Dev dosya: Evim evim akıllı evim

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çevremizdeki birçok ürünün veya cihazın akıllandığını görüyoruz. Akıllı dediğimizde aklımıza genellikle ufak teknolojik ürünler gelirken artık otomobiller ve evlerimiz de akıllanıyor.

akıllı-ev-sistemleri

Birbiriyle sürekli iletişim içerisinde olan bu cihazlar kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. Ülkemizde rahatlıkla bulabileceğiniz bu ürünlerle çok fazla masraf yapmadan evinizi akıllandırabilirsiniz.

1) Tp-Link

tp-link.com.tr

tp-link-akıllı-ev

Tp-Link markasını genellikle ağ ürünleriyle tanısak da firmanın akıllı ev teknoloji ürünleri de mevcut. Tp-Link’in pazara sunduğu akıllı ev ürünleri kablosuz akıllı prizler ve Cloud kameralardan oluşuyor.

HS100 ve HS 110 model akıllı kablosuz prizler akıllı eve girmek isteyenlerin temelde kullanabileceği cihazlar. Akıllı telefonunuza indirdiğiniz uygulamasıyla yöneteceğiniz bu prizler siz evde olmasanız bile sizin kontrolünüz altında. Bu akıllı prizler birçoğumuzun başına gelen “acaba ütüyü prizde mi unuttum?” gibi soruları ortadan kaldırıyor. Bu en basit kullanım olarak gösterilebilir. Bunun dışında kahve makinenize bağladığınızda siz eve gelmeden çalışmasını sağlayabilir. Böylece eve geldiğinizde taze kahveniz ve kokusu sizi bekliyor olacaktır. Özellikle yaz aylarının yaklaştığı bugünlerde evinizde eğer klima yoksa vantilatörünüzün çalışmasını dilediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Akıllı olmayan ev aletlerini akıllandırmanın en kolay yollarından bir tanesi.

tplink-akıllı-ev

Markanın bir diğer ürünü ise bulut temelli Cloud kameralar. Bu kameralar özellikle evde küçük çocuğu veya evcil hayvanı olanların seveceği tarzda bir ürün grubu. Ayrıca güvenlik için de kullanılabilir olması bir artısı. Ürün gamında bulunan NC250 modelinde bulunan hareket ve ses algılayıcısı sayesinde anlık olarak size bildirimde bulanabiliyor. tpCamera App ile kameranızın bulunduğu yerin videosunu veya fotoğraflarını çekebilir ve sürekli denetim altında tutabilirsiniz.

Cihazın 720p çözünürlükte kayıt yapabilmesi ve gece görüş özelliğinin olması cihazın öne çıkan bir diğer artısı.

2) Abloy Cliq Protect2

sensormatic.com.tr

abloy-akıllı-ev

Anahtar- kilit ilişkisi de teknolojiden etkilenen bir diğer konu. Akıllı kilit sistemleriyle evinizin güvenliğini de akıllandırabilirsiniz. Kilit mekanizmaları konusunda 100 yıllık deneyime sahip olan Abloy markasının  Cliq Protect2 ürünü kilitleri akıllandırıyor. Kilitleri kimlerin açmasını ve ne zaman açmasını istiyorsanız bunun listesini yapabiliyorsunuz. Ayrıca içeri giren kişilerin ne zaman girdiği gibi bilgileri de hafızasında tutabiliyor.

abloy-akıllı-kilit

3) Cosa Akıllı Kombi Kiti 

cosa.com.tr

cosa-akıllı-ev

Yaz ayları nedeniyle kombiler ikinci plana düşse de özellikle soğuk kış günlerinde kabaran doğalgaz faturalarını indirmek için bir çözüm de Cosa’dan geliyor. Türkiye’den çıkan Cosa markası Akıllı Kombi Kiti’ni geliştirdi. Ev, uyku ve dışarı modlarına sahip olan bu kit doğalgaz tüketimini azaltarak gereksiz enerji tüketimini azaltıp beklenmeyen faturaların önüne geçiyor. Ayrıca programlanabilir olması evinizin istediğiniz an istediğiniz sıcaklıkta olmasını sağlıyor.

cosa-akıllı-ev

Cosa Akıllı Kombi Kiti’nin yanı sıra Copsa Akıllı Klima Kiti hazırlığı da bulunmakta. Özellikle eski nesil klimaların daha verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak olan sistemin önümüzdeki aylarda pazara sunulması planlanıyor. Cosa’nın akıllı kitleri yazın elektrik faturalarının kışınsa doğalgaz faturalarının azalmasını hedefliyor.

