İnceleme I Apple MacBook 2016

Neredeyse ürettiği tüm ürünlerini arzu nesnesi haline getiren firmaları sayın desek muhtemelen ilk aklımıza gelen marka Apple olacaktır. Apple’ın geçtiğimiz yıl pazara sunduğu 12 inç ekrana sahip laptop’u MacBook, 2016 yılı için yenilendi.

Bakalım bu değişiklikler MacBook’a yaradı mı?

Yeni renk seçeneği

macbook-12-11

MacBook’taki en önemli değişikliklerin başında pembe renk opsiyonu geldi. Apple’ın birçok ürününde gördüğümüz Rose Gold seçeneği artık MacBook’ta da artık karşımıza çıkıyor.

13 mm inceliği ve 920 gram ağırlığı sayesinde oldukça kibar olan MacBook ayrıca tamamı metal tasarımıyla da beğenileri topluyor. Şehrin en havalı kafesinde Rose Gold MacBook’unuzu açtığınızda tüm ilgi üzerinizde olacak. İlgi gösterenlerin arasında diğer Apple sahipleri de olacak.

Sesi gümbür gümbür geliyor

macbook-12-9

Bu inceliğe rağmen 2016 model MacBook çok başarılı ses sistemiyle öne çıkıyor. Genellikle kullandığımız ağır ve hantal laptop modellerinin çıkardığı sesle karşılaştırdığımızda bu fark daha rahat anlaşılıyor. 2016 yılı için yapılan bu küçük dokunuş büyük fark yaratmış.

Fark yaratan kasa

macbook-12-2

12 inç ekrana sahip laptop modellerini genellikle Windows’un uygun fiyatlı modellerinde görüyoruz. Genellikle kullanışsız yapıda olan bu modellerin aksine MacBook 13 inçlik MacBook Air veya MacBook Pro’dan çok farklı hissettirmiyor. Birçok kullanıcı günlük kullanımda ekranın bu küçüklüğünü farketmeyecektir. 2016 model MacBook’un tasarımında büyük bir değişiklik göze çarpmıyor.

Force Touch özelliğine sahip touchpad oldukça verimli çalışıyor. Bu sayede Windows sahiplerinin sahip olamayacağı touchpad deneyimi yaşayacaksınız.

Bu sefer klavye oldu mu?

macbook-12-10

2015 yılında Apple MacBook modelini tanıttığında kelebek tipi mekanizmaya sahip klavyesi nedeniyle çok eleştiri almıştı. Bu eleştirinin sebebi klavyenin geleneksel tuşlardan daha yüzeysel olması ve kullanılan mekanizmanın verdiği his.

Bağlantı noktası

macbook-12-14

USB Type-C ve 3.5 mm’lik kulaklık girişi 2016 modelde de yerini koruyor. USB Type-C hem şarj için hem de diğer bağlantı noktalarını yapmak için kullanılıyor. 3.5 mm’lik kulaklık girişi sayesinde piyasadaki neredeyse satılan tüm kulaklık modelleriyle bağlantı kurabiliyorsunuz.

MacBook’u almadan önce ihtiyaçlarınızı iyi belirlemeniz gerekli. eğer sürekli USB bağlantısı yapan veya harici monitör kullanan birisiyseniz MacBook Pro modeli sizin için daha uygun olacaktır. Dilerseniz yeni MacBook için hazırladığımız en iyi aksesuar dosyamıza bakıp ilerleyen günlerde neler alabileceğinizi belirleyebilirsiniz.

Ekran

macbook-12-6

MacBook’ta geçtiğimiz yıl kullanılan 12 inçlik ekran kullanılmaya devam ediyor. 2304×1440 ekran çözünürlüğüne sahip olan bu ekran oldukça başarılı sonuçlar sunuyor. Testlerimiz sırasında direkt güneş ışığı altında bile ekran performansını sergilemeyi başarıyor. Karanlıkta da ekran çok başarılı sonuçlar sunmayı biliyor.

