İnceleme | Apple Watch

Apple Watch bugün Türkiye’de de satışa sunuldu. Detaylı bir incelemeye ihtiyacınız olacağını düşündük:

Saat olarak

Apple, bu cihazı kişiselleştirilebilir kılmak için ciddi mesai harcamış. İki farklı kasa boyutu olmasının yanı sıra 3 farklı metal kaplama bulunuyor (alüminyum, paslanmaz çelik ya da altın) ve bir dizi renkli, farklı tarzlar için kullanılabilecek kayış var. Sporcular için elastik kayıştan tutun da daha geleneksel çelik kayışa kadar istediğinizi seçebilirsiniz. Apple size şunu açıkça söylüyor: “Burada herkese göre Apple Watch var.” Bu bakış açısı Apple’ın iPhone’lar ve iPad’ler için geliştirdiği, “Tek model yaptık, beğenen alır beğenmeyen almaz” anlayışının değiştiğini açıkça ortaya koyuyor.

Tepkiler ise neredeyse evrensel. Büyük kasayı görüp de “Bu küçük olan mı?” diye soran mı isterseniz, görünüşünü beğenen mi… Öte yandan metal kasa ve kayışlar çok havalı duruyor.

Watch ve Watch Edition’da kullanılan çizilmeye dayanıklı safir kristal çok sağlam görünüyor.

Teknolojiye ilgisiz olanlar bile tarzına pozitif tepkiler veriyor. Bizden söylemesi, parlak metal kasa ve gözümüzü gönlümüzü açan ekran saati çekici bir hale getiriyor. Fotoğraflardan daha iyi görünüyor.

apple-watch-inceleme

Ekran seçeneği

Seçebileceğiniz 10 ekran teması bulunuyor ve bunları hava durumu ya da kalan batarya ömrü gibi detaylarla kişiselleştirebiliyorsunuz. Bazıları o kadar güzel ki, animasyon kelebek, deniz anası ya da ayın önüne bilgi koymak istemeyeceksiniz.

Kasayı seç beğen

Alüminyum ya da Apple severlerin anlayacağı dilden konuşmak gerekirse Uzay Grisi. 18 karatlık Watch Edition ise iki tür altın renkte geliyor. Bizim favorimiz klasik Apple Watch’ta paslanmaz çelik kayış.

Dijital zemberek

Saat ve takvimi ayarlamak için kullanılır ama burada menüler arasında geçişi sağlıyor. Bekleneceği üzere kullanımı çok rahat ve dokunduğunuzda çalışıyor. Zemberekteki kontrast renk güzel bir detay.

Kayış

Arka tarafta iki ufak düğme var ve bunlar kasayla bağlı ve istenildiği zaman kolayca çıkarılabiliyor. Davete ya da spora göre kayış değiştirebilirsiniz. Apple, telefon kılıflarında yaptığı kişiselleştirmeyi Apple Watch’ta kayışlarda yapmış.

Gönlümüzü titretti

apple-watch-test

Taptik motoru çok heyecan verici. Bu diğer cihazlarda görmeye alışık olduğumuz titreşim özelliği değil. Bunu kelimelerle anlatmak gerekirse, “Sanki biri kolunuza hafifçe dokunmuş” diyebiliriz. Bunun farklı modları var. Mesela Haritalar’ı kullanırken sola doğru bastırabiliyor.

Nasıl kullanılıyor peki?

Dijital zemberek

apple-watch-zemberek

Ana ekrana ulaşmak için bastırıyorsunuz; aşağı ve yukarı çevirerek zoom yapıyorsunuz ya da listede aşağı iniyorsunuz. Buna basılı tutarsanız Siri’yi çalıştırırsınız. Faydalı bir kullanım olduğu kesin.

Yan düğme

apple-watch-dugme

Buna basın ve karşınıza özel bir ekran çıksın: 12 kişinin bütün bilgilerinin ve eğer varsa fotoğraflarının olduğu bir çember. Bunlar sizin “Arkadaşlar”ınız ve bu menü onlara ulaşmak için en kolay yol.

