RetroTekno | En iyi 10 Commodore Amiga oyunu

“Biz küçükken bu kadar teknolojik oyuncak yoktu” muhabbetlerinin döndüğü arkadaş ortamında mutlaka Commodore Amiga konusu açılır. 80’lerin sonu, 90’ların başında çocukluğunu yaşamış olan neredeyse herkesin iyi kötü bir anısı vardır Amiga’yla.

16-bit işlemcisi ve diğer teknik özellikleriyle satışa sunulduğu dönemde birçok kişinin hayalini süslüyordu. Bayram ve karne harçlıklarını biriktirerek Amiga alanların mutlaka hatırlayacağı 10 oyunu bir araya getirdik.

1. Secret Of Monkey Island

Lucasfilm’in LOOM ve Maniac Mansion oyunlarından sonra çıkardığı, çokça konuşulan Secret of Monkey Island oyun tarihinde çok önemli bir yere sahip. 1990 yılında piyasaya sürülen bu macera oyunu Lucasfilm’in diğer yapımlarındaki gibi mizah öğeleri de içeriyordu.

 

2. Cannon Fodder

Mouse ile yönlendirdiğiniz askerlerinizle düşman kuvvetlerine karşı mücadele ettiğiniz bu oyunda, tamamladığınız her görevden sonra size yeni bir görev veriliyordu. İlerleyen dönemde cep telefonlarına uygun versiyonu da yazıldı. Oynanabilirliği, dönemindeki oyunlara göre oldukça fazlaydı.

 

3. SWOS

FIFA mı, PES mi?” geyikleri daha ortaya çıkmadan önce SWOS vardı. 90’lı yılların ilk futbol oyunlarından. Günümüzdeki futbol oyunlarına göre çok daha hızlı oynamanız gereken bir oyundu. Evet eski olabilir ama daha hızlı.

 

4. Stunt Car Racer

Günümüzdeki otomobil yarışı oyunlarının temeli Stunt Car Racer’dı. Çılgın otomobillerle çılgın pistlerde yarışabiliyordunuz. Üstelik motoruyla kalp atışlarınızı hızlandırmayı başarıyordu.

 

5. Lemmings

Fareye benzer küçük yaratıkları, en az kayıpla, görev yerlerine ulaştırmanız gerekiyor. Burada mouse ile yapacağınız yönlendirme ve süre önemli rol oynuyor. En az kayıpla en hızlı şekilde bulunulan yerden uzaklaşmak şart.

 

6. Syndicate

Bullfrog’un ürettiği uzun soluklu oyunlardan biriydi. Ajanlarınızı, dünyamıza saldıranlara karşı görevlendiriyordunuz. Dönemine göre grafikleri çok başarılıydı. Zamanında bu oyunu oynayanların hafızalarına kazındığı kesin.

 

7. Speedball 2

Bilimkurgu öğelerini içeren bu oyun 2100 yılındaki spor oyunlarının bize nasıl olacağını göstermeyi hedefliyordu. Robotlardan kurulu takımınızla rakip takıma karşı galip gelmeye çalışıyordunuz. Tabii top da metaldendi.

 

8. Populous

Amiga’nın Simcity tarzındaki oyunuydu. Yaratıcılığınız sayesinde halkınıza topraklar açıp diğer ülkeleri de yıkmanız gerekiyordu. Günümüzdeki benzerlerinin atası diyebiliriz.

 

9. Turrican 2

Bir diğer uzay macerası Turrican 2’ydi. Bu oyunda askerlerimiz uzaya çıkıp oradan gelen saldırılara karşı koyuyordu. Bölüm sonlarında karşımıza çıkan güçlü robotlara karşı da mücadele vermek gerekiyordu. Bölümler ilerledikçe zorluk derecesi artıyordu.

 

10. Datastorm

Datastorm, Defender ve Dropzone’dan sonra karşımıza çıkan bir oyundu. Uzay macerasında yatay yönde gitmeye çalışıyordunuz. Bu süre zarfında size saldıranlara uzay geminizle karşı koymanız gerekliydi.