Karşılaştırma I iPhone 6s mi Galaxy S7 mi?

Samsung’un Galaxy S7 ailesini pazara sunmasıyla, amiral gemileri arasındaki rekabet bir adım ileri taşındı. Akıllı telefon dediğimiz zaman akla ilk gelen markalardan biri olan Apple’ın amiral gemisi modeli iPhone 6s ile Galaxy S7’nin arasındaki rekabet nasıl sonuçlanacak?

Tasarım

samsung_s7_web6 screen-and-design

iPhone 6s ve Galaxy S7 tasarım açısından tüketicilerin kalbini rahatlıkla kazanıyor. Her iki marka farklı tasarım dili kullansa da kesiştikleri nokta şüphesiz şıklıkları.

Tasarım konusu subjektif olabilir ama Galaxy S7’nin metal ve camdan kasasıyla iPhone 6s’in tamamen metalden kasası üretim kalitesi açısından oldukça başarılı. Fakat iPhone 6s’in metal kasası bazı durumlarda plastik hissi veriyor. Ayrıca Galaxy S7’nin suya dayanıklı yapısı ilk karşılaştırmayı Samsung’un kazanmasını sağlıyor.

Kazanan: Samsung Galaxy S7

Ekran

iphone-6s-main-1 samsung_s7_web1

iPhone 6s’te kullanılan 4.7 inç ekran şu an pazardaki amiral gemileri arasında en küçük ekrana sahip olan model. Galaxy S7’de ise 5.1 inç ekran tercih edilmiş.

Her iki modeli elinizde tuttuğunuzda iPhone 6s’in daha rahat kullanıma sahip olduğu gözüküyor. Fakat Galaxy S7’yle zaman geçirince Samsung’un da ele oturduğunu ve rahat kullanıma sahip olduğu görülüyor.

Fakat ekran çözünürlüğü ve teknolojileri işin içine girdiğinde durum değişiyor. Samsung Galaxy S7’de daha önce Galaxy S6’da olduğ gibi 2K çözünürlüklü ekran kullanmayı tercih etmiş. Ayrıca iPhone 6s 326 ppi piksel yoğunluğuna sahipken Galaxy S7’de bu değer 577 ppi.

Samsung’un öne çıktığı bir diğer noktaysa Super AMOLED ekranı. Bu ekran teknolojisi sayesinde Galaxy S7 siyahları daha siyah verirken renkleri daha canlı ve net olarak veriyor.

Kazanan: Samsung Galaxy S7

Kameralar

samsung_s7_web2 iphone-6s-cam

Samsung’un Galaxy S7’de arka kamera olarak 12 MP çözünürlüğe sahip kamera kullanmasının nedeni çok merak edildi. Galaxy S6’da 16 MP arka kamera kullanılırken piksel sayısının azaltılmasının altında ne yatıyor?

iPhone 6s’te kullanılan 1/3” sensörü Galaxy S7’de kullanılan sensörden daha geniş olsa da Galaxy S7’nin f/1.7 lens açıklığı iPhone 6s’in f/2.2 lens açıklığından daha başarılı. Tüm bu özellikler Galaxy S7’nin kamerası düşük ışık altında iPhone 6s’e göre daha başarılı görüntüler yakalaması olarak açıklanabilir.

Galaxy S7’nin dual-pixel otomatik odaklama sistemi çok hızlı çalışıyor. Ayrıca Galaxy S7’de kullanılan optik görüntü sabitleyicisi rekabette iPhone 6s’in önüne geçmesine yeterli oluyor.

Kağıt üzerinde Gaaxy S7’nin kamerası süper gözükse bile bazı problemleri yok değil. Samsung çekilen fotoğrafların renk kalitesini telefonun ekranında görüntülenmesi için optimize etmiş. Eğer fotoğrafçılıkla ilgilenen birisiyseniz daha gerçekçi tonlara sahip olması tercih edilecektir.