Güç dokunuşu

apple-watch-kullanim

Apple Watch ekranındaki duyarlı yapıyla ekran ufak bir dokunuşla ciddi bir baskıyı ayırabiliyor. Force Touch uyguladığınızda yeni menü seçenekleri çıkıyor. Aynı sağ klik gibi.

Kaydırma

watch-apple

Kilitli Watch ekranında aşağı kaydırarak okunmamış bildirimleri görebiliyorsunuz ve yukarı kaydırdığınızda telefonları mesajla yanıtlıyorsunuz. Tepki süresi iPhone’lar gibi.

 

Akıllı saat olarak

Saati söylüyor ve hasbelkader giyilebilir. Peki bunun bana getirisi nedir? Aslında birçok getirisi var. Bu da çok sık kullanacağınız anlamına geliyor. Gerçekten birçok iPhone rutinini (ki bunların çoğu takıntı derecesinde) bu ufak ekrandan rahatlıkla yapabiliyorsunuz.

Bir bildirim kaçırsam bile bir şeyler olduğunu anlayabiliyorum çünkü ekranında kırmızı bir nokta karşıma çıkıyor. Ekran aşırı derecede kesin ve açıkhavada okumayı sağlayacak kadar parlak. Birçok mesaj için üstteki özet yazısı gayet yeterli. Mesajları daha detaylı okumak için telefonu cebimden çıkarabilirim.

Buna ek olarak ikisi çok uyumlu çalışıyor. Watch üzerinden yolumu takip ederken iPhone’umu çıkardığımda karşıma direkt Harita uygulaması çıkıyor.

Ortalama bir akıllı saatten daha akıllı, daha içine çeken bir arayüze sahip ve daha derin bir saatle karşı karşıyayız. Uyumlu uygulamalar var ama Apple 1000 uygulamanın daha yolda olduğunu söylüyor. Geliştiriciler sisteme ve düzene alıştıkça küçük ekran ve kısa etkileşim gibi sıkıntıları kendi avantajlarına çevirebilirler.

apple-akilli-saat

Güç

Şarjı en yoğun günde bile yüzde 10’un altına inmedi. Bunun esas sebebi ağır işi iPhone’un yapması. Geceleri şarj etmek gerekli ve bu sebeple cihaz kolunuzda olmadan uyuyorsunuz ve veri toplanmıyor.

Performans

Bazı takıldığı anlar vardı. Mesela kolumu kaldırdığımda ekran açılana kadar 1 saniye beklediğim anlar oldu. Bu derin uykuyla ilgili bir durum. Çünkü böyle takıldığında cihazı saatlerdir kullanmamış oluyorum. Apple bunu düzelteceğini açıkladı.

Ekran

Ekran normalde kapalı ama tıklayarak ya da Watch’ı kaldırarak uyandırabiliyorsun. Rakipleri Sony SmartWatch3 ve Pebble’ın her zaman ekranları açık. Bu sayede saati daha hızlı görebiliyorsunuz.

Uygulama performansı

Twitter göz atma ekranında trendleri gösteriyor ama yavaş. Telefondan bakmak daha hızlı. Hallo’yu kullanmak çok hızlı fakat adresi her zaman doğru değil. Glances’tan çıkıp Watch’a geçmek uzun sürebiliyor.

Faydalı uygulamalar

Citymapper

 

Bu müthiş uygulama Londra, Tokyo ve diğer şehirlerde kullanma imkanı sağlıyor. Toplu taşıma bilgileri arasında tren, otobüs ve bisiklet bile var.

Dark Sky

Olduğunuz noktada yağmur yağacak mı? Dark Sky en net cevabı veriyor. Glances bölümünde bütün bilgiler var ama bu uygulama saat saat bilgileri sunuyor.

