iPhone 6s mi, Xperia Z5 Compact mı?

Akıllı telefon pazarında ekran büyüklükleri durmadan artmaya devam ediyor. 5 inç üzerinde birçok telefonda karşılaşılan kullanım problemleri sebebiyle bazı daha küçük telefonlara yönelme eğilimi de yok değil. 5 inç altındaki modeller arasında 4.7 inç ekranıyla iPhone 6s ve 4.6 inç ekranıyla Sony Xperia Z5 Compact modeli başa baş rekabet içerisinde.

Diğer amiral gemilerine göre daha küçük ekran boyutuna sahip olan bu iki telefonu masaya yatırdık ve “Xperia Z5 Compact mı alsam, iPhone 6s mi?” sorusuyla cebelleşenler için uzun uzun karşılaştırdık.

Tasarım

iphone_sony_body

Z5 Compact 4.6 inç ekrana sahip olmasına rağmen 8.6 mm kalınlığıyla eli dolduran bir telefon. Genel tasarım dilini Sony’nin son yıllarda kullandığı tasarım dilinin devamı gibi düşünebiliriz. Sert tasarımı daha önce Xperia modeli kullananlara tanıdık gelecektir.

Z5 Compact’ın yan kısımlarında kullanılan plastik öğeler iPhone ile karşılaştırdığımızda o kadar kaliteli gözükmüyor. Fakat bu malzemeyle cihaz suya dayanıklı yapıya bürünüyor. Suya dayanıklılığın amiral gemisi modellerde sıklıkla karşımıza çıkan bir özellik olmaması Sony’nin hanesine artı puan yazdırıyor.

iPhone 6’da yaşanan bükülme problemlerinin ardından Apple, iPhone 6s’te daha sert ve dayanıklı alüminyum alaşımı kullandı. Tasarım anlamında, yerine geldiği iPhone 6’dan çok farklı hissettirmeyen iPhone 6s, 7.1 mm inceliğe sahip. Ele çok rahat oturuyor fakat kenarlarının yuvarlatılmış olması alışma sürecinde elden kayma problemleri yaratabilir. Köşeli tasarıma sahip iPhone 4/5 serisi kullananlar genellikle bu problemle karşılaşıyorlar.

iPhone 6s daha ince olmasına rağmen ağırlık olarak Z5 Compact’tan 5 gram daha ağır. iPhone 6s’in iPhone 6’ya göre 14 gram daha ağır olmasının altında ise 3D Touch’ın payı büyük.

Kazanan: iPhone 6s

Ekran

 

iphone_sony_screen

Peki ekranlarda durum ne?

Z5 Compact 720p çözünürlükte, 4.6 inç boyutunda ekrana sahip. iPhone 6s ise 750p ekran çözünürlüğünde 4.7 inç ekrana sahip.

Bu iki modelde kullanılan ekranlar birçok kullanıcı için yeterli performans sergiliyor. Parlak renkler, yeterli kontrast ve çözünürlük her iki telefonun bataryasına az yük bindiriyor.

Peki burada öne çıkan cihaz hangisi? 3D Touch sayesinde iPhone 6s rekabette bir adım önde. Daha önce MacBook’ta Force Touch adıyla karşımıza çıkan bu teknoloji kullanıcıların kalbini fethetti diyebiliriz. Ekrana uyguladığınız basınca göre farklı tepkiler alabiliyorsunuz. Örneğin mesajınızın içine girmeden mesaj içeriğini görebiliyorsunuz. Kullanıcı deneyimini artıran bu özellik 6s’in bu başlıkta da galip gelmesini sağladı.

Kazanan: iPhone 6s

Batarya

iphone_sony_chargers

Son dönemde, başarılı batarya performansı olan akıllı telefonlar görmeye başladık. Z5 Compact’ta bulunan 2700 mAh’lık bataryanın verdiği sonuçlar kullanıcıları memnun edecek seviyede. Ayrıca 10 dakikalık şarjla 5.5 saat batarya ömrüne kavuşuyor.

3D Touch nedeniyle iPhone 6s’in bataryası 1715 mAh gücünde. Apple’ın iddiasına göre batarya küçülmesine rağmen en az iPhone 6 kadar performans sergiliyor. Peki bu doğru mu? iPhone 6’da bir günü tamamlayan batarya performansı iPhone 6s’te de benzer şekilde. iOS 9 ile birlikte gelen ‘düşük güç modu‘ ile daha uzun bekleme süresine ulaşabiliyor. Ama uygulamaların arka planda çalışmasını engellediği için sürekli çoklu işlemler gerçekleştiren kişilere pek tavsiye edilmiyor.

Yaklaşık iki güne varan performansıyla Z5 Compact, batarya karşılaştırmasında iPhone 6s’e ezici bir üstünlük kuruyor.

Kazanan: Z5 Compact

Performans

iphone_sony_processor

iPhone 6s’in üzerinde bulunan 64 bit A9 işlemci şüphesiz bulabileceğiniz en iyi işlemcilerden bir tanesi. Peki Z5 Compact’ta kullanılan işlemci nedir? Isınma problemleriyle ün salan Snapdragon 810… Ama işlemcinin daha az ısındığını söyleyelim. 2GB RAM’le çalışan Sony, çoklu işlem yapmak isteyen kullanıcıları mutlu etmeyi başarıyor.

