Dev karşılaştırma I iPhone 7 Plus mı Note 7 mi?

Samsung’un problemlerle gündeme oturan Galaxy Note 7’si ile Apple’ın yeni amiral gemisi iPhone 7 Plus’ı bir araya getirdik. Her iki model de birbirinden güçlü özelliklere sahip ama rekabetin sonunda bakalım kazanan kim olacak?

Tasarım

note7_iphone7_plus

Apple’ın alışık olduğumuz tasarım çizgisi iPhone 7 Plus’ta da devam ediyor. Yeni renk opsiyonları, çift arka kamera, anten çizgileri ve kulaklık çıkışının iptal edilmesiyle Apple, çizgisinden sapmadan yeni görünüm elde etmeyi başarmış.

Apple’ın rekabette geri kalmasına neden olan suya dayanıklılığı iPhone 7 Plus ile sona erdi. IP67 sertifikası sayesinde artık iPhone resmen suya dayanıklı.

Kulaklık çıkışı en büyük tartışma noktası olan konulardan biri. Kullanıcılar kablolu kulaklık kullanması için kutu içerisinden çıkan Lightning adaptörünü kullanmalı. Bu da kullanıcıya külfet yaratıyor. Bir diğer alternatif ise kablosuz kulaklık.

Ana ekran düğmesine gelen Taptic Engine desteği sayesinde kullanıcılar bir fiziksel butondan fazlasına kavuşuyor. Fakat kullanımı kesinlikle alışkanlık istiyor.

Peki Note 7’de durum nedir? Note 5’in ardından gelen Note 7, kardeşi Galaxy S7 Edge gibi kıvrımlı ekran kullanıyor. Tasarım olarak kullanılan parlak alanlar sayesinde iPhone 7 Plus gibi çok pahalı görünüme sahip.

Tasarım konusunda hem beğenilerin öne çıkması hem de her iki cihazın önemli eksikliğe sahip olmaması tasarım konusunda kazanan çıkmasını engelliyor.

Kazanan: Beraberlik

Ekran

note7_iphone7_plus_2

iPhone 7 Plus’ta 5.5 inç 1080p LCD ekran kullanılmaya devam ediyor. Fakat iPhone 6s Plus’a göre %25 daha parlak ekran kullanıyor. Geniş renk skalası sayesinde iPhone 7 Plus kullanıcılarına net ve canlı görüntüler sunmayı başarıyor. iPhone modellerinin ekranı her zaman çok başarılıydı ama iPhone 7 Plus’ta kullanılan ekran kesinlikle en iyisi.

Samsung ise rekabet çıtasını Quad HD AMOLED ekranıyla bir adım ileri taşıyor. 5.7 inç büyüklüğündeki ekran özellikle siyahlarda gösterdiği performansla kazanan  olmayı başarıyor.

Kazanan: Samsun Galaxy Note 7

Kamera

note7_iphone7_plus_3

İki her zaman birden iyi midir? Apple, iPhone 7 Plus’ta çift kamera kullanarak bu soruya yanıt aramış.

iPhone 7 Plus’ın arkasında biri geniş açı diğeri telefoto olmak üzere iki adet 12 MP kamera bulunuyor. Bu sayede kullanıcılar 2x optik zoom, 10x dijital zoom’a kavuşuyor. TrueTone flaşı ve f/1.8 lens açıklığı sayesinde düşük ışık altında bile başarılı fotoğraf çekmek mümkün.

Apple’ın sunduğu portre özelliği sayesinde DSLR makineleri gözüne kestirdiğini belli ediyor. Bu özellikten başta şüphe duysak bile aldığımız sonuçlar etkileyiciydi.

Sonuç olarak Apple’ın iki adet 12 MP kamerası çok başarılı sonuçlara imza atan Note 7’nin tek 12 MP kamerasından daha başarılı.

Kazanan: Apple iPhone 7 Plus

İşlemci

Note 7’nin kalbinde Galaxy S7 / S7 Edge’den tanıdığımız ve performansıyla bizi çok memnun eden Exynos 8890 işlemci bulunuyor. Kesinlikle çok hızlı bir işlemci.

Apple ise geçtiğimiz yıl sunduğu A9 işlemciden %40 daha yüksek işlem kapasitesine, %50 grafik kapasitesine sahip olan A10 Fusion işlemciyi ortaya çıkardı. Ayrıca bu işlemciye 3 GB RAM eşlik ediyor.

4 GB RAM’e sahip olan Note 7’nin kağıt üzerinde daha performanslı olacağı düşünülürken iPhone 7 Plus’ın performansı bir adım önde.

Konu günlük kullanıma geldiğinde ise bu farkı anlamak oldukça güç ama oyun sırasında bu farkı anlayabiliyorsunuz.

Kazanan: Apple iPhone 7 Plus

Hafıza, batarya ve aksesuarlar

note7_iphone7_plus_4

Note 7 64 GB dahilli hafıza ve 256 GB’a kadar destekleyen microSD kart yuvasıyla geliyor. Apple’da ise başlangıç hafızası 32 GB. Apple her ne kadar 256 GB hafıza seçeneği sunsa da bunun maliyete olan etkisi çok yüksek.

Apple’ın kulaklık yuvasını kaldırırken Samsung aynı yerde SPen kullanıyor. Önceki versiyonlarına göre geliştirilen SPen sayesinde multimedya konusunda kendinizi Apple’ın önünde bulacaksınız.

Batarya konusunda da Samsung’un üstünlüğü var. Note 7’de kullanılan 3500 mAh bataryası iPhone 7 Plus’ta kullanılan 2900 mAh’lık bataryadan daha başarılı sonuçlar sunuyor. Apple’ın ise bu soruna çözümü düşük gücü moduyla kapama düşüncesinde.

Kazanan: Samsung Galaxy Note 7

İşletim sistemi

note7_iphone7_plus_5

iOS mi Android mi sorusu yıllardır devam ediyor. Apple iOS 10 ile en başarılı iOS versiyonuna kavuştu. Fakat kişiselleştirme konusunda Android’in gerisinde kalmaktan kurtulamıyor.

Note 7’de ise Marshmallow karşımıza çıkıyor. Samsung’un TouchWiz arayüzüyle çok rahat kullanılan Note 7’nin önümüzdeki günlerde Nougat güncellemesi alması bekleniyor.

Android performans temelli yapısıyla dikkat çekerken iOS uygulamalarla öne çıkıyor. Birçok uygulamayı veya güncellemeyi ilk olarak iOS cihazlarda görüyoruz.

Özetle burada kullanıcının tercihi ön plana çıkıyor. Genel anlamda her iki işletim sistemi birbirine üstünlük kuramıyor.

Kazanan: Beraberlik

Karar

apple_iphone_7_plus_camera_3

Bataryasıyla yaşadığı sıkıntıyla gündeme oturan Samsung Glaxy Note 7 çok başarılı olmasına rağmen geri çağırma ve değişim operasyonlarıyla büyük darbe aldı. Quad HD ekranı ve SPen’i Samsung’un en vurucu noktaları oldu.

Diğer tarafta ise Apple çift kamerası, yüksek performansı ve iOS 10 ile rekabette bir adım ileri çıkıyor. Apple’ın geniş hafıza seçeneği fiyat skalasını çok genişletiyor ve bu da Note 7’nin tercih noktasında güçlü olduğu konu.

Kazanan: Apple iPhone 7 Plus