1900’lerde 2000’li yıllar nasıl hayal edilmişti?

1900’lü yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle birlikte 2000’li yıllar milat olarak görülüyordu. Yapılan tahminler, kurulan hayaller hep 2000’li yılları hedef alıyordu. 1900’lü yıllarda hazırlanan geleceğin teknoloji çizimlerini bir araya getirdik.

  • Gözlük şeklinde televizyon

Hugo_Gernsback_1963_life

Sanal gerçeklik artık olmazsa olmazımız oldu. Gerek Google Cardboard gerekse daha teknolojik sanal gerçeklik gözlükleri bunda önemli rol oynadı. 1963 yılında Life Magazine isimli derginin yayınladığı bu görsel belkide sanal gerçekliğin atası olarak görülebilir.

  • Otomatik elektrik süpürgesi

800px-France_in_XXI_Century._Electric_scrubbing

1910 yılında Jean-Marc Cote tarafından ortaya konan çizim ev temizliğinin daha o günlerden dert olduğunu gösteriyor. 2000’li yıllarda ev temizliğinin artık dert olmaktan çıkacağını ve evin temizliğini makinelerin yapacağını tasvir etmiş. Günümüze baktığımızdaysa tam anlamıyla bu sisteme ulaşamadığımızı görüyoruz.

  • Dijital sınıflar

dijital sinif

Japon Computopia dergisinde 1969 yılında yayınlanan bu çizimin sahibi Shigeru Komatsuzaki. Komatsuzaki’ye göre geleceğin sınıflarında öğretmenlerin ekranda görüleceğini ve öğrencileri robotize sistemlerle kontrol edebilecek. Günümüzdeyse görseldeki gibi olmasa da bilgisayarlar sayesinde uzaktan eğitim mümkün.

  • Görüntülü görüşme

goruntulu gorusme

Görüntülü görüşme yıllardır en çok hayal edilen teknolojik gelişmelerden biriydi. 1930 yılında çizilen bu görsel bugünün teknolojisine oldukça yakın gözüküyor.

  • Otonom sürüş

popular_science

Popular Science dergisinin 1940 yılında kapaktan yayınladığı haberde gelecekte insanların seyahat ederken sürücüye ihtiyaç duymayacağını belirtmişti. Günümüzde bu teknoloji yavaş yavaş gerçekleşmekte. Mercedes, Tesla gibi otomobil üreticileri otomobillerinde bu teknolojiyi sunmaya başladı.