İşlemciyle donanımın birbirine olan uyumuyla Apple haklı bir galibiyet elde ediyor. Z5 Compact ise 6s’in arkasında kalmasına rağmen sınıfı için gayet tatminkar performans sergiliyor.

Kazanan: iPhone 6s

İşletim sistemi

iphone_sony_os

Yıllardır dur durak bilmeyen tartışmalardan biri “Android mi iOS mi?”. Bu tartışmaya çok girmek istemiyoruz. Fakat işletim sistemlerinin artı ve eksilerini belirtmemiz gerekiyor.

Apple’ın son yayınladığı işletim sistemi iOS 9 birçok özelliğiyle kullanıcıların sevgisini kazandı. Bunların başında stabil çalışması geliyor. Böylece güncelleme alan her telefon performans düşüklüğü yaşamadı. iOS 9 ile birlikte gelen düşük güç modu batarya performansını artırdı.

Xperia’da ise Sony’nin geliştirdiği arayüze sahip Android işletim sistemi bulunuyor. Bu arayüzle çok verimli çalışan Android, kullanıcılarını memnun ediyor.

Kişisel asistan burada belirleyici oluyor. iPhone’da kullanılan Siri, kullanıcı dostu olmasıyla öne çıkıyor. Birçok işlemi sadece sesinizle vereceğiniz komutla gerçekleştiriyor. Android’de ise Microsoft’un kişisel asistanı Cortana kullanılabilir. Tabii Cortana, iOS cihazları için de kullanıma sunuldu.

Kazanan: iPhone 6s

Kamera

iphone_sony_camera

Küçük olmalarına rağmen iki model de başarılı fotoğraf performansı sunuyor. Z5 Compact’ın arka kısmında 23 MP Exmoor RS sensör bulunuyor. 0.03 saniyede odaklanması sayesinde piyasadaki telefonlar arasında en iyilerinden biri. Fakat bu hız en iyi olmasını sağlamıyor. Hızlı odaklamasına rağmen fotoğraf çekim hızı o kadar başarılı değil. Bu konuda rakibinin kamerasından ders alması gerekiyor.

iPhone 6s’in arka kısmında 12 MP kamera bulunuyor. Rakamsal olarak Sony’nin gerisinde kalıyor ama Sony’den daha başarılı işler sunuyor. Ayrıca 4K video kaydı, Live Photo özellikleri kamera deneyimini renklendiriyor.

Çekilen fotoğrafları yan yana koyduğumuzda Sony’nin yüksek piksel değeri detayları daha iyi veriyor ama genel anlamda 6s daha dengeli performans sergiliyor.

Kazanan: iPhone 6s

Hafıza

iphone_sony_storage

iPhone 6s almayı planlıyorsanız ihtiyacınıza göre doğru hafızayı seçmeniz gerekiyor. 4K video kaydı, Live Photo gibi özellikler telefonun hafızasında çok yer tuttuğu için 64 ve 128 GB’lık modelleri daha avantajlı gözüküyor. Fakat bu seçimler fiyatı da yükseltiyor. 16 GB’lık modeli seçerseniz bulut depolamayı verimli şekilde kullanmanız gerekiyor. Bulut kullanımının istenilen seviyeye ulaşmaması dezavantaj yaratıyor.

Sony’nin Apple’a darbe vurduğu noktalardan biri de microSD ile hafızanın genişletilebilmesi. Bu sayede kullanıcılar kendi kullanımlarına göre microSD kartla çözüm bulabiliyor. Üstelik daha düşük maliyetle.

Kazanan: Z5 Compact

Parmak izi okuyucusu

iphone_sony_fingerprint

Artık akıllı telefonların olmazsa olmazı parmak izi okuyucularını karşılaştırmadan geçemeyiz. Sony, telefonun yan kısmında bulunan güç düğmesinin üzerinde parmak izi okuyucusunu konumlandırırken Apple ise ön yüzü tercih etmiş.

Birçok uygulamayla kullanılabilen Touch ID’nin teknolojisi hızıyla da ön plana çıkıyor. Verdiği tepkiler milisaniyelerle ölçülebilir. Sony de başarılı hıza sahip. Önümüzdeki yıldan itibaren Marshmallow güncellemesiyle birlikte Android Pay’le birlikte kullanılabilecek.

Touch ID’nin yüksek performansı ve geniş kullanım seçenekleri iPhone’un bu testin kazananı olmasını sağlıyor.

Kazanan: iPhone 6s

Karar

iphone_sony

iPhone 6s ile Xperia Z5 Compact aynı müşteri kitlesine hitap etmelerine rağmen birbirinden çok farklı özelliklere sahipler.

Sony’nin  yüksek batarya performansı ve genişletilebilen hafızası iPhone’u yenmesi için yeterli olmuyor. iPhone 6s yüksek performansı, başarılı kamerası ve işletim sistemiyle rekabetin kazananı oluyor.

Kazanan: iPhone 6s