Evernote

Saat versiyonu en son bilgileri görmeniz için oldukça kullanışlı. Size hatırlatmalar sunuyor. Basit, etkili ve telefonunuzu cebinizden çıkarmamanızı sağlıyor.

 

Spor saati olarak

Apple Watch’un en önemli özelliği fitness yetenekleri. Sadece bir değil iki uygulama var, Activity ve Workout. Ve bunlar her adımınızı kaydetmeyi amaçlıyor. Workout’ta iPhone’unuzun GPS’i aracılığıyla açıkhavada yaptığınız sporları görebiliyorsunuz. İçeride ise hareket sensörleri devreye giriyor ve bu sayede yaptığınız aktivitelerle puan kazanabiliyorsunuz. Üstelik iPhone’a ihtiyaç olmadan. Watch’ın 2 GB’lık müzik depolama özelliğinden yararlanarak Bluetooth kulaklıkla müzik dinleyebilmek de mümkün.

Activity, Glances ekranında da karşımıza çıkıyor ve günlük başarıları üç çember içerisinde gösteriyor. Move adımlarınızı sayıyor, Exercise çok hızlı hareket ederseniz devreye giriyor ve Stand ise oturduğunuz her saatte bir dakika ayağa kalkmanızı istiyor.

Workout uygulaması en iyi ne yaptığınızı bildiğinde çalışıyor. Mesela bisiklet, kürek çekmek ya da koşmak. Cihaz suya dayanıklı olmadığı için tabii ki de yüzme seçeneği yok.

Fakat genel olarak bakarsak bu saat harika bir fitness saati. Kullanan kişiyi daha aktif hale getiriyor.

apple-watch-incelemesi

Egzersiz çemberi

Dahil olmak için sağlam bir yürüyüş gerekli. Bu bölümdeki en tatmin edici daire budur. Amacı spor yapmak isteyen ama üşenenleri harekete geçirmek. Bu sayede yarım saatlik bir egzersizi parça parça yapabilirsiniz.

Ayakta dur çemberi

Hedefinize en rahat ulaşacağınız daire karşınızda. Mesela masanıza saat 10:00’da oturdunuz diyelim. Saat 10:50’de ufak bir dokunuşla sizden ayağa kalkıp biraz etrafta dolanmanızı istiyor, sadece 1 dakika olması bile yetiyor.

Hareket çemberi

Bu cihaz sizin kişisel antrenörünüz olmayacak ama nasıl daha iyi egzersiz yapmanız gerektiğini göstererek performansınızı artıracak. Her hafta hedefinizi yavaş yavaş artırdığı için bir süre sonra gelişiminizi artıracak.

Hababam yürütüyor

Workout ile yürümek çok iyi. Çalışma özeti özelliği bütün verileri toplayarak bir araya getiriyor. Diğer uygulamalar bu verileri alabiliyor.

Bizim seçtiğimiz sağlık uygulamaları

apple-watch-saglik-uygulamalari

Strava

Koşu ve bisiklet uygulaması koşuyu ve sürüşü bitirdiğiniz anda verileri ortaya çıkarıyor. Glances ekranı haftalık çalışmanızın nasıl gittiğini gösteriyor.

Nike+ Running

Nike+ ile daha iyi veriler elde ediyorsunuz. Koştuğunuz mesafe ve hız gibi mesela. Birçok Watch uygulamasında olduğu gibi telefon yanınızda olmalı.

Peak Brain Training

Beyninizdeki gri noktayı ufak ekran için ideal üç oyunla geliştirin. Hafızanızı geliştirmek bu uygulamanın özelliklerinden biri. Otobüste çok keyifli.

Runtastic Six Pack

Karın kaslarınızı çalışırken arada terli terli telefona bakmanıza gerek kalmadı artık. Saatiniz size ufak dokunuşlarla ne zaman dinlenmeniz gerektiğini söylüyor.