4) Core Akıllı Ev Sistemleri

coreakilliev.com

Core Akıllı Ev Sistemleri bu konudaki diğer cihazların aksine daha bütünleşik bir sistem. Tüm evi akıllandıran bu sistem tüm evi tek bir noktadan kontrol etmenize olanak tanıyor. Sistemde kullanılan modüller Z-Wave adı verilen kablosuz haberleşme protokolüyle irtibata geçiyor. Aydınlatma, otomatik panjur, ısıtma-soğutma ve güvenlik sistemleriyle irtibata geçerek geniş şekilde evi yönetmeniz mümkün. Bunun için kullanmak istediğiniz yere uygun olan modülden almanız ve merkezi sistemden yönlendirmeniz gerekli. Sistemin kablosuz olarak çalışması en büyük artılarından. Bu sayede evinizi akıllandırmak için metrelerce kablo çekmenize gerek kalmıyor. Eğer oturduğunuz evi akıllandırmak isterseniz yıkıp dökmenize gerek kalmayacak.

core-akıllı-ev

CoreSense teknolojisi sayesinde evin fertlerinin hareketlerine göre evin otomatik yönetimi mümkün oluyor. Geniş mobil cihaz uyumluluğu sayesinde sizin konumunuzu belirleyip eve girerken veya evden uzaklaşırken önceden planlanan hareketleri yerine getirir. Örneğin otomobilinizle evinize yaklaştığınızda evin garaj kapısı otomatik olarak açılıp sizin kumanda aramanıza gerek bırakmıyor. Ayrıca programlanabilmesi sayesinde tüm kontrolü sizin yerinize yapabiliyor.

5) Philips Hue

meethue.com

Philips Hue-akıllı-aydınlatma

Akıllı ev teknolojisinin yeni yeni telafuz edildiği günlere baktığımızda o günden bu yana Philips Hue pazarda karşımıza çıkıyor. Pazara çıktığı günden bu yana sürekli kendisini geliştiren sistem temelde evinizin aydınlatmasını kontrol ediyor. Fakat başlangıçtaki haliyle oldukça farklı bir boyuta gelmeyi başardı.

Philips Hue-aydınlatma-akıllı

Evinize Hue sistemini kurduktan sonra akıllı telefonunuzdan evinizin tüm aydınlatmalarını kontrol etmenize imkan tanıyor. Ayrıca ışık planlarınızı ayarlayıp belirlenen saatlerde ışıkların yanmasını ve kapanmasını sağlayabilirsiniz. Parlaklık kontrolünün olması gün içerisinde değişen ışık şiddetine göre ayarlanabiliyor.

Ambiyans kontrolü sayesinde güne daha enerjik başlamanızı sağlamanın yanında uyuduğunuz odanın ışık şiddetini ve renklerini değiştirerek daha rahat uykuya dalmanızı sağlıyor.

Philips Hue-akıllı-aydınlatma

Philips Hue sisteminin bir diğer artısı ise uyumlu üçüncü parti uygulamalarla birlikte kullanılabilmesi. Böylelikle televizyonunuzla veya ses sisteminizle senkronize edebilirsiniz. Bu özellik ile müziğin ritmine göre veya izlediğiniz filmin renklerine göre odanızın aydınlatması değişecek.

Philips Hue sisteminin go, iris, Lightstrip gibi farklı versiyonları da bulunuyor.

6) Zipato

zipatotr.com

Zipato, kullanıcılara tek bir nokta üzerinden otomasyon sistemi oluşturmayı sağlıyor. Ev veya ofis farketmeksizin kullanıcılar tek bir noktadan aydınlatmayı, ısıtma/soğutmayı, panjurları kontrol edebilme özelliğine kavuşuyor. Zipato’nun Z-wave teknolojisi sayesinde birçok kablolu ve kablosuz sistemle entegre olabiliyor. Bu sayede hali hazırda elinizde bulunan ürünlerinizi sisteme entegre edip daha akıllı hale getirebilirsiniz.

zipato

Z-wave kablosuz teknolojisi sayesinde sistem, şu an kullanmakta olduğunuz eve veya işyerine harici kablo çekme veya kırıp dökmeye ihtiyaç duymadan kurulabiliyor. Kablosuz yapının bir diğer artısıysa dilediğiniz gibi sistemi geliştirebiliyorsunuz.

Sistem basit aç/kapa mantığından daha ileride programlama özelliğine sahip. Örneğin gün batışı / doğumuna göre evin aydınlatmasını veya ısıtma soğutma sistemini aktif hale getirebiliyorsunuz.

Bu yazı Stuff Haziran sayısında Egemen Özten imzasıyla yayımlanmıştır.