere kavuştuk.

commodore-amiga-500

 

Nintendo Game Boy (1989)

Başarıyı yakalayan ilk Nintendo, Wii değildi. Game Gear‘ın renkli bir ekranı olması ve 16 bit Atari Lynx‘in gücü, Game Boy’un çift taraflı Tetris ve Mario saldırısını ve yeşil ekranının bir avantajı olan uzun pil ömrünü yenmeye yetmedi ve ilk avuçiçi konsol savaşının kazananı Game Boy oldu. Hala hatırı sayılır bir piyasası ve hayran kitlesi var.

nintendo-gameboy

Not: Bu içerik Stuff’ın 106. sayısından alıntılandı.