Apple Watch ile 7 gün

(Mavi iyi, siyah ehh, kırmızı berbat)

0. dk Birinci gün 10:30: Kayış tam oldu, iPhone’a bağlandı ve çok güzel.

30. dk Workout uygulamasını deneyelim, sokağa çıkıyorum.

1. saat Yoruldum! Ve çabalarımın sonunda sevimli bir madalya aldım.

1 saat 15 dk nasıl geri gidildiğini anlamadım. Sürekli arkadaşlara gidiyorum.

1 saat 30 dk kalp atışımı birilerine göndermek istiyorum ama kimsede cihaz yok…

1 saat 50 dk …birini buldum ama iki parmakla tıklama çok zor.

3 saat Beklediğim kadar sezgisel değil. Bir bildirimi nasıl yok sayıyorum?

4 saat 30 dk Yürüyorum. Siri’de gidilecek yer var ve beni yönlendiriyor.

4 saat 35 dk Bir kesişime geldiğimde beni titreterek yönlendiriyor.

4 saat 36 dk Navigasyon ve fitness uygulamasını birllikte kullanabiliyorum. Şahane!

9 saat Endişeli bir biçimde kalan şarja bakıyorum. Hala %35 var.

9 saat 15 dk iPhone’un  şarjı %24’te. Bu normalden çok daha düşük.

12 saat Şarjı idare etti. Manyetik şarjı cuk diye oturdu.

12 saat 30 dk Jawbone’da olduğu gibi Watch uykumu analiz edemiyor.

26 saat İkinci gün 12:30: Hala uygulamalar ekranında kayboluyorum.

26 saat 01 dk Force Touch müthiş,bütün seçenek ve özellikleri de barındırıyor.

34 saat Sinemadayım, uçak modu alarmları kapatmıyor.

47 saat 30 dk 3. gün 10.00: Bildirimleri ayarladım artık sadece istediklerim geliyor.

53 saat Aktivire uygulamasından ödül kazandım. Motive edici!

55 saat Çok uygulama geliyor. Dark Sky yağmur haberi veriyor.

56 saat Kur uygulaması sayesinde cebimde kaç dolar olduğunu biliyorum.

70 saat 45 dk 4. gün 9.15: Siri’yle konuşarak mesaj yazıyor ama isimleri anlamıyor.

71 saat Fakat Siri’ye emir vermek harika… Tabii ortada kimseler yokken

80 saat Evde kanepede otururken bir telefon görüşmesi yapayım bari.

94 saat 5. gün 8.30: Günlük konuşma rutini, kalori yakmamı söylüyor.

94 saat 30 dk Hala hangi uygulamanın bildiriminin gelmesi gerektiğini bilemedim.

103 saat Her gün yeni uygulama geliyor. Şimdi çok daha eğlenceli oldu.

125 saat 6. gün 3.30: Yolda sola mı sağa mı dönmem gerektiğini biliyorum

153 saat 7. gün 8.00: Şık bir akşam yemeği için kayışı değiştirmek yetiyor.

155 saat Yorucu bir günün ardından Watch sapasağlam duruyor.

Sonuç

David_mugshot_rtApple Watch tam bir arzu nesnesi. Hayatınızı değiştirmeyecek ama bırakmak istemeyeceğiniz iyileştirmeler yaratacak. Bazıları aynısını iPhone’lar tanıtılırken de söylemişti. Neredeyse kimse iPad’in ne işe yarayabileceğini bilemedi. Bunlardaki başarı Apple’ın sadece çekici ürünler geliştirmesi konusunda değil aynı zamanda uygulama geliştiriciler için güçlü platform sunması. Watch’ta da aynı hikaye var. Diğer akıllı saatlerden daha lüks ve uygulama geliştiricileri çekeceği kesin. @davidphelan2009

Stuff Görüşü 5/5

Apple akıllı saat savaşına kendi tarzıyla girdi. Siz bir de buralar uygulamayla dolunca görün.