İlk inceleme I Apple iPhone 7

Saatler iPhone 7’yi göstermeye başladı. Uzun süredir beklediğimiz iPhone 7 birçok heyecan uyandıran yenilikle hayatımıza girdi. Tim Cook’un gerçekleştirdiği tanıtımın ardından etkinlikte iPhone 7’yi detaylıca inceledik. Bakalım Apple’ın yeni amiral gemisi akıllı telefon pazarında neler yapabilecek?

Tasarım: Tanıdık yüz

iphone7

iPhone 7’yi elimizde ilk tuttuğumuzda cihazın iPhone 6s / iPhone 6’dan çok da farklı hissettirmediğini farkettik. Anten çizgileri ise telefonun bitiş noktalarına doğru hareket ettirilmiş.

Renk opsiyonu konusunda Apple bu sefer önceki modellerden farklı davranmayı tercih etmiş. Roze altın, gümüş ve altın renklerine artı olarak siyah ve simsiyah (JetBlack) alternatifleri sunuyor. Siyah olan model mat dokusuyla dikkat çekerken simsiyah adı verilen model ise parlak yapıya sahip. Siyah modellerde anten çizgileri de siyah olarak kullanıldığı için telefona dikkatli bakan gözler sadece farkedebilir.

Simsiyah olan model çok parlak ve plastik hissi verirken siyah olan model Apple’ın tasarım anlayışını yansıtıyor.

Ana ekran tuşu: Basıncı hissedin

iphone7_2

Apple Watch ve MacBook ile hayatımıza giren geri bildirim veren tuş ve ekran teknolojisini iPhone 7’de ana ekran tuşunda karşımıza çıkıyor. Bildiğimiz ana ekran tuşundan farklı konumlanmayan bu tuş sizin basma şiddetinize göre geri dönüşler veriyor. Apple bunun için Taptic Engine’den yararlanmış.

Eğer tuşu eskisi gibi kullanmak isterseniz Ayarlar ekranından Taptic hassasiyetini ayarlayıp maksimum derinlikte tıklamayı aktif hale getirmeniz mümkün.

Ses: Yeniliklere hazırlanın

iphone7_3

Apple, iPhone 7’yi tanıtmadan önce herkes tarafından bilinen bir gerçek vardı.Bu gerçek ise Apple’ın yeni iPhone’da kulaklık girişini kaldıracağıydı. Artık ses bağlantılarını ya Lightning’i 3.5 mm’ye çeviren adaptörle veya Bluetooth aracılığıyla alabileceksiniz. Apple kullanıcılarının EarPods veya diğer kulaklıklarını kullanırken sıkıntı çekmesini engellemek adına Lightning adaptörünü kutu içerisinde sunacak.

Ses konusunda değişikliklerden bir tanesi de Apple’ın cihazın üst ve alt kısmında sunduğu hoparlörler ile stereo ses veriyor olması. Cihazın alt kısmından kaldırılan kulaklık girişinin yerine plastik ızgara konulmasına rağmen burada yine hoparlör bulunmuyor. Tamamen simetriyi sağlamak adına yapılmış.

Özellikle film veya video izleyenler cihazın iki yanına yerleştirilen hoparlörden çook memnun kalacaktır.

Kamera: Beklenen değişim

iphone7_4

Apple, Plus versiyonlarının kameralarına artı dokunuşlarda bulundu. Bu sefer ise bu dokunuşu iki kere yaptı.

iPhone 7 Plus’ın arkasında geniş açı lens ve telefoto lens olmak üzere çift 12 MP kamera kullanmış. Bu iki lensi bir araya gelmesiyle kullanıcılar 2x optik zoom, 10x dijital zoom’a sahip olacak. Fakat kullanıcılar fotoğraf kalitesini bozmak istemiyorsa dijital zoom’u devreye almamalı.

iPhone 7’ye ise optik görüntü sabitleyicisi geldi. Eleştirilere neden olan bu eksiklik böylelikle ortadan kalktı. 12 MP değişmese bile f/1.8 lensi sayesinde az ışık altında bile daha başarılı fotoğraflar çekebiliyor.

Ön kamerada ise piksel sayısı artmış. Öncesinde 5 MP olan öne kamera artık 7 MP. Bu sayede her iki model de daha net, daha detaylı selfie çekmenizi sağlayacak.

Apple telefonun kamera uygulamasında sunulan Portre çekinmine özel bir eklenti getirme hazırlığında.Bu sayede kullanıcılar çektiği kişilere odaklanarak kişinin arkasında kalan noktaları bulanıklaştıracak. Bokeh etkisi denilen bu çekim modunu lansman sırasında deneyimleyemedik ama yayınlanan fotoğraflarda DSLR makine ile çekilmiş gibi hissettiriyor.

Performans: Önlenemeyen yükseliş

iphone_7_zombie_feedback

Apple, iPhone 7 için A10 Fusion adını verdiği işlemciyi kullanmış. Kimseye için sürpriz olamayan bu gelişmenin şaşırtıcı yanı yeni işlemcinin yüksek enerji verimliliği oldu. Her iki iPhone modelinde uygulamalar arası geçişte veya detaylı oyunlarda performans sıkıntısı yaşatmadı. Tabii gerçek test sırasında geri dönüşler daha farklı olabilir.

Taptic Engine sayesinde oyun sırasında birbirinden farklı geri dönüşler alıyorsunuz. Örneğin silah ile ateş ettiğinizde gelen geri dönüşle vurulduğunuz anda verdiği geri dönüş direkt farkediliyor.

Hafıza: MacBook’la yarışan kapasite

screen-shot-2016-09-08-at-10-29-31

iPhone 7 ile birlikte hafıza seçeneklerinde sunulan en az hafıza 32 GB oldu. 64 GB versiyon ortadan kalkarken diğer hafıza seçenekleri 128 ve 256 GB oldu. Eğer bütçe konusunda sıkıntınız yoksa hafıza konusunda da sıkıntı yaşamanız pek olası değil.

İlk karar

iphone_7_handson_lead_ver2_0

iOS 10’un da eklenmesiyle iPhone 7 önceki modelden farklı hissettiriyor ama yapılan dokunuşlar devrim yaratmıyor. Peki hangi iPhone modeli? Büyük kardeş iPhone 7 Plus kamerasıyla öne çıksa da aradaki fark nedeniyle kameralar arasındaki farkı yok sayabilirsiniz.