Ön inceleme I Sony Xperia XZ

iPhone’u çok popüler, Samsung modellerini ise çok abartılmış bulabilirsiniz. Peki alternatfi ne olabilir? Sony’nin bu soruya yanıtı Xperia XZ oldu. Sony’nin yeni amiral gemisi görevini üstlenen Xperia XZ’nin yarattığı ilk izlenim kesinlikle pozitif. Bakalım detaylar nasıl?

Tasarım

xz-35

Sony Xperia XZ’de Xperia serisinden tanıdık gelen tasarım anlayışı devam ettirilmiş. Ufak değişiklikler karşımıza çıksa da bunları devrim olarak tanımlamak çok zor. Fakat keskin tasarım unsurları yerini korumaya devam etmiş.

xz-6

Xperia XZ’nin arka ve yan kısımlarında metal kullanılırken ön tarafında ise cam kullanılmış. Sony’de kıvrımlı tasarım modasına uymuş. XZ’nin ekranında ve kasasının yan kısımlarında kıvrımlı tasarım anlayışı uygulanmış. Kasanın yan tarafında bulunan parmak izi okuyucusu da oldukça rahat kullanıma sahip ama alışkanlık istiyor.

xz-18

Kullanılan yüksek kaliteli malzemeler dokunma hissini artırırken kıvrımlı kasayla birlikte bir araya gelince kullanım konforunu da artırıyor. En rahat kullanıma sahip Xperia modellerinden biri.

Xperia XZ’de tasarım konusunda devrim yaşanmadığını başta belirtmiştik. Karşımıza çıkan değişikliklerden bir diğeri ise bir çok akıllı telefonda karşımıza çıkan microSD kart yuvasıyla nano SIM kart yuvasının birleşik olması. Tek bir noktadan değişikliklerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz.

xz-25

Xperia XZ’nin suya dayanıklı yapısı öne çıkıyor. Fakat suya dayanıklılık sizi çok heyecanlandırmasın. Uzun süre suyun altında kullanıma uygun yapıda değil.

Ekran

xz-11

Sony Xperia XZ’de 5.2 inç Full HD çözünürlüklü IPS LCD ekran kullanmayı tercih etmiş. İlk bakışta kullanıcısına yeterli performans sunsa bile artan rekabette geride kalmaktan kurtulamıyor. Amiral gemilerinde 2K çözünürlüklü ekran görmeye alıştık.

xz-30

Ekranın renk performansı kesinlikle şaşırtıcı. OLED ekranlarda görmeye alışkın olduğumuz renk performansı XZ’de karşımıza çıkıyor.Ayrıca güneş ışığı altında gösterdiği performans ilgi çekici. Daha önce bu konuda çok başarılı bulduğumuz LG G5’ten bile başarılı diyebiliriz. Pokémon Go avcılarının çok seveceği bir özellik.

Performans

zx-4

XZ’nin teknik özelliklerine baktığımızda amiral gemilerinin olmazsa olmazı Snapdragon 820 işlemci karşımıza çıkıyor. Benzer işlemciyi kullanan amiral gemilerinin aksine işlemci görüntüyü 1080p ekrana gönderdiği içi daha az yoruluyor. Ayrıca Asphalt 8 gibi referans alınan oyunlarda XZ’nin ısınmadığını gözlemledik. Eski Xperia X modelinde ise 5 dakika gibi kısa bir süre sonra ısınma problemi ortaya çıkıyordu. Fakat şarj sırasında cihazın ısındığını belirtmeden geçemeyiz.

Cihaz Android 6.0.1 ve Sony UI’ni son versiyonunu kullanıyor. Sony’nin bu konuda en büyük eksiği ise Android 7.0 Nougat. Sony’nin arayüzü kullanılmasına rağmen geleneksel Android arayüzüne benzer yapıda tasarlanmış. İşletim sistemi kesinlikle çok hızlı hissetiriyor.

Kamera

Xperia XZ’nin arka kısmına batığımızda 23 MP’lik kamera yer arıyor. Fakat bu kadar yüksek piksel sayısı kaliteli fotoğraf için yeterli mi? Öncelikle ayarlara girip 8 MP veya 23 MP çekim arasında tercih yapmanız gerekli. Eğer hafıza sizin için önemliyse bu ayarı ilk başta yapılması gerekli. 23 MP’nin dezavantajı ise çekilen fotoğrafların telefonun hafızasında 13 MB gibi bir alan kaplaması.

xz-15

XZ’nin kamerasında optik görüntü sabitleyici bulunmuyor. Bu yüzden düşük ışık altında çekilen fotoğraflar istenileni vermekten uzakta.Buna rağmen otomatik odaklama sistemi ışık hızında çalışıyor. Benzer şekilde tuşa basmanızın 0.6 saniye ardından hazır olmasını çok sevdik.

Xperia XZ’nin arkasında bulunan sensör kameranın beyaz dengesini ayarlıyor. Fakat testlerimiz sırasında kapalı alanda çektiğimiz fotoğraflarda görüntünün sarı tonlarda olduğu gözümüze takıldı. Bulunulan ortamdaki aydınlatmanın tonları bunda etkili olsa bile bu problemin çözülmesi gerekli.

Cihazın ön yüzünde ise 13 MP’lik kamera yer alıyor. f/2.0 lens açıklığı sayesinde çektiğiniz selfie’ler oldukça keskin. Ön kamerada kullanılan otomatik odaklama sistemi sürekli yüzünüze odaklanmak için çalışıyor. Temel mantık doğru olsa da bazı durumlarda bu özellik can sıkıcı oluyor.

Batarya

En merak edilen konulardan bir tanesi şüphesiz batarya performansı. Xperia XZ, testlerimiz sırasında 720p MP4 videoyu 15 saat oynatmayı başardı. Tek şarjla günü bitirmeniz mümkün olsa da fazlasını beklememeniz gerekli.

xz-10

 

Sony’nin Battery Care adını verdiği şarj tekniği ise çok başarılı. Sistem sizin şarj alışkanlıklarınızı belirleyerek telefonu ne zaman şarj çıkardığınızı belirliyor. Bu sayede telefonu siz uzun süre şarjda bıraksanız bile %90 şarjda kalıyor. Geri kalan %10’luk kısmı ise sistemin belirlediği zamanda şarj ediyor. Burada hedeflenen bataryanın üzerine binen yükün azaltılması. Böylelikle cihazın batarya ömrü daha uzun dayanıyor.

Karar

xz-31

Sony, Xperia XZ ile zorlu rekabetin içine giriyor. Eğer akıllı telefonda beklentiniz kamera ve yüksek ekran teknolojisi ise sizi Samsung standına alalım. Xperia XZ güzel görünüşlü ve yüksek performanslı bir model. Ama cihazın açıklanmayan fiyatı tercih konusunda çok önemli bir etken olacak. Eğer Galaxy S7’ye yakın bir fiyat ile pazara sürülürse pazara çok başarılı işler gerçekleştirmesi zor gibi.

Beğendiklerimiz

  • Tipik minimal Sony tasarımı
  • Kullanım sırasındaki performansı
  • Sony’nin başarılı arayüzü

Beğenmediklerimiz

  • Ekranın verdiği renkler
  • Hoparlörlerinin ortalama performansı
  • Kameranın yüksek performansı genel ortalamanın düşüklüğünü kapatamıyor.