Gözlük olmadan da 3D filmler izlenebilecek

Avatar’la birlikte büyük bir akıma dönüşen ve 2000’li yıllarda sinema adına yapılan en büyük yeniliklerden biri olarak anılan 3D teknolojisi yıllardır özellikle büyük gişe filmleriyle sinemada kendine oldukça geniş bir yer buluyor.

Ancak 3D filmlerle ilgili en sıkıntılı durum da takmak zorunda olduğumuz gözlükler. Bu plastik gözlükler hem rahat değil hem de bazen şansınıza denk gelen sıkıntılı gözlükler film keyfinizi kabusa dönüştürebiliyor. Tabii bir de numaralı gözlük kullanan insanlar var (Sahi nasıl hallediyorsunuz?).

Görünüşe göre bu tarz sıkıntılar artık geride kalacak. Çünkü MIT’nin Computer Science and Artificial Intelligence Lab’ı ve Weizmann Institute of Science’s Computer Vision Lab güçlerini birleştirdi ve ortaya gözlük olmadan 3D film izleyebileceğimiz bir teknoloji çıkardılar.

Cinema 3D olarak adlandırılan yeni teknolojide ekrana çoklu paralaks setler kuruluyor. 3D efektler için de spesifik açılar kullanılıyor. Böylelikle gözlüğü takmadan 3D efektleri görebileceksiniz.

Teknoloji hala geliştirilme aşamasında ama gelecek Star Wars filmini böyle izlediğinizi hayal edin. Keyifli olacak gibi duruyor.