Hem hafif olması hem de ekranın açık havada verimli çalışması nedeniyle birçok kullanıcının iPad Pro, Surface Book veya Galaxy TabPro S modeli yerine tercih etmesi oldukça normal. Üstelik o bir laptop.

Performans

macbook-12-1

2015 modele göre büyük farklılıkların hissedildiği noktaysa işlemci kısmında oldu. Kullanılan Skylake Core m işlemciler Broadwell işlemciye göre daha verimli çalışıyor. Test sırasında kullandığımız Core m3 işlemcili model Geekbench 3’ten 5030 puan almayı başardı. Eski modele göre %10 daha yüksek performans sergileyen yeni MacBook performans artışını hissettiriyor.

Cihazın performans artışında değişen SSD’nin de büyük rolü var. eski model 500 MB/s yazma ve okuma hızına sahipken yeni modelin SSD’si 650 MB/s yazma, 850 MB/s okuma hızına sahip. Bazı MacBook Pro modellerinde okuma hızının 1300 MB/s olduğunu biliyoruz ama  incelik için bazı değerlerden vazgeçmemiz gerekli.

Grafik performansı

MacBook’un hiçbir zaman oyun canavarı olma gibi bir iddiası olmamıştı. Fakat yeni modelin ekran kartına ufak dokunuşlarda bulunulmuş. Intel HD 5300 ekran kartının yerine yeni modelde Intel HD 515 ekran kartı kullanılmış. Bu değişiklik sizin gelişmiş oyunları oynamanızı sağlamasa da düşük grafiklere sahip oyunları daha verimli oynamanızı sağlıyor.

Batarya performansı

MacBook’un ilk serisindeki bekleme süresi oldukça başarılıydı. Güncellenen modelse daha başarılı batarya performansına imza attı.

Testin başlangıcında yaklaşık 2.5 saatlik kullanımın ardından cihazın bataryası %75 seviyesine düştü. Bu sürede kullanımın oldukça yoğun olduğunu eklememiz gerekli.

Ertesi gün yaklaşık 1 saatlik kullanımla batarya süresi %15 daha geriledi. Testler sırasında gördüğümüz batarya performansı kullanıcıların tek şarjla tüm günü bitirebilecek bir batarya performansına sahip olduğuna işaret ediyor. Değişen işlemciyle birlikte cihazın başarılı olan batarya performansı daha başarılı hale gelmiş.

Karar

2015 yılında pazara sürülen ve ardında büyük tartışmlar yaratan MacBook 2016 yılı için yenilendi. Bu yenilikler genellikle gözle görülen yenilikler olmadı. Yeni işlemci ve SSD’yle artan performans fark yaratıyor. Ekran kartındaki gelişme de oldukça önemli bir değişiklik. Tüm bu donanımsal yenilikler cihazın batarya performansına da katkıda bulunmuş. Tasarım açısından en büyük yenilikse Rose Gold renk seçeneğinin gelmesi oldu.

MacBook çok başarılı özelliklere sahip olsa da her kullanıcıya hitap etmeyebilir. Özellikle bağlantı noktası olarak USB Type-C kullanılması geniş yelpazade kullanan kullanıcıların adaptör alma ihtiyacına yol açıyor.

Stuff Görüşü:

 

Geçtiğimiz yıl aramıza katılan MacBook pembe rengi ve yenilenen özellikleriyle daha başarılı. Dört dörtlük değil ama kötü de değil.

Beğendiklerimiz

  • Uzun batarya performansı
  • Başarılı ekran
  • Çok kullanışlı trackpad
  • Üst sınıf hoparlör sistemi

Beğenmediklerimiz

  • Bağlantı noktası için aparata ihtiyacınız var
  • Hafıza kartı yuvası yok
  • Klavyesi hala soru işareti bırakıyor