Android N’de bizi neler bekliyor?

Google’ın bu sene düzenlediği geliştirici konferansı I/O 2016’da birçok yeniliğin tanıtılmasının yanı sıra geleceğe yönelik planlarına yönelik ipuçlarını vermişti. En çok heyecan yaratan yeniliklerden biriyse şüphesiz Android’in yeni versiyonu Android N oldu.

Android N’de karşımıza çıkacak yenilikleri bir araya getirdik:

  • Artan performans

android-n-performans

Android N kullanıcılarına oyun grafikleri ve günlük performansta önemli değişim sağlayacak. Burada en önemli oyuncu Vulkan 3D grafik API’ın geliştiriciler tarafından direkt kontrolü sağlıyor.

Nexus 6P  ile Need for Speed: No Limits’i oynadığımız zaman hareketlerde donma söz konusu değilken detaylar, su sıçramaları gibi birçok konuda gerçekçi hissettiriyor.

Gelişim sadece oyunda değil. Google’a göre Android 6.0 Marshmallow’dan uygulama performansı açısından daha performanslı olduğu iddia ediliyor.

  • Daha güvenli

android-n-güvenlik

Android N’de en çok göze çarpan yeniliklerden bir tanesi şüphesiz güvenlik kısmında oldu. Android N ile donatılan yeni cihazlar iki aşamalı sistem kullanacak. Cihaz uygulamaların en son versiyonunu arka planda indirecek. Telefonunuz veya tabletiniz güncellemeye hazır olduğunda bu güncellemeyi devreye alacak.

  • Daydream ile sanal gerçeklik daha gerçekçi olacak

daydream_2

Google, Daydream ile sanal gerçeklik deneyimini Cardboard’tan bir adım ileri taşıyacak. Gözlük, kumanda ve telefondan oluşan Daydream isimli yeni sistem için kullanılan telefonun bu sisteme uygun olması gerekli.

Samsung, HTC, LG, Huawei gibi birçok marka Daydream uyumlu telefonlarını sonbahardan itibaren satışa sunacak. Andorid N’in VR modu sayesinde kullanıcıların daha yüksek kullanım deneyimi sunacak.

  • Daha temiz

android-n-recents

Google kullanıcılarına Android N ile daha temiz bir kullanım sunma hedefinde. Android N sıklıkla kullanılmayan uygulamaları ekrandan kaldıracak. Bu sayede sıklıkla kullandığınız uygulamalara daha hızlı ulaşmanız mümkün olacak.

  • Bölünen ekran

android-n-splitscreen

Samsung telefonlarına bölünebilen ekranı sunmuştu. Şimdiyse Android dahili olarak bu özelliği sunacak. Tabletler ve telefonlarda yatay ve dikey olarak kullanılabilecek olan sistemde YouTube’ta videonuzu izlerken diğer uygulamayı da aynı anda kullanabileceksiniz.

  • Gelişen emojiler

android-n-emoji

Mesajlaşmanın olmazsa olmazı emojiler için Android N’de hazır olarak sunuluyor. Bu yeni emojiler daha gerçekçi tasarımlarıyla öne çıkıyor. Güncellemeyle birlikte kadınlara özel ve çeşitli deri renklerine göre farklı emojiler kullanıma sunulacak.

  • Daha uzun dayanan batarya

android_n_batarya

Android 6.0’da gelen Doze bataryayı en verimli kullanmanın yollarından biriydi. Doze, telefon kullanılmadığında çalışan uygulamaları kapatarak bataryanın daha uzun dayanmasını sağlıyordu. Android N ile birlikte telefonun ekranı her kapandığında uygulamalarında altta çalışması engellenecek.

Bu yenilik data paketlerine de yardımcı olacak. Siz önemli birtoplantı içerisindeyken Facebook’tan gelen oyun isteklerinin sizin internet paketinizi tüketmesi engellenecek.

  • İsmini seçmekte yardımcı olun

nutellaandroid

Android’in geçmiş versiyonlarına baktığımızda Marshmallow, Lollipop, KitKat gibi tatlı isimlerini kullandığı herkesin dikkatini çekmiştir. Android N için henüz bir isim lanse edilmedi.

Google yeni işletim sistemi için önerilerinizi bekliyor. Nutella, New York cheesecake gibi önerileriniz varsa buradan Google’a iletebilirsiniz.

  • Beta sürümü kullanımda

android-n-devices

Android N resmen bu yazın sonuna doğru kullanıma sunulacak. Google Android N’i çok merak edenler için beta sürümünü kullanıcıların deneyimlemesi için kullanıma sundu. Fakat indirmeden önce cihazınızın beta versiyonu destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz gerekli.

Uyumlu cihazlar ise şu şekilde:

  • Nexus 6P/ 5X
  • Nexus Player
  • Pixel C
  • General Mobile 4G Android One / GM 5 Plus