Gelmiş geçmiş en iyi futbol oyunları

Euro 2016 yaklaşırken sizler için en iyi futbol oyunlarını listeledik.

Bu liste öyle bir liste ki, 8 bitlik bir bilgisayarda çalışabilen oyunlarda var, tam özellikli 3D modellerde çalışabilenlerde. PS4, Xbox gibi oyun konsolları da dahil.

Sonuç olarak elimizde yüzlerce futbol oyunu var ve bunların aralarından en iyi oyunları seçeceğiz. İşte o oyunlar;

Match Day (1984, ZX Spectrum)

25

Match Day, kod düzenleyen Jon Rtiman’ın basit bir futbol oyunu tasarlama isteğiyle ortaya çıkmıştır. Büyük boyuttaki oyuncularıyla dikkkat çeken efsane bir oyun olmuştur.

Ultima Soccer Manager (1995, Amiga)

24

Sözleşmeleri ve reklam anlaşmalarını yapabildiğiniz, hatta bir spor kompleksi inşa edebildiğiniz bir oyun. Belki de futbolun bu karanlık taraftarlarını bize öğreten ilk oyun.

Footballer of the Year (1986, ZX Spectrum)

footballer of the

4. ligden 1. lige yükselmeyi hedefleyen bir çocuğu oynadığınız gol atmak üzerine olan bir oyun. Çok sayıda hayranı vardı.

Tracksuit Manager (1986, C64)

tracsuit

Maç anlatımına sahip ve İngiltere Milli Takımı ile Dünya Kupası’nda yarıştığınız bir oyun.

Score! Dünya Golleri (2012,iOS/Anroid)

scoe

Dünyada atılan gollerin tekrarını tekrar oynayabildiğiniz inanılmaz ilgi çeken güzel bir oyun. Adım adım ilerleyebildiğiniz ve ilerledikçe yeni gollerin açıldığı Score, futbol oyunlarını sevenlerin gözdesi olmuştu.

International Soccer (1983, C64)

int soccer

C64 klasiği harika bir futbol oyunu olarak kayıtlara geçmişti. Yan kamera açısı kullanılması ilgi çekiciydi. Yaratıcısı Andrew Spencer bir futbol hayranı olmasa da, futbolun ruhunu yakalayan bir oyun ortaya çıkarmıştı.

Match Day 2 (1987, ZX Spectrum)

m day 2

Match Day sersinin devamı niteliğinde olan oyunda futbolcu boyutları biraz daha küçültülse de yine de hepsi vücut geliştirici gibi görünüyor. Vole, çalım ve zıplama gibi hareketlerde eklenmişti.

Actua Soccer (1995, PS1)

Hosted at Universal Videogame List www.uvlist.net

Hosted at Universal Videogame List www.uvlist.net

3D oyuncularla oynanan ilk oyun Actua Soccer. PS1’de oynanabiliyordu.

Kick Off (1989, Amiga)

kick off

Dino Dini’nin 16 bitlik klasik oyunu. Sahaya yayılan küçük oyuncularla kaleye ilerliyorsunuz. Topu kontrol etmekse neredeyse imkansız.

World Cup 98 (1997, PS1)

world 98

 

FIFA resmi lisansıyla üretilen World Cup 98, zamanında büyük bir sükse yaratmıştı. Oyunun gerçek oyuncu isimleri ve gerçek milli takım kadrolarıyla oynanması büyük ilgiye neden olmuştu ve gerçekten keyifli bir oyundu.

Football Manager (1982, ZX Xpectrum)

football manager

Oyuncu alıp satabildiğiniz, takım seçebildiğiniz ve maçlarda olan komik gollerin özetlerini izleyebildiğiniz 1982 yapımı oyun, Football Manager.

Tehkan World Cup (1985, Arcade)

tehkan

Tehkan World Cup belki ilk futbol oyunu değildi, fakat zamanının en hızlı oynanan futbol oyunuydu. Bu özelliği ile dikkat çekici olmuştur.

New Star Soccer (2012, iOS/Android)

new star

Mobil aygıtlarda oynanabilen New Star Soccer bir çok akıllı telefon kullanıcısına eğlenceli gelmiştir.

FIFA 10 (2009, PS3/Xbox 360)

fifa 10

FIFA ve PES’in mücadelesini en net ortaya çıkaran dönemin oyunu. 360 derece dönüş ve görüş yapısıyla ve birçok yeni özelliğiyle futbol dünyasında çok fazla oynana bir oyun haline gelmişti.

International Superstar Soccer (1994, SNES)

int superstar

PES’in üreticilerinden ortaya çıkan oyun, oyun kontrolleri ve oyuncu hareketleri açısından yeni futbol oyunu dünyasıyla, eski klasik oyunlar arasında bir köprü kurmuştur.

Virtua Striker (1994, Arcade)

virtua 2

 

Sega’nın efsanevi oyunu 3D oyuncu modellerini kullanan hayli eğlenceli ve hızlı bir oyundur. Dijital gerçekçilik katılan oyunda görüntü kalitesi dönem için çok iyi olmuştur.

Football Manager 2011 (2010, PC)

fmm 2011

Küçük detaylara önem veren ve menajerlik adına yapabileceğiniz hemen hemen her şeyi yapabildiğiniz ve maç görüntülerini 3D görüntü ile takip edebildiğiniz menajerlik oyunu.

Iss Pro Evolution (1999, PS1)

ıss pes

Pro Evo Master Lig, futbol kariyer oyunlarının en önemli oyunlarından sayılır. Oldukça gerçekçi oyuncu görünümleri ve transferlerin yapılabilmesi oyuna müthiş keyif katan özelliklerinden olmuştur.

FIFA 16 (2015, PS4)

fifa 16

Fifa 16, gerçek bir futbol oyunu diyebiliriz. Günümüz teknolojisinin ürünü olması da bu söylemi doğrular nitelikte. Grafik olarak üst düzey, oynanış açısından şahane. Bazı eksiklikler ya da abartılar göze çarpsa da çok fazla beğenilen bir oyun oldu.

Pro Evolution Soccer 5 (2005, PS2)

pes 5

PES 5’i özel yapan şey, aslında her şey. Master Lig, oyuncu isimleri ve görselleri gibi. Görsellik ve kalite açısından, Fifa 16 ile kıyaslanması söz konusu bile olmasa da dönemin sükseli oyunlarından birisi olarak hafızalarımızda yer edindi.