iPad Mini 4 ile 24 saat

Apple bazı hamleleriyle kafa karıştırmaya devam ediyor. Bunun en son örneklerinden biri iPad Mini 3’te yaptığı değişikliklerdi. Mini 3’te Mini 2’den farklı olarak Touch ID ve renk seçeneği dışında yenilik sunmayarak hayal kırıklığı yaşatmıştı. Bu yüzden en iyi tablet listemizde iPad Mini 3 yerine Mini 2 yer almıştı.

Aradan geçen bir yıl Apple’ın yaptığı hatayı farketmesini sağladı. Peki neler yaptı? Öncelikle bataryası geliştirildi. Böylelikle testlerimiz sırasında 14 saate yakın video izleyebildik. Ardından iPhone 6’larda karşımıza çıkan A8 işlemciyi kullanmaya başladı. Çok ciddi olmasa bile cihaz inceldi.

Peki bu değişikliklerle bu küçük dev, Apple’ın tablet pazarındaki yerini sağlamlaştırmaya destek olabilecek mi? Bize göre fiyat/performans anlamında Apple’ın en mantıklı tabletlerinin başında geliyor. Ve tüm bunlar satış rakamlarına olumlu yönde etki edecektir.

ipad-mini4

Boyutlara takılmayın

Mini 4’ün 7.9 inç ekranı Mini 2 ile benzer gözükse bile kullandığı parlama önleyici sistemle fark yaratıyor. Bu sayede renkler daha başarılı gözüküyor ve direkt ışık altında okunmama problemini ortadan kaldırıyor.

Aynı gözükebilir ama…

iPhone 6s ve 6s Plus’ta olduğu gibi kasada da ufak değişiklikler var. Mini 4, Mini 2’ye oranla 1.4 mm daha ince, 32 gram daha hafif. Mini 2’den Mini 4’e geçenler bundan hoşlanmayacaktır. Yeni kılıf seçeneklerine bakmak gerek.

Güç sizinle

Bu minik devin içerisinde daha önce iPhone 6’larda gördüğümüz A8 işlemci bulunuyor. Kullanılan bu işlemci sayesinde iPad Mini 4 performans sıkıntısı yaşatmıyor. Daha önce Mini 2 kullananlar bu farkı rahatlıkla anlayacaktır.

iOS 9 farkı

Farklılık sadece işlemcide değil. iOS 9 ile birlikte işletim sistemi performansı da arttı. Bu sayede çoklu işlemlerde Mini 4 kullanıcılarını memnun etmeyi başarıyor. Küçük gibi gözükebilir ama ufak değişiklikler büyük fark yaratmış.

Eksisi yok mu?

Öncelikle kabul etmemiz gereken bir nokta var. Tabletle fotoğraf veya video çekmek önceliğiniz olmamalı. Cihazın arkasındaki 8 MP kamera Mini 2’deki kamera gibi f/2.4 lens kullanıyor. Kötü değil ama çok başarılı da değil.

Teknik özellikler

  • Ekran: 7.9 inç, 1536 X 20148 piksel
  • İşlemci: Apple A8
  • RAM: 2GB
  • Kamera: 8MP arka, 1.2MP ön
  • Batarya: 5124mAh
  • Boyut: 203 X 135 X 6.1 mm
  • Ağırlık: 299 gram

iPad Mini 4 ile 24 saat

(Mavi iyi, siyah ehh, kırmızı berbat)

5 dk Rose Gold seçeneği hala gelmedi

30 dk Hafif olması çok iyi. Özellikle yüzünüze düştüğünde daha az acıtır.

40 dk Ekran gayet net. Bu boyuttaki tabletler içindeki en iyisi.

45 dk Parlama önleyicisi sayesinde direkt güneş altında kullanılabiliyor.

1 saat Touch ID iPhone’daki kadar iyi çalışmıyor.

3 saat İki tane hoparlör yeri olmasına rağmen bir tanesi dolu.

4 saat Oyun sırasında hoparlörü elinizle kapayabilirsiniz.

5 saat iPad Pro’daki gibi dört hoparlör için belki de yeni Mini’yi beklemeliyiz.

7 saat Yoğun oyunlarda bile nefesi kesilmiyor.

9 saat Asphalt 8’de problemsiz saatler geçirdim.

10 saat iOS 9 ile birlikte çoklu işlemler çok hızlanmış.

20 saat Bataryası beklediğimizden iyi performans sergiledi.

21 saat Fotoğraf çekimine geçince hayal kırıklığı yaşatıyor.

23 saat Fakat megapiksel artmış.

24 saat Apple, Mini 4’te doğru reçeteyi uygulamış.

Alternatifleri neler peki?

Mini 4’ün ucuz veya büyük alternatifleri yok değil. Peki size uygun olanı hangisi?

Samsung Galaxy Tab S2 9.7

galaxy-tabs2

Eğer büyük ekranlı alternatif düşünürseniz 9.7 inç ekranı, başarılı bataryası ve yeterli performasıyla iyi bir alternatif. Büyük ekranı ve farklı işletim sistemi herkese uygun olmayabilir. Öncesinde isteklerinizi doğru belirlemeniz gerekli.

Apple iPad Mini 2

iPad-Mini2

Benim yüksek performansla işim yok, internete girsin, YouTube’dan video izleyeyim diyenlerdenseniz Mini 2 iyi bir alternatif olarak bayilerde sizi bekliyor. Üstelik Mini 4’e oranla daha uygun fiyata sahip olması birçok kişinin aklını çelecektir.

Stuff görüşü

Test için Mini 4’ü kullanmaya başladığımdan bu yana mail, oyun, video için iPhone 6s Plus’ımı daha az kullanmaya başladım. Başarılı boyutları sayesinde rahatlıkla yanımda taşıyabildim. Üstelik ekran boyutu dizilerimi izlememe ve e-kitaplarımı okumaya engel teşkil etmedi.

Yazı: Elissa Loi