Solar Impulse rekorlarla dünya turunu tamamladı

Solar Impulse programı, yenilenebilir enerji ve temiz teknolojilerin gücünü kanıtlayan güneş enerjisiyle dünya turu girişimini başarıyla tamamladı. Fosil yakıt kullanmadan, gece ve gündüz hiç durmadan uçabilen Solar Impulse 2 (Si2) hava aracı, dünya turuna başladığı Abu Dabi’ye 26 Temmuz’da ulaştı. Toplamda 21 gün süren uçuşlar 17 seferde gerçekleştirildi ve 40 bin km’den fazla yol kat edildi. Solar Impulse’ın mucitleri ve pilotları Bertrand Piccard ve André Borschberg çok kısa bir süre öncesine dek imkansız olarak nitelenen bir başarıya imza attılar.

Solar Impulse lands in Mandalay

10 yılı aşkın AR-GE faaliyetlerinin ürünü olan Solar Impulse, tek bir damla fosil yakıta ihtiyaç duymadan, sadece güneşten aldığı ve lityum pillerinde depoladığı enerjiyle hem gündüz hem de gece uçabilen ilk uçak olma özelliğine sahip. Bu sayede teorik olarak sonsuz süre havada kalabilen Solar Impulse’ın ağırlığı sadece 2300 kg, yaklaşık bir binek otomobil kadar. 17 bin adet güneş panelinin yerleştiği kanat genişliğiyse 72 metre, yani bir Boeing 747’ninkinden daha uzun. Solar Impulse’ın daha dünya turuna çıkmadan kırdığı 8 rekoru bulunuyor. Bu rekorlara “bütün gece kesintisiz uçmayı ilk başaran”, “kıtalararası uçuşu ilk gerçekleştiren” güneş enerjili uçak gibi unvanlar dahil.

Solar Impulse lands in Hawaii

Dünya Hava Sporları Örgütü tarafından Piccard ve Borschberg’in bu tarihi dünya turuyla şimdiye dek 19 rekora imza attıkları açıklandı. Bunlar arasında Borschberg’in kontrolünde Japonya’dan Hawaii’ye, Pasifik Okyanusu üzerinde 5 gece ve 5 gün hiç durmadan yaptığı uçuş ile bir solo uçağın en uzun süre havada kalış rekoru ve Piccard’ın güneş enerjisiyle çalışan hava aracıyla ilk kez Atlantik Okyanusu’nu geçişi yer alıyor.

Dünya turunun tamamlanmasıyla, Solar Impulse, dünyanın çevresini yakıtsız olarak sadece güneş enerjisiyle kat eden ilk uçak, Solar Impulse’ın mucidi ve pilotları olan Bertrand Piccard ve Andre Borschberg ise dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçtiler.

İlgili Yazılar