Düşük ışık koşulları altında S7 başarılı çalışsa da optik görüntü sabitleyicisi düşük ışık altında çok verimli çalışmıyor. iPhone 6s ile yaptığımız karanlık ortam çekimlerinde Galaxy S7’ye benzer şekilde fotoğrafları bulanık çektiği gözüküyor.

Galaxy S7’nin kamerasında gelen Pro modu sayesinde birçok ayarı manuel olarak değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca RAW formatında fotoğraf çekmeye izin veriyor.

Kazanan: Berabere

Performans

iphone-6s-power-1 samsung_s7_web8

Galaxy S7’nin kalbinde Exynos 8890 işlemci ve 4 GB RAM’le sınıfının standartlarını belirliyor. Bu birliktelik 3 boyutlu oyunların üstesinden rahatlıkla gelinmesini sağlıyor.

iPhone 6s’in kalbinde ise A9 işlemci bulunuyor. Apple’a göre işlemci ve işletim sistemi birbiri için optimize edildiği için performans sıkıntısı yaşamıyor. Günlük kullanımda iki model arasında büyük performans farkı hissedilmiyor.

Samsung cephesinde microSD yuvası ve daha büyük batarya Galaxy S7’nin elini kuvvetlendiriyor. microSD kart yuvası sayesinde kullanıcılar ihtiyaçlarına yönelik şekilde telefonun hafızasını genişletebiliyor.

Galaxy S7’nin 3000 mAh bataryası iPhone 6s’in 1714 mAh’lık bataryasının neredeyse iki katı büyüklükte. Galaxy S7’nin bataryası yoğun kullanımda ile 1.5 gün dayanıyor.

Kazanan: Samsung Galaxy S7

İşletim sistemi

iphone-6s-siri-1 samsung_s7_web9

Bu karşılaştırmada yıllardır cevap bulamayan “Android mi iOS mi?” sorusuna yanıt aramıyoruz. Her iki telefonun kullandığı işletim sistemlerinin artıları ve eksilerini değerlendireceğiz.

Galaxy S7, Google’ın en son işletim sistemi Android 6.0 Marshmallow kullanıyor. Android 6.0’ın yeniliklerini bünyesinde barındıran Galaxy S7 işletim sistemiyle çok uyumlu çalışıyor.

Samsung Galaxy S7’de her zaman açık ekran özelliği sunuyor. Bu özellik sayesinde telefon bekleme konumunda olsa bile ekranda saat, tarih ve uygulama bildirimleri görülüyor. Samsung’un iddiasına göre bu özellik telefonun şarjına bir saatlik kullanımın %1 artırıyor.

Game Launcher özelliği de Galaxy S7’yle birlikte gelen bir özellik. Bu özellik sayesinde oyunlarınıza daha rahat ve hızlı şekilde ulaşıyorsunuz. dilerseniz bu özellik sayesinde belirlediğiniz bildirimleri kapatıp oyununuzun bölünmesini engelleyebiliyorsunuz.

Apple cephesinde ise iOS 9 artık kendini ispatlamış durumda. Yeni güncellemeyle birlikte Night Shift özelliğini sunacak olması büyük artı. Bu özellik kullanıcıların akşam saatinde gözünü daha az yorarak uykuya daha rahat geçmesini sağlıyor.

Birçok uygulamanın ilk kez iOS işletim sisteminde sunulması ve daha  başarılı tasarıma sahip olması en büyük artılarından biri. Her iki işletim sisteminin artıları ve eksilerine rağmen kişisel tercihler ön plana çıkıyor.

Kazanan: Beraberlik

Karar

samsung_s7_web10

Eğer iOS veya Android fanıysanız seçim daha kolay olacaktır. Eğer objektif bakarsak Samsung Galaxy S6’yla başlattığı ivmeyi Galaxy S7’de de devam ettirdi. Galaxy S7’de devrim yaşanmasa da özelliklerde önemli değişiklikler yapılmış.

Apple tarafında ise iPhone 6s tam anlamıyla oturmuş bir ürün. Kullanıcıların her isteğini yerine getirse de artık eskidiğini saklayamıyor.