İlk test: Fujifilm X-Pro2

Fujifilm’in yeni kompakt kamerası, zaten görkemli olan X-Pro1’i geliştirmeye söz veriyor.

fujifilm-kamera-xpro2

1699 TL/ fujifilm.com

Sürpriz olmayan bir şekilde, X-Pro1’in arkasından gelen X-Pro2 dış görünüş olarak gözle görülür bir biçimde önceki model ile benzerlik taşıyor. Ancak ince ayarlarının sayısı, geliştirmeler ve eklemeler (fiyatına yansıyanlar dışında) bu makineyi çok daha arzulanan bir hale dönüştürüyor.

Gövde aynı şekil, boyut ve siyah görünüme sahip. Farklılıkları anlayabilmeniz için gerçek bir nerd bakışına sahip olmanız gerekebilir. Sağ el kavraması gözle görülür bir şekilde farklı bir biçime sahip ve fazladan bir kadran var.

Fark edilmeyecek olan ise geliştirilmiş çekim kalitesi. Bu kamera su geçirmiyor, sızdırmayan magnezyum alaşım gövdesi doğanın ona savurduklarına aldırış etmiyor. Makine, X-Pro1’e göre biraz daha ağı. Buna rağmen taşırken çok fazla ağırlığını hissettirmiyor.

fujifilm-xpro2-kamera

1) Arkanı kolla

Bir diğer yeni ekleme çift SD kart özelliği. X-Pro2, 2 kart okuyucu desteği sunan ilk aynasız kamera oluyor. Bu da fotoğraflarınızın yedeğini PC kullanmadan alabileceğiniz anlamına geliyor.

2) İki dünyanın en iyisi

Akıllıca kalan tek şey elektronik ya da optikal arasında geçiş yapılabilen hibrid vizörü. EVF Sony’nin en iyi makinesinin berraklığı ile uyum göstermiyor. Daha karanlık koşullar için seçeneklere sahip olması iyi.

3) Gelişme var

Geliştirilmiş APS-C sensörü (X-Pro1’in 16.3 MP iken X-Pro 2 24.3 MP) değişikliklerin başında geliyor. Maksimum ISO şimdi takdire şayan bir şekilde 51,200’e dönüyor. Otomatik odaklaması da iyi bir revizyondan geçmiş.

4) Rahatınızı düşünüyor

Bir kez vizör ayarı yaptığınızda, X-Pro2’nin kullanımı çok keyifli hale geliyor. Ayarları değiştirmek neredeyse çabasız. Bu açıdan kaliteli fotoğraf çekmek isteyen ama makineyi çok kurcalamaktan hoşlanmayanlar için ideal. Her şey kolay kullanım için tasarlanmış.

5) Kullanışlı modlar

X-Pro2’de detaylar yüksek seviyede. Fuji’nin alametifarikası ‘film modu’ ayarları size birkaç farklı görünüme erişim şansı veriyor. Sokak çekimleri, benim de favorim olan Classic Chrome ayarı kullanılarak çekildi.

Teknik özellikler

Sensör 24.3MP APS-C CMOS ISO 100 – 51,200
Perde hızı 1/8000-30 sn. Otomatik Odaklama 77
Video 1080p/720p @ 60fps
Ekran 3 inç, 1.62 m piksel
Vizör Hibrid optik/EVF  2.36m piksel
Bağlantı Wi-Fi, microUSB, microHDMI, mikrofon/uzaktan kumanda, SD kart x2
Boyutlar 140x82x45.9 mm, 495 gr

Hareket halindeki hedef

Çekmeye devam

fuji-xpro2-test-kamera

Video çekimine görüntü kalitesi kadar önem vermeyenlere bu kamerayı önerirken bir an tereddüt edebilirim. Görüntü kalitesi çok iyi ama video çekme konusunda başarısız.

Videoda gelişmeler

fuji-xpro2-test-kamera-2

X-Pro1’in size sınırladığı 24fps yerine bu cihazda 60fps ve 1080p olarak kayıt yapabiliyorsunuz. Görüntülerdeki gibi aynı keskin detaylar ve zengin renkler aynı kalıyor. Fakat 4K seçeneği yok.

Hiç kımıldamayın, çekiyorum

fujifilm-xpro2-kamera-3

Gövdede görüntü sabitleyicisi yok. Bu nedenle sabit olmayan 35 mm lensler ile çekim yapınca video görüntüm epey titrek çıktı. Bu noktaya dikkat edin.

Karanlık güçler

fujifilm-xpro2-test-kamera

Sabitlik eksikliği görüntülerle de ilişkili. Düşük ışık koşullarında bu kamera en iyi sonuçları vermiyor. Eğer çok fazla gece çekimi yapıyorsanız bunu aklınızın bir köşesinde tutun.

Fujifilm X-Pro2 ile 12 saat

> İyi

> Ehh

> Berbat

1 dk – Kutuyu açıyoruz… Bu makine X-Pro1’den epey farklı olacak.

10 dk – Lenssiz 500 gramın altında. Çantama attım ve unuttum.

15 dk – Kuş gibi hafif bir kamera olsa da sağlam olduğunu hissettiriyor.

30 dk – Optik vizörü gayet başarılı…

35 dk – Elektronik vizörü ise karanlık koşullar için çok kullanışlı.

50 dk – Otomatik odaklaması X-Pro1’e göre daha hızlı

55 dk – Kişiselleştirilebilir kontrol düğmelerini çok sevdim…

1 saat – Ve bir de perde hızı ve poz ayarını…

2 saat – Tüm bunlardan daha önemlisi, görüntü kalitesi fantastik.

4 saat – Keskinlik, berraklık ve renk reprodüksiyonu hala tam puan alıyor.

6 saat – Fujinin 35mm f/2.0 lens çok uygun olur ancak fiyatı yüksek.

9 saat – Sabit olmayan 35 mm lens ile çok titrek bir video çektim.

12 saat – Sony A7S II ve Olympus PEN-F düşük ışıkta daha iyi iş çıkarıyor.

STUFF GÖRÜŞÜ: 

Klasik kavraması ve görüntü performansıyla bu neredeyse mükemmel bir kamera.

X-Pro2’nin görüntü kalitesi ve kontrol ayarları beni çok fazla etkiledi ve bu yüzden sokak fotoğrafçılığı yapan herkese bu makineyi önerebilirim diye düşünüyorum. Çok güzel bir şekilde üretilmiş, zamansız bir stile sahip ve kendi limitleri içerisinde başarılı performans gösteriyor.