Microsoft ve KAGİDER ‘Teknolojinin Kadın Liderleri’ni ödüllendirdi

Microsoft ve KAGİDER’in iş birliğiyle hayata geçirilen ve kadınların teknoloji alanındaki başarılarını desteklemek amacıyla düzenlenen “Teknolojinin Kadın Liderleri Ödülleri” yarışmasında kazananlar belli oldu. Kadınlara yönelik ilk teknoloji ödül programı olan ve ortaokul-lise öğrencilerinden profesyonel yöneticilere kadar her yaş ve meslek grubundan kadınların aday olabildiği  8 farklı kategoride 300’den fazla kadının yarıştığı yarışmanın ödül töreni Microsoft Türkiye ofisinde gerçekleşti.

Teknolojinin_Kadin_Liderleri-microsoft-kagider

Törenin detaylarıyla, Microsoft’un teknoloji dünyasındaki kadın erkek eşitsizliğine yaklaşımını ve bu konudaki çalışmalarını Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç ile konuştuk. 

Teknolojinin Kadın Liderleri Ödülleri hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Aslında bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de teknolojide çok fazla kadın bulunmamasından dolayı kadınlar belki de çok büyük fırsatlar kaçırıyor. Teknoloji maalesef erkek egemen bir sektör. İster üretiminde ister tüketiminde olsun, erkekler daha egemenler. Halbuki kadınların bulunması, özellikle üretiminde bulunması çok daha kaliteli ürünlerin üretilmesini sağlayacak, çok daha doğru yazılımların üretilmesini sağlayacak. Biz de bu yüzden 2 ay kadar önce KAGİDER ile beraber bir çalışma yapmaya karar verdik. 8 kategoride teknolojinin kadın liderlerini ödüllendirmeye karar verdik. bu 8 kategori, genç, ortaokul – lise öğrencilerinden başlayarak teknolojide çığır açmış, uzun süredir liderlik yapan üst seviye kadın yöneticilere kadar çok farklı kategorilerde. Öğretmenleri, engellerine rağmen teknolojiyle çok başarılı olan kadınları ödüllendirdik, üniversite ve liste öğrencilerini ödüllendirdik ve teknolojiyi kullanarak kendi firmalarını, girişimlerini oluşturmuş olan ya da bulundukları firmalarda üst seviye yönetime gelerek bulundukları firmada çığır açan kadın liderleri ödüllendirdik. Amacımız da genç arkadaşlarımızın özellikle genç kızlarımızın teknolojiye, bilişime, yazılıma merak duymasını sağlamaktı. Bugün bu ödül törenine gelirken 250- 300 kadar adayımız vardı. Bütün bu adaylar içerisinde son derece zor bir değerlendirme sürecinden geçtik. Detaylı bir jüri değerlendirmesi sonucu 8 liderimizi ödüllendirmiş olduk. 

cavit-yantac-microsoft-turkiye

Microsoft’un teknolojide kadın- erkek eşitsizliğine yaklaşımı nedir? Bu konuda neler yapıyor?

Microsoft KAGİDER ile beraber, gençlerimizi heyecanlandırabilmek için ‘DigiGirlz’ isimli bir çalışma başlattı. DigiGirlz’ün yaptığı aslında genç kızları teknolojiyi daha iyi kullanarak gelecekte edinecekleri mesleklerle ilgili bilgilendirmek ve onları yavaş yavaş kodlamaya doğru yaklaştırmak. Bunun yanında Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kurulmuş olan yazılım kulüpleriyle ve Microsoft Student Partner adını verdiğimiz programlarla beraber genç kızlarımızı mümkün olduğu kadar bu tarafa doğru yönlendirmeye çalışıyoruz. Bugün KAGİDER ile beraber ödülünü verdiğimiz çalışmalar da aslında bunun bir parçası. Microsoft, kendi çalışanlarından kadın iş ortaklarından, tedarikçilerine kadar bir pozitif ayrımcılık yoluyla gençleri ve alanında başarılı olmuş kadınları ekstra ödüllendirmeye çalışıyor. Kendi çalışanları içerisinde de minimum bir hedefi var: özellikle kadın yönetici sayısının artırılmasını amaçlıyor. Bu amaçla da çeşitli gelişim programlarından tutun da daha işe alım sürecine kadar pek çok noktada kadınları teşvik ediyor.

Teknolojinin Kadın Liderleri Ödülleri artık her yıl verilecek. Peki bunun dışında kadınları desteklemek amacıyla ne gibi projeleriniz olacak? 

Önümüzdeki günlerde yaz okulu adını verdiğimiz bir projemiz var. Yaz okulu her sene Ağustos ayında Microsoft ofisinde 100 öğrenciyi 20-25 gün boyunca misafir ettiğimiz bir staj programı. Teknik ve soft skill eğitimler yer alıyor burada. bu eğitimlerin yüzde 50’sinin genç kızlardan oluşmasını bekliyoruz. Katılım ağırlıklı olarak üniversite, ve az sayıda üniversite öğrencilerine açılmış durumda. Burada mutlaka genç kadınlarımızı gmrmeyi arzu ediyoruz. Bu örneklerden bir tanesi. Aynı zamanda Eylül ayında KAGİDER’in düzenleyeceği kadın girişimcilerin ve tedarikçilerin bulunduğu etkinliklerde de aktif olarak yer alacağız.

Ödül Alanların Listesi: 

Geleceğin Teknoloji Yıldızı Adayı: Ayyüce Demirbaş

Genç Teknoloji Yıldızı: Büşra Emirli

Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi: Hande Çilingir

Yılın Başarılı Kadın Yazılım Geliştiricisi: Neval Çam

Yılın Başarılı Kadın CIO’su: Binnur Güleryüz Onaran

Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi: Doç. Dr. Şirin Karadeniz 

Engelleri Aşan Kadın Ödülü: Çiğdem Karadeniz

Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider: Aslı Derbent Özkan

Jüri Özel Ödülü: Nur Gökman