40. yılını kutlayan Apple’ın hayatımıza kattıkları

Steve Jobs’un liderliğinde Apple markası her zaman teknolojiye yön veren bir marka olmuştu. Jobs’tan sonra da firma bunu devam ettirdi. Apple bazı konularda ilk olmasa da her zaman ürünlerinde bir fark yaratmayı bildi.

40.yılını kutlayan firmanın teknoloji dünyası için gerçekleştirdiği bazı ilkleri bir araya getirdik.

Çift parmak

pinch-to-zoom

Çoklu dokunma özelliğinin bir artısı olarak 2007 yılında karşımıza çıkmıştı. iPhone’larda veya Mac’lerde iki parmağı birbirine yakınlaştırarak veya uzaklaştırarak ekrandaki web sayfası, döküman eya fotoğrafa zoom yapabilirsiniz veya küçültebilirsiniz.

Geri almak için salla

iphone-6s-plus-main-2

Apple’ın iOS cihazlarında kullandığı bu özellik sayesinde yazdığınız bir yazıyı cihazı sallayarak geri alabilirsiniz.

Çoklu dokunuşlu trackpad

macbook-9

MacBook modellerinin trackpad’i çoklu dokunuş özelliğine sahip. Bu sayede kullanıcılar çoklu dokunuşla çeşitli kısa yollara ulaşabiliyor.

Scrollwheel / Clickwheel

ipod-wheek

iPod ile birlikte hayatımıza giren bu kavramlar uzun şarkı listelerinde kaybolmadan hızlıca şarkıyı seçmenizin yanında ses açma/kapamayı gerçekleştirebiliyorsunuz.

Cover Flow

cover_flow

Takvimler 2007’yi gösterdiğinde bütün ilgimiz iPhone’da olsa bile Apple, Cover Flow özelliğini de hayatımıza soktu. Bu üç boyutlu kayan görüntüler iTunes veya müzik çalar üzerinde dinlediğimiz şarkının albüm kapağını göstermenin yanı sıra bize bilgiler veriyordu.

Tek parça kasa

macbook-8

2008 yılında MacBook Air tanıtıldığında tek parça alüminyumdan üretildiğini gördük. İlerleyen dönemde diğer MacBook ve iMac modellerinin de benzer şekilde üretilmeye başlandı.

Basit isimler

apple_lisa_1

Diğer markaların aksine Apple, modellerinde TX9800PTN gibi isim kullanmaktansa Lias, Macintosh gibi isimler kullanmayı tercih etti.

iMac G3’ün taşıma aparatı

imac-view-from-back

Günümüzdeki iMac’ler en yakın model olan G3, 1998 yılında hayatımıza girdi. Bu modelin renkli kasasının üzerindeki parça sayesinde rahatlıkla taşımanızı sağlıyordu. Dev bir laptop.

Megsafe

magsafe1

2006 yılında Apple, MacBook serisinin şarj aletlerini mıknatıslı Magsafe olarak değiştirdi. Bu sayede şarj aletlerinde sıklıkla karşılaşılan kopma, kırılma problemleri ortadan kaldırıldı.

Paketleme

an_iphone_3g_in_its_original_packaging

Apple ürünlerinin her birinin kutu içeriği tıpkı bir sanat eseri gibi. Her bir parçanın yeri belli. Kutuyu açtıktan sonra eskisi gibi toplamanızsa çok zor.

App Store

apple-app-store-icons

Apple’ın iOS’la birlikte hayatımıza soktuğu bir kavram daha. App Store üzerinden kullanıcıların cihazlarında kullanmak istedikleri uygulamaları rahatlıkl ulaşmaları sağlandı. Üstelik App Store’da Apple’ın onayladığı uygulamalar bulunduğu için güvenlik problemi de yaşatmıyor.

Gelenekselden farklı tanıtımlar

steve-jobs-iphone

Lansmanlarda görmeye alışkın olduğumuz takım elbiseli yöneticilerin yerine kot-tshirt giyen yöneticilerin de bu lansmanları yapabileceğini gördük. Üstelik sıkıcı da değil.

Apple Store

apple-store-hangzhou-bottom-floor-jpg

Apple’ın kullanıcılarına üst düzey alışveriş deneyimi yaşatmak amacıyla Apple Store’lar neredeyse tüm ülkelerde karşımıza çıkıyor. Apple ürünlerinin yanı sıra aksesuarları ve Genius Bar diye adlandırılan servis hizmetlerini tek bir çatı altında toplandı.

Digital Crown

applewatch_1

Apple’ın akıllı saat pazarındaki oyuncusu Apple Watch’ta bulunan Digital Crown ile kullanıcılar uygulamalar arasında dolaşabiliyor. Akıllı saatlerde daha önce gördüğümüz bir özellik değil.

Touch ID

apple-iphone-5s-touch-id

Apple’dan önce Android telefonlarda parmak izi okuyucusu gördük ama Apple, Touch ID ile parmak izi taramayı farklı hale getirdi. Diğer telefonların aksine parmağınızı hareket ettirmenize gerek kalmıyor.

Live Photos

iphone-6s-plus-live-photo

Çektiğiniz fotoğrafı bir adım ileri taşımak ister misiniz? Apple bunu Live Photos ile gerçekleştiriyor. Çektiğiniz fotoğraf aslında 1.5 saniye hareket edebiliyor tıpkı GIF gibi.

Lightning Port

apple-iphone-6-plus-lightning

Son dönemde USB Type-C gündemimizde olsa da Apple kullandığı Lightning Port ile farklılığını ortaya koymuştu. Sadece iOS cihazlarında karşımıza çıkan bu bağlantı için özel aksesuarlardan satın almanız gerekli.

True Tone Flash

iphone-5s-hero-stack

Bu flaş teknolojisi geleneksel flaşlardan farklı olarak fotoğraflardaki görüntülerin flaş patladıktan sonra bile gerçeğe yakın gözükmesini sağlıyor.

Force Touch

force_touch_adjustments

Apple’ın Force touch trackpad’i tıpkı 3D Touch ekrana benzer bir teknoloji. Trackpad’e uygulayacağınız baskıya göre trackpad farklı özelliklerini devreye sokuyor.

Kelebek tipi mekanizma

macbook-6

İlk olarak MacBook’un klavyesinde karşımıza çıkan kelebek tipi mekanizma sayesinde tuş takımı daha düz, daha ince ve daha geniş yapıda tasarlanıldı. Apple’ın detaylara verdiği önem burada ortaya çıkıyor.

Kolay açılır kapak

apple-macbook-slim

Bütün MacBook modellerinde kapak kapalı olsa bile tek elinizle kapağı açabilirsiniz. Geleneksel laptop modellerinde bir elinizle laptop’u tutmak zorunda kalacaksınız.

İlgili Yazılar