3 aşamada Google Fotoğraflar’da uzman olun

Yıllar içinde çektiğimiz binlerce kedi fotoğrafını özenle saklayan Google’ın fotoğraf saklama ve paylaşım uygulaması Google Fotoğraflar‘da işinize yarayacak bazı tüyoları sizin için derledik.

Başlangıç

1) Ücretsiz limitsiz hafıza edinin

Basit bir adımla başlayalım. Google Fotoğraflar size ücretsiz ve limitsiz fotoğraf hafızası sunuyor. Ancak yalnızca maksimum 16 MP çözünürlük elde ediyorsunuz. Eğer fotoğraflarınızı reklam panosu boyutlarında basmayacaksanız bu sizin için yeterli. 16 MP bir fotoğraf, 43×27 cm boyutlarında basılabilir. Hem de gayet iyi olan 300dpi çözünürlükte. Ve çoğu kişinin bu boyuttan daha büyüğüne ihtiyacı olmaz. Bu ücretsiz hafıza için, ayarlar menüsüne giderek çözünürlüğü orijinal kaliteden yüksek kaliteliye çevirmeniz yeterli. Aynı şey videolar için de geçerli. 1080p’ye kadar ücretsiz yükleme yapabiliyorsunuz.

2) Hücresel yedeklemeyi kapatın

Çoğumuz Google Fotoğraflar’ı 2 şey için kullanıyoruz: akıllı telefon ya da tabletimizle çektiğimiz fotoğrafları otomatik olarak yedeklemek ya da telefon ya da kameramızda varolan fotoğrafları yedeklemek için.

Akıllı telefon tarafı için yapmak isteyeceğiniz ilk şey muhtemelen Ayarlar menüsüne girmek ve hücresel veri yedeklemelerini kapatmak. Android kullanıcıları da yedeklemeleri sadece telefonları şarjdayken yaparak batarya ömürlerini koruyabilirler.

3) Otomatik olarak yedekleyin

SD kart girişi olmadan 16 GB bir cihazı kullanmak mı? Çok yazık. Ama endişe etmeyin çünkü Google Photos, bulutunuza daha önce yedeklediğiniz video ve fotoğrafları cihazınızdan silerek cihazınıza nefes aldıracak. Ayarlarınız üzerinden kolaylıkla bu özelliği etkinleştirebilirsiniz. Korkmanıza gerek yok çünkü bağlı olduğunuz sürece fotoğraflarınız erişilebilir kalacak.

4) Tarihe göre saklayın

Google Photos yalnızca akıllı telefonunuzdaki fotoğraflarınızı yedeklemek için limitli değil. Ayrıca başka bir yere kaydettiğiniz varolan fotoğraflarınızı kaydetmek için de kullanabilirsiniz.

Çektikleriniz fotoğraf arşivinizde yüklediğiniz tarihe göre değil çektiğiniz tarihe göre sıralanıyor olacak. Bu sayede 10 yıl önce çektiğiniz fotoğraflar arşivinizin en üst sırasına yerleşerek o zamanlar ne kadar genç göründüğünüzü size her dakika hatırlatarak sizi hüzünlendirmeyecek.

Orta Seviye

5) Sildiğiniz fotoğraf ve videoları kurtarın

Çöp sepeti fotoğrafları 60 gün boyunca tutuyor. Eğer bir fotoğrafı silmek hakkındaki fikrinizi değiştirirseniz birkaç tuş ile bunu düzeltebilirsiniz. Özellikle eğer etrafınızda çocuk ya da evcil hayvan gibi teknolojiye ve fotoğraflarınızı yanlışlıkla silmeye meraklılar varsa bu özellik çok kullanışlı olabilir. Ama hatırlatalım: Eğer kütüphaneniz telefon ya da tabletinizle eşzamanlanmış ise fotoğraf ve videolarınızı sildiğinizde cihazınızdan silinirler.

6) Fotoğraflarınızı düzenleyin

Özellikler açısından Photoshop’un rakibi olmasa da, Google Fotoğraflar’da fotoğraf düzenleme konusunda epey iş görüyor. Küçük kalem sembolüne tıklayarak istediğiniz gibi düzenleme yapabilirsiniz. Parlaklık, renk doygunluğu gibi temel düzenlemeler kolaylıkla yapılabiliyor. Ayrıca Instagram tarzında filtreler de bulunuyor. Böylece yediğiniz yemekleri çekip filtre koyabilirsiniz.

7) Kolayca fotoğraf paylaşın

Uygulamada fotoğrafları paylaşmak gerçekten çok kolay. Birden fazla fotoğraf seçme şansı da veren uygulamada albümler yapmak ve bunları da sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmak mümkün.

Uzman

8) Animasyon, kolaj, film ve hikayeler yaratın

Şimdi en eğlenceli aşamaya geldik. Siz video yüklediğinizde, Google otomatik olarak ilişkili fotoğraf ve videoları gruplayacak. Böylece onlarla animasyon, kolaj, film ve hikayeler oluşturabileceksiniz. Hikaye özelliği oldukça güzel. Bu özellik tek bir mekanda ve günde çekilmiş fotoğraflarınızı bir araya getiriyor ve onları bir başlık altında topluyor.

9) Saniyeler içinde istediğiniz fotoğrafı bulun

Uygulama görsellerinizi kategorize eden bir makine kullanarak yüzlerce diğer etiketli fotoğraflarla eşleştiriyor. Bu özelliği etkili bir biçimde kullanmak için ne aradığınızı yazın. Örneğin kedi fotoğrafları mı istiyorsunuz? İşte buyrun karşınızda. Hatta daha belirli bir açıklama yazarak daha özel güne ait fotoğraflarınızı bulabilirsiniz. Örneğin ‘2007 plaj fotoğrafları’ gibi. Uygulama bazen kızınız ve köpeğinizi karıştırabiliyor. Yani her zaman doğru sonucu veremeyebiliyor ama bazen gerçekten nokta atışı yaparak size yardımcı oluyor.